Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Judeţul Alba se usucă: debitele apelor curgătoare au scăzut de până la şase ori!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

În majoritatea localităţilor din judeţ nu a ploat două săptămâni consecutiv – lDebitul Mureşului la Alba Iulia a scăzut de patru ori într-o lună, iar Arieşul la Câmpeni a scăzut de şase ori  – Hidroelectrica a anunţat ieri că va activa din nou clauza de forţă majoră – Localităţi din Alba, fără nici un strop de ploaie, două săptămâni consecutiv

Conform monitorizărilor efectuate de SGA Alba (Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba), în Alba Iulia  nu a mai plouat de 12 zile. Peste Mihalţ, Benic, Bărăbanţ, Petreşti, Vinţu de Jos, Cugir nu a mai căzut nici un strop de ploaie de 12 zile. Şi „stropul de ploaie” nu este doar o chestiune metaforică, pentru că, dacă în 29 iunie peste anumite zone restrânse din Alba Iulia nu ar fi cernut 0,4 l/mp (două căni cu apă!), municipiul reşedinţă de judeţ ar totaliza 15 zile consecutiv fără ploaie. Şi cu temperaturi care au oscilat în permanenţă în jurul valorii de 30 – 35 de grade, în creştere!
În luna iunie cumulat, cel mai puţin a plouat în zona Petreşti: 33.0 l/mp şi la  Blaj, 33,2 l/mp. Cele mai multe precipitaţii din luna iunie s-au acumulat în zona barajului de la Oaşa, unde au căzut într-o singură lună nu mai puţin de 123,4 l/mp. Deci, cel puţin teoretic, rezervele de apă pentru populaţie nu crează încă probleme. Probleme încep însă să apară pentru culturile agricole, unde rezerva de apă din sol scade în ritm galopant. La Arieşeni s-au acumulat 110,3 l/mp în urma ploilor din iunie. Potrivit monitorizării zilnice efectuate efectuate de SGA Alba, în zona Munţilor Apuseni a plouat destul de bine, în schimb pe zona Alba Iulia-Sebeş-Blaj-Cugir (regiune unde sunt şi marile plantaţii agricole)  în ultima decadă a lunii iunie, seceta a început să-şi arate colţii:  la Alba Iulia s-au acumulat în perioada 22 iunie-1 iulie doar 21,7 l/mp, la Sebeş 23,2 l/mp, la Blaj 20,8 l/mp şi la Cugir 23,3 l/mp.

    În luna iulie nu a plouat deloc la Alba Iulia, Benic, Bărăbanţ, Vinţu de Jos, Cugir. La Teiuş s-au acumulat în iulie 0,5 l/mp în 10 zile, cam două căni de apă scuturate peste pământul crăpat de secetă. L-a fel s-a scuturat ploaia şi peste Acmariu (Vinţu de Jos) – 0,8 l/mp în prima decadă a lunii iulie. Cel mai mult a plouat la Arieşeni la începutul acestei luni: 80,2 l/mp. Din nou, în zonele cu mari plantaţii agricole, luna lui Cuptor a dat mai multă arşiţă decât ploaie: Alba Iulia – zero l/mp, Sebeş 1,2 l/mp, Blaj 8,6 l/mp, Mihalţ zero l/mp, Cugir zero l/mp.

Debitele apelor curgătoare din Alba au scăzut şi de şase ori, în 30 de zile
Pentru a transpune arşiţa ultimelor zile în cifre statistice, vă spunem că debitul râului Mureş, măsurat la Alba Iulia, a scăzut de patru ori în aproximativ o lună: dacă în 15 iunie avea un debit de 92,6 mc/s, la măsurătoarea de ieri dimineaţă, Mureşul trecea pe la Alba Iulia cu doar 22 mc/s şi reprezenta doar 0,33% din valoarea optimă de referinţă. Debitul Târnavei Mari, la Blaj, a scăzut într-o lună de 2,5 ori, de la 9,54 mc/s în 15 iunie la 3,74 mc/s măsurat ieri dimineaţă. Debitul Ampoiului, măsurat la Bărăbanţ, a scăzut dramatic în perioada de referinţă, de aproximativ…6 ori: de la 2.98 mc/s la 0,5 mc/s. Cu toate ploile căzute în Apuseni, din 15 iunie până ieri, debitul Arieşului măsurat la Câmpeni a scăzut de aproape şase ori: de la 16.7 mc/s în 15 iunie, la 3,4 mc/s măsurat ieri dimineaţă.
De precizat că toate debitele de pe cursurile de apă mici sunt în scădere până chiar la jumătate. Aşa stă situaţia pe Valea Gălzii, Valea Secaşului, Valea Şesei, Valea Geoagiului, Valea Pianului. Debitul Sebeşului este menţinut constant de amenajările hidrotehnice (baraje) de pe acest curs de apă.

Hidroelectrica va activa clauza de forţă majoră
Hidroelectrica va activa, pentru a doua oară în ultimul an, clauza de forţă majoră în cadrul contractelor aflate în derulare, a anunţat ieri, 12 iulie, administratorul judiciar al Hidroelectrica. Potrivit acestuia, Hidroelectrica ar putea intra în situaţie de forţă majoră de la 1 august din cauza condiţiilor hidrologice nefavorabile. Este foarte posibil ca producţia companiei Hidroelectrica să fie mai slabă decât în 2011.
La sfârşitul lui septembrie 2011, Hidroelectrica a activat clauza de forţă majoră în cadrul contractelor aflate în derulare, reducând livrările de energie, proporţional cu reducerea producţiei cauzată de seceta severă. Pe 1 mai 2012, Hidroelectrica a ieşit din situaţia de forţă majoră, reluând livrările de energie conform contractelor aflate în derulare.

Plouă în iulie, în Alba?
Valorile termice vor avea variaţii nesemnificative până în data de 16 iulie, apoi răcirea treptată va determina temperaturi maxime probabile de 22-24 de grade, până spre finalul celei de-a doua decade a lunii iulie (20-21 iulie). În intervalul 15-18 iulie probabilitatea de precipitaţii va fi semnificativă şi, pe arii restrânse, sunt posibile averse importante cantitativ, însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi caderi de grindină.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni

Unirea Ziarul

Publicat

în

Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni Apostolul îi adresează lui Timotei două dintre epistolele sale cuprinse în Noul Testament și îl pomenește în alte două epistole. În Epistola către Corinteni scrie: „…Pentru aceea chiar am trimis la voi pe Timotei, care este fiul meu iubit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea