ITP-ul mașinilor înmatriculate în România se va putea face și în străinătate. Proiectul a fost adoptat de Senat
Potrivit unui proiect de act normativ adoptat azi de Senat, cei ce dețin mașini înmatriculate în țara noastră vor putea să le facă inspecția tehnică periodică (ITP) și în străinătate. Dacă va ajunge să se aplice, această măsură le va fi de folos, spre exemplu, românilor care locuiesc într-o țară străină, aceștia nemaifiind nevoiți să revină în țară pentru a face ITP-ul mașinii.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 81/2000 privind inspecţia tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România a fost adoptat azi de Senat. Pentru a se putea aplica, documentul are nevoie și de aprobarea Camerei Deputaților.
Potrivit prevederilor cuprinse de inițiativa legislativă, persoanele care dețin mașini înmatriculate în România vor putea face ITP-ul și în străinătate. Totuși, ITP-ul mașinilor înmatriculate în țara noastră nu va putea fi făcut în orice țară străină, ci doar în Republica Moldova, Elveția, Norvegia, Islanda, Liechtenstein și statele membre ale Uniunii Europene.
După cum se stipulează în propunerea legislativă, pe teritoriul acestor țări, “activitatea de inspecție tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România se face numai prin persoane autorizate în România”.
Așadar, inspectorii ce vor lucra în stațiile ITP din străinătate vor trebui să se autorizeze, mai întâi, la Registrul Auto Român. Totodată, stațiile ITP vor trebui să funcționeze în condițiile stabilite de legislația din țara noastră privind inspecția tehnică periodică a vehiculelor, dar și în acord cu legislația statului pentru care vor fi autorizate de către RAR.
Inițiatorii propunerii legislative susțin că aceasta a fost “inspirată de solicitări ale unor cetățeni cu rezidență de medie și lungă durată în afara României și care dețin și utilizează vehicule înmatriculate în România“. De asemenea, ei consideră că măsura nu va fi greu de implementat, deoarece, în prezent, activitatea de inspecție este deja monitorizată prin mijloace informatice, inclusiv video, ceea ce va permite efectuarea ITP-ului și în afara țării noastre.
Atenție! Această propunere legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Camera Deputaților, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.
Sursa: avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Economistul Radu Georgescu, despre cum poate România să iasă din insolvență: ”Depinde de cine va accepta funcția de Prim Ministru, unul care este mână forte sau un băiat bun”
Economistul Radu Georgescu, despre cum poate România să iasă din insolvență: ”Depinde de cine va accepta funcția de Prim Ministru, unul care este mână forte sau un băiat bun” Radu Gerogescu a explicat, printr-o comparație foarte bună între România și o firmă în insolvență, care este singura soluție ca economia României să poată fi redresată. […]
A doua etapă de înscrieri în învățământul primar 2025 a început: Care este calendarul și care sunt etapele ce trebuie știute de părinți
A doua etapă de înscrieri în învățământul primar 2025 a început: Care este calendarul și care sunt etapele ce trebuie știute de părinți Vineri, 23 mai 2025, a început a doua etapă de înscrieri în învățământul primar, conform calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Perioada de înscrieri se încheie pe 29 mai 2025. Citește […]
Se poate transporta mobilă cu mașina personală? Ce condiții sunt impuse de lege și în ce situații poți fi sancționat
Se poate transporta mobilă cu mașina personală? Ce condiții sunt impuse de lege și în ce situații poți fi sancționat Se poate muta mobila cu mașina personală? Ce spune legislația din România și în ce condiții poți fi amendat dacă nu apelezi la o firmă specializată. Legislația din țara noastră este foarte clară în această […]