Jandarmeria donează viaţă pentru România
Astăzi, 1 noiembrie a.c., demarează campania „Jandarmeria donează viaţă pentru România”. Primii care vor participa la acţiunea de donare de sânge vor fi reprezentanţii Jandarmeriei Alba şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, urmaţi în zilele următoare de personalul din cadrul Instituţiei Prefectului judeţul Alba, Consiliului Judeţean Alba, Primăriei municipiului Alba Iulia, Direcţiei de Sănătate Publică Alba, Filialei Alba a Crucii Roşii Române, Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Alba şi Serviciului Public Judeţean Salvamont. Activitatea se va desfăşura la Centrul de Transfuzie Sanguină Alba, va începe în fiecare zi la ora 8.00 şi la ea sunt invitaţi să participe toţi cetăţenii judeţului care vor să doneze sânge şi astfel să contribuie la salvarea unei vieţi, ne-a informat maiorul Cosmin Jurcoveţ, ofiţer Informare, Relaţii Publice şi Relaţii cu Publicul în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean “Avram Iancu” Alba. În zilele de 8 şi 15 noiembrie, echipa mobilă a Centrului de Transfuzie Sanguină Alba se va deplasa la Sebeş, respectiv Aiud, unde va organiza, de la ora 8.00, câte un punct de donare de sânge în incinta spitalelor din localitate.
Donatorul de sânge are dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare efectivă, următoarele: a) 7 tichete de masă pentru produse alimentare, eliberate de instituţia de profil; b) o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor de sânge salariaţi; o zi scutire de frecvenţă, în ziua donării, în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor; c) decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării, între localitatea de domiciliu/reşedinţă înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde îşi are sediul instituţia la care se efectuează donarea de sânge; în cazul în care donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioadă de o lună. *Trusele de donare sunt de unică folosinţă. *La fiecare unitate de sânge recoltată se efectuează gratuit anumite analize (de exemplu: determinarea grupei de sânge şi a Rh-ului, determinarea hematocritului şi hemoglobinei). *Sângele este testat, tot gratuit, şi pentru depistarea eventualilor agenţi infecţioşi ce se pot transmite prin sânge, cum sunt: virusurile hepatitei B şi C; virusurile HTLV I, II (sunt virusuri care se pot transmite prin sânge şi care determină, la om, boli ca leucemia); agentul infecţios care determină sifilisul; HIV (virusul imunodeficienţei umane dobândite), tipurile 1 şi 2 – virusul care determină SIDA. Orice boală astfel depistată va fi comunicată urgent persoanei respective, păstrându-se confidenţialitatea. (A.D.T.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Societate
15 ianuarie 1850, ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, poetul naţional al României
15 ianuarie 1850, ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, poetul naţional al României Mihai Eminescu, poetul naţional al României, cel mai mare poet român s-a născut 15 ianuarie 1850 la Botoşani fiind al şaptelea din cei 11 copii ai căminarului Gheorghe Eminovici, provenit dintr-o familie de ţărani români din nordul Moldovei şi al Ralucăi […]