Iuliu Hossu, Episcopul Unirii, va fi beatificat de Papa Francisc, la Blaj
Papa Francisc îl va beatifica pe episcopul Unirii, un apărător neînduplecat al bisericii catolice, la liturghia pontificală din 2 iunie, de la Blaj. Iuliu Hossu a trăit decenii de suferințe în iadul comunist însoţit fiind în timpul detenţiei doar de puterea credinţei. Dar viața sa este strâns legată de momentul sublim al istoriei României, Rezoluția Unirii de la 1 Decembrie 1918.
După aproape șase decenii de la Marea Unire, sunetul vocii episcopului Hossu, cel care a rostit proclamația de la Alba Iulia, a fost înregistrat pe ascuns, în1969. Documentul audio a intrat în patrimoniul național datorită unui preot și a doua călugărițe. Aceștia au reușit să pătrundă fără știrea Securității comuniste care îl ținea sub arest pe episcopul Unirii în mănăstirea de la Caldărușani.
Înregistrarea a ajuns în mâinile unui trimis al Vaticanului în România venit să-l viziteze pe Iuliu Hossu.
Iuliu Hossu i-a transmis Sfântului Părinte că îi este imposibil să accepte această onoare cât timp biserica Sa este persecutată.
În aceste condiții, Papa l-a numit Cardinal în secret pentru a-l proteja de represaliile regimului comunist.
A murit la scurt timp după ce a lăsat posterității vocea care a răsunat în 1918 în fața mulțimii adunate la Alba Iulia. Alături de Vaida Voievod, Vasile Goldiș și Miron Cristea, viitorul Patriarh al României, episcopul Hossu i-a înmânat Regelui Ferdinand actul Unirii Transilvaniei cu Regatul României.
A fost arestat în 28 octombrie 1948, iar o lună mai târziu a fost interzisă și Biserica Greco-Catolică. A fost torturat fizic și psihic în mai multe unități de arest, dar în ciuda regimului de exterminare la care fost supus nu a renunțat la credința sa.
În 1955, șeful Guvernului, Petru Groza i-a oferit scaunul de mitropolit în biserica ortodoxă dar Iuliu Hossu nu s-a clintit. A fost nevoit să trăiască în izolare la Mănăstirea Căldăruşani, până la sfârşitul vieţii.
A murit la 85 ani. A fost îngropat în fugă, a doua zi, la ordinul autoritaților comuniste care se temeau să nu provoace revolta credincioșilor catolici. Rămășițele sale au fost exhumate și transferate la Cluj pentru beatificare.
Martiriul cardinalului secret al Romaniei a facut înconjurul lumii. Însuși Papa Ioan Paul al II-lea s-a recules la mormântul său din cimitirul Bellu Catolic, la vizita sa din 1999.
Sursa: stiritvr.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Cine este Ana Smărăndița Irina, noul director de cabinet numit de Ilie Bolojan: Numele ei apare într-un scandal legat de vacanțele pe bani publici
Cine este Ana Smărăndița Irina, noul director de cabinet numit de Ilie Bolojan: Numele ei apare într-un scandal legat de vacanțele pe bani publici Ilie Bolojan, premierul României, a semnat decizia prin care o numește în funcția de director de cabinet pe Ana Smărăndița Irina. Numele acesteia a fost implicat, în urmă cu mai mulți […]
Economistul Radu Georgescu: În România, pariurile și păcănele sunt muma. În timp ce ieri s-au tăiat bursele la elevi, s-a mărit TVA-ul, s-a mărit impozitul pe dividende, pensionarii plătesc CASS, pariurile și păcănele rămân favorizate
Economistul Radu Georgescu: În România, pariurile și păcănele sunt muma. În timp ce ieri s-au tăiat bursele la elevi, s-a mărit TVA-ul, s-a mărit impozitul pe dividende, pensionarii plătesc CASS, pariurile și păcănele rămân favorizate Economistul Radu Georgescu a analizat din nou situația din România privind pariurile și păcănele, asta după ce Guvernul a tăiat […]
George Simion: AUR va contesta Legea Austerității la Curtea Constituțională: „Lăsăm nicușoriștii să se spele pe cap cu ce au votat?”
George Simion: AUR va contesta Legea Austerității la Curtea Constituțională: „Lăsăm nicușoriștii să se spele pe cap cu ce au votat?” Liderul AUR, George Simion, anunță că va contesta la Curtea Constituțională a României (CCR) pachetul de măsuri fiscale asumat de guvernul condus de Ilie Bolojan, cunoscut drept Legea Austerității. Citește și: Guvernul Bolojan și-a […]