Rămâi conectat

Actualitate

Judecător de top: Consider că ar fi binevenită evaluarea psihologică a magistraților, fiind vorba de o profesie foarte stresantă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vineri, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Alba Iulia, în contextul derulării aici a Conferinţei naţionale EuRoQuod organizată de Curtea de Apel Alba Iulia împreună cu Institutul Naţional al Magistraturii, doi reprezentanți de seamă ai sistemului judiciar au fost întrebați cu privire la oportunitatea introducerii obigativității evaluării psihologice periodice pentru judecătorii și procurorii din sistemul românesc de justiție.

 

Tema este una mai veche și cât se poate de serioasă. Revine în atenția opiniei publice destul de rar și nu se bucură de prea mare aplecare nici din partea mass media, nici din partea celor cu atribuții în asigurarea condițiilor optime pentru un act de justiție de calitate.

 

Poate nu face parte dintre prioritățile din acest moment ale sistemului nostru de justiție, însă subiectul, cel puțin în anumite medii profesionale, este dezbătut, vorbindu-se chiar de o discriminare pozitivă a magistraților în raport cu alte categorii profesionale, cum sunt polițiștii, ofiterii SPP, militarii, personalul ISU etc, care sunt supuși, pe bună dreptate, unei evaluări psihologice periodice.

 

 

Practic, în cazul judecătorilor și procurorilor, ale căror decizii au in impact semnficativ la nivelul societății, legislația românească nu prevede evaluarea psihologică periodică, deși în ultimii ani au apărut în spațiul public cazuri de notorietate în care capacitatea de decizie a unor magistrați era grav afectată de probleme psihologice. Vezi cazul fostului procuror de la DIICOT Buzău, George Mărgărit, care juca banii ridicaţi la percheziţii la jocuri de noroc, fapte pentru care a și fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani şi jumătate de închisoare.

 

Considerați că ar fi oportună introducerea obigativității evaluării psihologice periodice pentru judecătorii și procurorii din sistemul românesc de justiție?

 

judecatori Camelia Toader si Gabriela Florescu“Consider că ar fi binevenită evaluarea psihologică periodică a magistraților, fiind vorba de o profesie foarte stresantă. În trecut, judecătorii din România beneficiau chiar de un spor salarial care era se numea chiar <<spor de stres>>.

 

Nu este exclus ca pe parcursul evoluției unei persoane să apară unele sincope”, a răspuns judecătorul Camelia Toader (FOTO dreapta) – reprezentantul României la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

 

Răspunsul oferit de Gabriela Florescu, judecător la Curtea de Apel Bucureşti şi formator I.N.M.. în dreptul Uniunii Europene nu a fost la fel de bine conturat ca cel al mai experimentatei sale colege.

Domnia sa a sugerat că lucrurile s-au înbunătățit semnificativ în utimii ani, toți magistrații care acced pe o funcție de procuror sau judecător, fie la admiterea la INM, fie la intrarea în magistratura, fiind supuși unei evalări psihologice. De asemnea, a explicat judecătorul, magistrații care candidează la o funcție de conducere în sistemul de justiție sunt reevaluați și din punct de vedere psihologic.

 

Bogdan Presecan


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Salina Praid, complet distrusă şi fără șanse de recuperare: O nouă salină va fi săpată în munte. Subiectul, discutat în CSAT, pe 30 iunie 2025

Ziarul Unirea

Publicat

în

Salina Praid, complet distrusă şi fără șanse de recuperare: O nouă salină va fi săpată în munte. Subiectul, discutat în CSAT, pe 30 iunie 2025 Experții au stabilit că Salina Praid e complet distrusă şi fără șanse de recuperare. Specialiștii spun că nu mai există risc de poluare și soluția pentru a continua activitatea economică […]

Citește mai mult

Actualitate

Angajații din România și-au luat 43 de mii de ani de concediu medical în 2024. Un milion de concedii suspecte: Creștere ”inexplicabilă” în perioada sărbătorilor legale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Angajații din România și-au luat 43 de mii de ani de concediu medical în 2024. Un milion de concedii suspecte: Creștere ”inexplicabilă” în perioada sărbătorilor legale Angajații români şi-au luat 43 de mii de ani de concediu medical în 2024, reiese din datele CNAS obținute de Antena 3 CNN, în care se regăsesc zilele libere […]

Citește mai mult

Actualitate

Rabla auto 2025: Pentru cât timp va fi suspendat programul. „Nu mai avem capacitate să susținem toate programele dintr-o anumită componentă”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Rabla auto 2025: Pentru cât timp va fi suspendat programul. „Nu mai avem capacitate să susținem toate programele dintr-o anumită componentă” Premierul Ilie Bolojan susține că programul Rabla nu va fi suspendat pentru 2 ani, așa cum s-a vehiculat în spațiul public în ultimele zile.  Citește și: Programul Rabla pentru tractoare 2025: Solicitanții pot aplica […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea