ISU Alba: Recomandări pentru cetățeni, în perioada atenționării de cod galben de ger și intensificări ale vântului
Având în vedere avertizarea meteorologică de Cod Galben pentru ger și intensificări ale vântului valabilă în intervalul 25 februarie, ora 03.00 – 01 martie, ora 10.00, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Alba recomandă cetățenilor să evite deplasările și să rămână în locuințe pe perioada manifestării fenomenelor meteo extreme și să mențină legătura cu persoanele în vârstă, care sunt vulnerabile în perioadele de ger și să respecte câteva din recomandările de mai jos:
- Ascultaţi la radio, televiziune, buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă.
- Mâncaţi regulat şi beţi lichide, dar evitaţi excesul de cofeină şi alcool.
- Evitaţi să vă extenuaţi. Efortul fizic în condiţii de frig extrem poate cauza un atac de inimă. Înainte de a ieşi afară pentru a face efort fizic, este necesară o încălzire a organismului.
- Fiţi atenţi la semnele de îngheţ. Acestea includ pierderea simţurilor şi culoarea albă a
vârfurilor degetelor de la mâini, de la picioare, a urechilor şi a nasului. Dacă observaţi astfel de simptome, solicitaţi imediat ajutor medical.
- Fiţi atenţi la semnele de hipotermie. Acestea includ frisoane incontrolabile, pierderea
memoriei, dezorientare, incoerenţă, exprimare neclară, somnolenţă şi epuizare aparentă. Dacă observaţi astfel de simptome, duceţi victima într-un spaţiu călduros, îndepărtaţi-i hainele umede, încălziţi-i mai întâi partea centrală a corpului şi, dacă victima este conştientă, administraţi-i băuturi calde non-alcoolice.
- Solicitaţi ajutor medical cât mai urgent posibil.
- Economisiţi combustibilul pentru încălzit, dacă este necesar, menţinând temperatura în
casă mai redusă decât în mod normal.
- Nu suprasolicitaţi instalaţia electrică a locuinţei prin utilizarea simultană a mai multor
aparate electrice de mare putere.
- Amplasaţi mijloacele de încălzire portabile la distanţă de cel puţin 1 metru faţă de materialele combustibile.
- Fiţi atenţi la ţurţurii formaţi pe clădiri.
- Încercaţi să asiguraţi animalelor condiţii corespunzătoare de hrănire şi adăpostire.
Pentru depistarea la timp şi luarea măsurilor imediate de ajutor a persoanelor fără adăpost, persoanelor izolate, vârstnice sau bolnave care pot fi puse în pericol de temperaturile foarte scăzute, facem apel celor care au cunoştinţă de astfel de cazuri, să anunţe imediat prin numărul unic de apel 112, serviciile profesioniste de urgenţă.
Luni, 26 februarie a.c., la sediul Instituției Prefectului județul Alba a avut loc, în sistem videoconferință, o ședință a CNSSU pentru gestionarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, condusă de ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan.
În cadrul întâlnirii, ministrul afacerilor interne a anunțat că primele măsuri pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de vremea severă au fost luate încă de la momentul emiterii avertizărilor meteorologice.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
TURISM 2025 | România pe ultimul loc în Europa la numărul de turiști străini. Piața turistică internațională din țara noastră pe cale de dispariție
TURISM 2025 | România pe ultimul loc în Europa la numărul de turiști străini. Piața turistică internațională din țara noastră pe cale de dispariție România a fost surclasată pe piața turistică internațională de toate țările europene, inclusiv Albania și Bulgaria, privind numărul de turiști străini care ne-au vizitat. Există riscul ca cei care încă mai […]
Dezechilibru financiar în Sistemul Național de Sănătate. Bani mulți pentru salarii, aproape nimic pentru servicii medicale către asigurați
Dezechilibru financiar în Sistemul Național de Sănătate. Bani mulți pentru salarii, aproape nimic pentru servicii medicale către asigurați Potrivit unui studiu făcut de Academia de Studii Economie din Bucureşti şi Reţeaua de Sănătate Regina Maria legat de performanța economică și operaționale în sistemul de sănătate se arată că banii din sănătate merg pe salarii indiferent […]
Tichetul de masă, un beneficiu extrasalarial vital pentru mulți salariați din România. Ne aliniem la standardele vestice sau mai avem de recuperat?
Tichetul de masă, un beneficiu extrasalarial vital pentru mulți salariați din România. Ne aliniem la standardele vestice sau mai avem de recuperat? Beneficiul extrasalarial sub formă de tichete de masă este tot mai utilizat în Europa. În România, într-o perioadă marcată de inflaţie, presiuni pe piaţa muncii şi nevoia de a motiva angajaţii fără a […]