Jurnal de Europa, după un deceniu de la aderarea la UE. 9 Mai – o zi specială pentru românii din Regiunea Centru
Pe parcursul istoriei, data de 9 mai a marcat din plin evoluția României. Datorită semnificațiilor acestei zilei, acum, după zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană, cetățenii din Regiunea Centru sunt mai informați și mai conștienți de rolul și de drepturile lor. De-a lungul timpului, ADR Centru a promovat constant rezultatele obținute în regiune, prin atragerea de fonduri europene, dar a organizat și multe evenimente, conferințe regionale, susținând dialogul între toate nivelurile de guvernare, societatea civilă și mediul de afaceri, pentru a prezenta viziunea despre cum ar trebui să fie UE în 2020.
Data de 9 Mai 1950 rămâne un reper în istoria mondială, fiind data care a schimbat pentru totdeauna faţa bătrânului continent, ziua în care ţările Europei au hotărât să se ridice şi să facă faţă puterilor mondiale, prin crearea unei uniuni care să sprijine dezvoltarea economică, socială şi culturală a membrilor săi. Din 1 ianuarie 2007, România este membră a Uniunii Europene și tot de atunci se văd din ce în ce mai pregnant rezultatele muncii oamenilor din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, în pregătirea de proiecte de dezvoltare și absorbția de fonduri pe care Uniunea le-a pus la dispoziția României.
România şi românii au progresat semnificativ în ultimul deceniu. Atunci, în perioada de pre-aderare, românii îşi puneau toate speranţele în viitor, visau cum totul se va schimba, cum vor călători în Europa nestingheriţi, cum vor beneficia de noile lor drepturi, în calitate de cetățeni din Comunitatea Europeană. Încrederea cetățenilor români în Uniunea Europeană era de 68%, cea mai mare valoare din spaţiul comunitar.
Acum, dacă se ia în calcul cel mai important indicator când se vorbește de finanțare și de puterea unei țări și care spune multe despre drumul parcurs de economia noastră, este Produsul Intern Brut. În 2006, înainte de aderare, PIB-ul pe cap de locuitor ajustat cu puterea de cumpărare era de numai 39% din media UE. În 2015, a ajuns la 57% din media europeană şi specialiștii estimează că se va apropia de 58% pentru 2016. Este cea mai mare creştere înregistrată în ultimii ani în rândul statelor-membre. Mesajul ADR Centru pentru actuala perioadă este complex și ține de realitățile din Regiunea noastră. Exporturile de mărfuri pe piaţa comunitară au ajuns la 75,2% (de la 70,5%, în 2006), iar salariul mediu brut aproape s-a dublat – de la 1.042 de lei în 2007, a ajuns la 2.046 lei în 2016. Se poate spune că românii trăiesc mai bine, chiar dacă mai există, în continuare, sectoare în care trebuie realizate progrese.
Vorbind despre Regiunea Centru, în ansamblul său, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, a precizat: ”Ultimul deceniu arată bine pentru regiunea noastră. Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru este angajată în atingerea scopului său, stabilit încă de la înființarea sa din 1998, respectiv de a susține dezvoltarea Regiunii Centru printr-o gestionare corectă și transparentă a fondurilor nerambursabile europene și guvernamentale, alocate celor șase județe ce o constituie. Am făcut permanent și facem în continuare tot ceea ce depinde de instituția noastră pentru a sprijini potențialii solicitanți de fonduri ca să-și pregătească proiecte bune, ce respectă condițiile din ghidurile de finanțare. Suntem la dispoziția celor ce doresc fonduri nerambursabile, a mass-mediei ce ne adresează întrebări pentru a informa corect cetățenii, dar și a cetățenilor care vor mai multe informații despre fonduri sau ne sesizează diverse probleme. Căutăm să găsim căile prin care ne putem sprijini partenerii, astfel încât să transformăm cererile de finanțare în proiecte contractate și să îmbunătățim nivelul de dezvoltare al regiunii, să creștem gradul de bunăstare și de siguranța, atât al cetățenilor, cât și al celor ce tranzitează regiunea. Vorbind global, la nivelul întregii regiuni și prin toate programele operaționale de finanțare europeană nerambursabilă, derulate la nivel regional în perioada 2007-2013, au fost implementate peste 12.000 proiecte, a căror valoare totală este de peste 6 miliarde euro, din care au fost atrase fonduri nerambursabile de peste 3,7 miliarde euro.
Între anii 2007-2015, am coordonat implementarea Programului Operațional Regional și a unor componente din cadrul Programul Operațional Sectorial pentru Creșterea Competitivității Economice. Ca urmare a activității noastre, în toate județele Regiunii Centru se pot vedea acum proiectele de dezvoltare locală și regională realizate cu finanțare europeană, de care beneficiem cu toții, fie proiecte de îmbunătățire a drumurilor, a infrastructurii școlare, de sănătate sau turistică, fie proiecte de dezvoltare a orașelor și a mediului de afaceri, implementate prin ADR Centru. Aceste proiecte depășesc ca număr cifra de 1300 și au o valoare totală de peste 1,1 miliarde euro, fiind finanțate în principal pe POR 2007-2013, dar și pe POS CCE. Și, mai este un aspect foarte important: gradul de absorbție al fondurilor europene. În Regiunea Centru, pe Programul Operațional Regional, 2007-2013, acest grad de absorbție a depășit 82%, iar pe programul de competitivitate, POSCCE, absorbția fondurilor alocate a depășit 93%”.
ADR Centru promovează constant implicarea civică, dialogul și interculturalitatea, alături de parteneri săi județeni și cu sprijinul Uniunii Europene. Concret, UE doreşte să transmită publicului larg drepturile pe care oamenii le au în calitate de cetăţeni europeni, astfel încât oamenii să și le valorifice la maxim. Pentru a sublinia inclusiv implicarea publicului în dezbaterile ce stau la baza elaborării viitoarelor directive europene, ADR Centru a creat o structură internă destinată informării cetățenilor: Centrul de Informare Europe Direct Regiunea Centru. La nivel regional, în acest an, centrul regional Europe Direct va pune la dispoziția cetățenilor un chestionar pe tema activităților Comisiei Europene, va lansa un Concurs de benzi desenate pe teme europene, va coopta cetățenii din Regiunea Centru și din alte regiuni ale UE, pentru a obține răspunsuri la întrebarea ce înseamnă pentru fiecare om faptul de ”a fi european”. Acest centru va valoriza evenimentele organizate de parteneri și va organiza evenimente practice pentru tinerii studenți și elevi, oferindu-le informațiile necesare pentru înființarea unei firme și oportunitățile de obținere fonduri pentru funcționarea și dezvoltarea acesteia.
”Dacă activitatea principală a ADR Centru vizează informarea și susținerea în mod preponderent a autorităților publice locale, a ONG-urilor, mediului universitar și cel de afaceri, prin Centrul de Informare Europe Direct Regiunea Centru, activitățile se concentrează pe populația din Regiunea Centru, fie ei tineri elevi, studenți, angajați, șomeri. Această activitate de informare a fost derulată mereu de ADR Centru, dar odată cu anul 2013, toate acțiunile au fost promovate distinct, cu evenimente și acțiuni individuale care ne susțin în maximizarea efectului de informare. Prin activitățile Europe Direct completăm activitățile ADR Centru, de coordonare a dezvoltării și de gestionare a fondurilor europene, pentru reducerea disparităților și a dezechilibrelor dintre zonele regiunii, pentru toți cetățenii din Regiunea Centru”, a mai declarat domnul Simion Crețu.
Important este și rolul european al ADR Centru, care participă activ la implementarea proiectelor regionale, din domeniul serviciilor de sprijin pentru IMM-uri și inovării, bioenergie, IT și industrii creative, instrumente de descoperire antreprenorială, dezvoltarea transportului durabil, inovarea în lanțurile valorice forestiere și politici informare politici ale UE. Aceste proiecte implementate la nivel regional de către ADR Centru au o valoare totală, în ultimii ani, de peste 3 milioane euro.
Mai mult decât atât, consecventă misiunii sale, ADR Centru continuă implementarea Programului Operațional Regional 2014-2020, pentru dezvoltarea Regiunii Centru. Prin acest Program regiunii îi sunt alocate fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro, care vor fi investiți în proiecte de reabilitare termică și eficiență energetică, proiecte de finanțare a firmelor private, de dezvoltare a infrastructurii rutiere, de regenerare și dezvoltare a obiectivelor istorice și a stațiunilor turistice, dar și proiecte ce vizează dezvoltarea orașelor, de modernizare a infrastructurii sanitare și sociale, proiecte pentru susținerea dezvoltării comunităților marginalizate și a infrastructurii educaționale. ”În regiunea noastră avem deja depuse 670 de cereri de finanțare pe 8 Priorități de Investiții ale POR 2014-2020, a căror valoare totală este de peste 665 milioane euro. Trebuie să subliniem și că primele proiecte din țară, pe acest Program, au fost semnate la nivelul Regiunii noastre, pentru reabilitarea patrimoniului cultural și istoric. Situația statistică a acestor proiecte este evidențiată pe site-urile pe care le gestionăm, respectiv www.regio-adrcentru.ro și www.adrcentru.ro”, a completat punctul său de vedere, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
[nggallery id=3904]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
VIDEO | Planurile vicepreședinților votați ai Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan și George Rotar, pentru mandatul 2024-2028
VIDEO | Planurile vicepreședinților votați ai Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan și George Rotar, pentru mandatul 2024-2028 Astăzi, 4 noiembrie 2024, consilierii județeni au avut de votat vicepreședinții Consiliului Județean Alba. În urma voturilor exprimate, Marius Hațegan și George Rotar au fost desemnați să ocupe funcțiile de vicepreședinți pentru mandatul 2024-2028. Citește și: VIDEO | […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba