ISU Alba: Ghid practic de prevenire a incendiilor în apartamente. Sfaturi și sugestii pentru cetățenii care stau la bloc
Un incendiu poate izbucni foarte uşor, cauzele fiind multiple şi se poate extinde cu o viteză înspăimântătoare. Dacă urmaţi sugestiile şi sfaturile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „UNIREA” (ISU) al judeţului Alba, veţi reduce semnificativ probabilitatea producerii unui incendiu în locuinţa dumneavoastră. În cazul în care se produce totuşi un incendiu, veţi şti cum să procedaţi pentru evacuarea în siguranţă a tuturor persoanelor. Multe dintre sfaturi sunt simplu de urmat şi nu vă va lua decât puţin din timpul dumneavostră să le puneţi în aplicare.
Fumatul este una dintre cele mai frecvente cauze de incendiu în apartamente. Utilizaţi o scrumieră potrivită, grea, care să nu se răstoarne uşor şi care să fie confecţionată dintr un material care nu ia foc. În scrumieră se recomandă să puneţi puţină apă, care va favoriza stingerea rapidă a resturilor de ţigări.
Aveţi grijă în mod special atunci când sunteţi obosit, când luaţi somnifere sau când aţi consumat alcool. Este foarte probabil să adormiţi în aceste condiţii, fără să vă daţi seama că ţigara dumneavoastră este încă aprinsă. Dacă aveţi nevoie să vă întindeţi în pat sau în fotoliu pentru odihnă nu aprindeţi ţigara. Este foarte probabil să aţipiţi şi să daţi foc la pat sau fotoliu.
Stingeţi ţigara în scrumieră– niciodată în coşul de gunoi– şi nu lăsaţi scrumul sau ţigara să ardă în scrumieră. Se recomandă să puneţi puţină apă în aceasta pentru a favoriza stingerea rapidă a resturilor de ţigări. Atunci când stingeţi ţigara, asiguraţi-vă că aţi stins-o cu adevărat. Mucurile de ţigară incandescente pot cădea pe covor, ziare sau pe orice alt material combustibil şi astfel poate lua foc întreaga locuinţă.
În fiecare an mor copii care provoacă incendii cu ajutorul ţigărilor, chibriturilor sau brichetelor, lucruri care nu ar trebui să fie la dispoziţia lor. Păstraţi aceste obiecte în locuri de unde copiii nu le pot lua.
În apartamente se produc incendii şi datorită folosirii necorespunzătoare a lumânărilor. Flacăra unei lumânări este mică, dar aceasta nu înseamnă că nu trebuie tratată cu seriozitate- este ceea ce se numeşte în termeni tehnici un foc deschis.
Asiguraţi-vă că lumânarea stă vertical şi că este fixată într-un suport special destinat, astfel încât să nu cadă sau să lase să cadă picături de ceară fierbinte.
Nu lăsaţi nici măcar lumînările parfumate aprinse dacă trebuie să părăsiţi încăperea. Cel mai bine este să le stingeţi pentru a evita producerea unui incendiu în lipsa dumneavoastră. Amplasaţi întotdeauna lumânările pe o suprafaţă netedă rezistentă la căldură. Vasele metalice în care sunt fixate lumânările pot topi suprafeţele din material plastic pe care sunt aşezate.
Nu vă aplecaţi asupra lumânărilor – s-ar putea să vă ia foc părul sau hainele. Nu amplasaţi lumînările aprinse foarte aproape de tot ceea ce se poate aprinde uşor (mobilier, perdele, ziare).
Aveţi grijă să nu amplasaţi lumânările aprinse în locuri unde pot ajunge copiii şi animalele, pentru a nu le răsturna şi provoca incendii.
Stingeţi întotdeauna lumânările înainte de a le muta. Utilizarea unui dispozitiv de stins lumânări este o variantă mai sigură decât suflatul asupra lor, această modalitate din urmă putând duce uneori la împrăştierea de ceară topită şi scântei.
Serviciul Prevenire din cadrul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „UNIREA” al judeţului Alba consideră că respectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor şi adoptarea unei atitudini preventive de către populaţie pot să asigure evitarea unor evenimente negative în urma cărora pot apărea victime omeneşti şi pagube materiale însemnate.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Profesorul de economie Cristian Păun: S&P anunță iminenta retrogradare a României în categoria de țară bananieră
Profesorul de economie Cristian Păun: S&P anunță iminenta retrogradare a României în categoria de țară bananieră Criza politică din România și posibilele întârzieri în răspunsul politic la dezechilibrele economice de după colapsul guvernului de coaliție ar putea submina unele surse de finanțare externă, a apreciat S&P Global, compania mamă a firmei de rating S&P. „S&P […]
Facturi aproape DUBLE la electricitate, în special pentru cei cu un consum redus. Schema de sprijin se elimină în iulie 2025
Facturi aproape DUBLE la electricitate, în special pentru cei cu un consum redus. Schema de sprijin se elimină în iulie 2025 Vara 2025 s-ar putea să ne prindă cu facturi mai mari la electricitate. De la 1 iulie, schema de sprijin pentru plata energiei va fi eliminată, iar toți consumatorii trebuie să fie informați de […]
Cum va fi vremea în România în următoarele 4 săptămâni: Temperaturi peste medie la începutul lunii iunie 2025
Cum va fi vremea în România în următoarele 4 săptămâni: Temperaturi peste medie la începutul lunii iunie 2025 În prima decadă a lui iunie 2025 temperaturile vor fi uşor peste cea obişnuită în această perioadă, anunță meteorologii. Administrația Națională de Meteorologie a comunicat prognoza pentru următoarele 4 săptămâni. Citește și: VREMEA în România în mai […]