Rămâi conectat

Ştirea zilei

Jumătate din instituțiile publice din Alba vor fi desființate prin comasare sau fuziune cu alte entități publice, dacă proiectul de lege ”privind unele măsuri fiscal bugetare” se aprobă fără ”excepții”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Guvernul României a pus în dezbetere publică proiectul de lege ”privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung”. Prin aplicarea modificărilor se susține realizarea unor economii bugetare, respectiv a unor venituri în plus la bugetul de stat care să permită menținerea deficitului bugetar la un nivel care să nu determine reducerea fondurilor europene alocate țării noastre. Legea ar urma să fie aprobată prin asumarea răspunderii în fața Parlamentului.

Unele măsuri se vor aplica de la 1 noiembrie, iar altele de la 1 ianuarie, respectiv 1 iulie 2024. Acest ultim termen este dedicat desființării/comasării instituțiilor publice care nu au peste 50 de posturi ocupate. Potrivit proiectului, instituțiile publice cu personalitate juridică își pot desfășura activitatea dacă îndeplinesc următoarele condiții cumulative: au un număr de peste 50 de posturi aprobate conform legii și efectiv ocupate în structurile organizatorice, iar activitățile desfășurate nu se suprapun sau sunt similare cu alte activități desfășurate de alte instituții publice cu obiect de activitate același sau similar.

Aplicarea exactă a legii ar duce la desființarea a jumătate din cele circa 60 de instituții subordonate administrației publice centrale existente la nivelul județului Alba. Proiectul permite, însă, excepții.

Astfel, Guvernul României poate aproba prin memornadum excepții respectiv dacă activitatea desfășurată de instituția publică este unică prin specificul său sau, cumulativ, sunt instituții publice care reprezintă elemente de identitate națională ale României, iar impactul procesului comasare este major asupra mediului cultural, economico-social.

Dacă, totuși, nu sunt aplicate excepții, ar urma să fie desfințate/comasate toate instituțiile județene subordonate Ministerului Agriculturii: Direcția pentru Agricultură Alba, Agenția Domeniilor Statului, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, Oficiul Judeţean de Studii Pedologice, Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor.

De la Ministerul Muncii, ar urma să fie comasată Agenția Județeană pentru Prestații Sociale cu o altă instituție. De asemenea, s-a desființat, tot prin comasare sau fuziune, Direcția pentru Cultură Alba, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Garda Forestieră Alba, Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, Inspectoratul Școlar Județean Alba (reorganizarea instituției este prevăzută și în noua lege a Învățământului), Casa de Cultură a Studenților, Direcția Județeană de Sport, Inspectoratul Județean în Construcții, Autoritatea Rutieră Română etc.

De asemenea, nici structurile cu personalitate juridică, aflate în subordinea administrației județene și locale, care nu au peste 50 de posturi ocupate efectiv nu vor mai putea funcționa. La Consiliul Județean Alba ar fi afectate Biblioteca Județeană ”Lucian Blaga” și Teatrul de Păpuși ”Prichindel”, iar la Consiliul Local Alba Iulia – CSM Unirea Alba Iulia.

Potrivit proiectului de lege, prin acest proces trebuie să rezulte cel puțin următoarele condiții cumulative:

a) o reducere cu cel puțin 15% a numărului de personal proporțional atât pentru funcțiile de conducere cât și pentru funcțiile de execuție;

b) o reducere cu cel puțin 15% a cheltuielilor de funcționare, respectiv a cheltuielilor materiale și servicii.

Dispare funcția de șef de birou

Proiectul mai prevede că numărul total al posturilor de demnitate publică se reduce până cel târziu la data de 1 ianuarie 2024 cu minim 25%. De asemenea, scade numărul de posturi de consilieri: 6 posturi pentru cabinetul primarului general al municipiului Bucureşti; 4 posturi pentru cabinetul preşedintelui consiliului judeţean şi primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ precum şi pentru cancelaria prefectului.

Dispare funcția de șef de birou din administrația publică centrală și locală și se desființează și structurile organizatorice care funcționează ca birouri. Crește numărul de angajați necesar pentru constituirea structurilor organizatorice din administrația publică: pentru constituirea unui serviciu este necesar un număr de minimum 10 posturi de execuție; pentru constituirea unei direcții este necesar un număr de minimum 20 posturi de execuție; pentru constituirea unei direcții generale este necesar un număr de minimum 35 de posturi de execuție. Numărul de șefi din administrație va fi de maximum 8% din numărul total al posturilor.

Voucherele de vacanță se acordă doar pentru bugetarii cu salarii nete lunare de încadrare până la 8.000 lei. În plus, sporul de condiții periculoase pentru mai multe categorii de bugetari se stabilește la 15% din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.500 lei brut lunar.

Achiziția de aparate de telefonie mobilă în entitățile publice nu poate depăși cuantumul de maxim 500 lei/aparat de telefonie mobil achiziționat. Cheltuielile lunare cu abonamentul de telefonie mobilă decontat din fonduri publice sunt de maxim 25 lei/lună/aparat de telefonie mobil.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cum își bate joc statul de persoanele cu dizabilități: „Dragă sistem, îmi cer scuze că exist!”

Bera Larisa

Publicat

în

Cum își bate joc statul de persoanele cu dizabilități: „Dragă sistem, îmi cer scuze că exist!” Statul continuă să umilească persoanele cu dizabilități, oferindu-le indemnizații rușinos de mici, care nu acoperă nici măcar nevoile de bază. Levente Polgar, sportivul din Aiud, intrat în istorie drept singura persoană din lume cu dizabilități care a reușit să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea