Jandarmii montani din Alba – reguli minimale care trebuie respectate în munte
Subunităţile montane ale Jandarmeriei Alba sunt la datorie şi sunt pregătite să facă faţă provocărilor anotimpului hibernal. Turiştii sunt sfătuiţi să ia legătura cu jandarmii montani şi să acţioneze conform indicaţiilor acestora.
Structurile montane ale Jandarmeriei Române sunt forţe specializate, pregătite şi dotate, care exercită, în condiţiile legii, printre alte atribuţii cele revin, misiuni de menţinere a ordinii publice în vederea prevenirii şi descoperirii faptelor antisociale în staţiunile turistice şi în zonele adiacente acestora. De asemenea, jandarmii montani participă la supravegherea, controlul şi asigurarea protecţiei fondului cinegetic şi piscicol natural, a fondului silvic şi a mediului, prin măsuri de prevenire şi combatere a oricăror încălcări ale prevederilor legale. În plus, o misiune deosebit de importantă a secţiilor şi posturilor montane este aceea de a participa la căutarea şi salvarea/evacuarea persoanelor/turiştilor care se află în pericol în zona de competenţă.
La nivelul Jandarmeriei Alba, la această dată, funcţionează 3 posturi montane de jandarmi care au rolul de a-şi îndeplini atribuţiile legale în raioane greu accesibile din zona Arieşeni, Roşia Montană şi Şugag. Pe lângă misiunile enumerate mai sus, o preocupare de bază a jandarmilor montani este cunoaşterea permanentă a stării traseelor turistice, a potenţialelor pericole din zona de competenţă teritorială şi anunţarea din timp a populaţiei din zonă şi a turiştilor în vederea evitării accidentelor şi altor evenimente negative.
Cei care acced în zona montană a judeţului unde funcţionează posturile montane ale Jandarmeriei Alba sunt sfătuiţi să ia legătura cu jandarmii montani în vederea îndrumării, informării şi precizării modului de acţiune în cazul în care vor fin în dificultate. Pentru aceasta, reamintim următoarele numere de telefon:
– Postul de jandarmi montan Şugag – 0258 746 061
– Postul de jandarmi montan Arieşeni – 0258 779 022
– Postul de jandarmi montan Roşia Montană – 0258 891 311
Având în vedere că deja în cele trei zone ale judeţului au fost înregistrate temperaturi negative, pentru prevenirea evenimentelor negative şi accidentelor survenite în zona montană a judeţului, Jandarmeria Alba şi Serviciul Public Judeţean Salvamont Alba reamintesc turiştilor câteva reguli minimale care trebuie respectate în munte:
- Înainte de a pleca în excursie echipaţi-vă autoturismul corespunzător anotimpului, fără a uita lopata de zăpadă şi lanţurile antiderapante. Totodată, mijloacele de iluminat care se conectează la bateria maşini precum şi păturile (eventual electrice) se pot dovedi utile.
- Înainte de a pleca în excursie solicitaţi jandarmilor montani, salvamontiştilor sau localnicilor informaţii suplimentare asupra itinerariului ales ( este marcat, este accesibil, prezintă porţiuni periculoase etc.), situaţiei întreţinerii marcajelor, prognozei meteo, condiţiilor climatice locale, stării de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu.
- Plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat anotimpului. Nu trebuie să lipsească lanterna, cuţitul, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS, mijloace de aprins focul, telefonul mobil.
Atenţie: turiştii sunt sfătuiţi să ia legătura cu jandarmii montani/salvamontiştii/ localnicii şi să ceară informaţii suplimentare despre zonele acoperite de reţeaua de telefonie mobilă, în special în zona Muntelui Şurianu.
- Nu porniţi singuri pe munte, ci în grup de minimum 3 persoane, dintre care cel puţin una să cunoască temeinic zona respectivă. Alegeţi traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup şi evitaţi să alegeţi trasee foarte lungi.
- Informaţi jandarmii montani/salvamontiştii/cabanierul cu privire la traseul ales şi înscrieţi-vă în registrul de trafic al turiştilor lăsând datele dumneavoastră în acesta. Apelaţi cu încredere la patrulele de jandarmi montani şi la membrii Salvamont şi respectaţi indicaţiile acestora.
- În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană.
- Nu consumaţi băuturi alcoolice deoarece acestea diminuează capacitatea de efort.
- Nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele. Nu vă abateţi de la traseu, evitaţi scurtăturile şi respectaţi marcajele turistice.
- Pe vreme rea (viscol, ceata, ger), trebuie să vă deplasaţi in grup compact ( dacă zona nu prezintă pericol de avalanşe) şi nu trebuie, sub nici un motiv, să rămâneţi în urma grupului.
În final, recomandăm ca, în cazul apariţiei unei situaţii de dificultate sau de risc la adresa integrităţii, sănătăţii sau a vieţii, să se solicite ajutor prin apel la 112 specificând, pe cât posibil, următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, unde sunt persoanele aflate în dificultate, când s-a produs accidentul.
Ofiţer Informare, Relaţii Publice şi Relaţii cu Publicul, Maior Jurcoveţ Cosmin
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Reducere la plata impozitelor locale și pentru donatorii de sânge din Aiud: Ce bonificație a fost aprobată
Reducere la plata impozitelor locale și pentru donatorii de sânge din Aiud: Ce bonificație a fost aprobată Și donatorii de sânge din Aiud vor beneficia de o reducere la plata impozitelor locale, pe clădiri și terenuri. O hotărâre în acest sens a fost adoptată în ședința ordinară din 23 ianuarie 2025 a Consiliului Local Aiud. […]