ISU ALBA: Doisprezece incendii de vegetație uscată și litieră, în weekend. Vezi regulile şi măsurile de PREVENIRE a incendiilor la vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale
Statistica incendiilor produse în ultimii ani arată că, în această perioadă a anului, cauzele de incendiu cele mai frecvente sunt: focul deschis, nerespectarea regulilor de fumat şi arderile vegetaţiei uscate de pe terenurile agricole, de pe marginea căilor de comunicaţie, respectiv de pe diverse canale de irigaţie.
Pericolul mare la incendiile de vegetaţie uscată îl reprezintă nerespectarea distanţelor de siguranţă faţă de locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, PĂDURI, plantaţii, reţele electrice, reţele de telefonie, sonde, conducte ce transportă gaze şi lichide combustibile, iar în multe situaţii, clădirile, instalaţiile amintite au fost afectate, producându-se, pe lângă pagube material, şi efecte cum ar fi întreruperea funcţionării instalaţiilor electrice, de telefonie sau întreruperea alimentării cu gaze.
În perioada 01-02 aprilie 2017, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență Unirea al județului Alba (Detașamentele de pompieri Aiud și Alba Iulia și Stația de pompieri Câmpeni), au intervenit pentru stingerea a 12 incendii de vegetație uscată, lăstăriș, mărăciniș, doborâturi și litieră pe raza loc. Livezile-Poiana Aiudului; com. Poșaga – zonele Vultureasa, Lunca Arieșului, Săgagea; com. Miraslău; loc. Mănărade – mun. Blaj; mun. Aiud; loc. Lunca Largă – com. Sălciua; loc. Ponor; com. Baia de Arieș – zona Piatra Băii; com. Lupșa și com. Gârbova de Sus – mun. Aiud.
În sprijinul pompierilor militari au intervenit Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Livezile, Poșaga, Sălciua, Miraslău, Ponor și Lupșa, echipaje de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba, Salvamont Alba, Ocolul Silvic Privat Muntele Mare și cetățeni.
Din cauza zonei greu accesibile și a conditiilor meteorologice nefavorabile (vânt), în zona loc. Lunca Mureșului din com. Poșaga, a intervenit un elicopter echipat cu un dispozitiv Bambi-Bucket – adaptat pentru operatiuni de stingere a incendiilor, de la Unitatea Speciala de Aviatie Cluj – Napoca.
În total au ars aproximativ 147 ha de vegetaţie uscată, mărăciniș, lăstăriș, doborâturi și litieră.
Aceste incendii de vegetaţie uscată, litieră, mirişti şi resturi vegetale au drept cauză utilizarea necorespunzătoare a focului deschis.
Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată, mirişti, şi resturi vegetale poate avea consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător. Din acest motiv, cunoaşterea şi respectarea strictă a acestora constituie soluţia cea mai simplă şi mai puţin costisitoare, constituind în acelaşi timp o obligaţie morală şi civică a fiecărui cetăţean.
Pentru a evita eventualele evenimente în care aţi putea fi implicaţi vă aducem la cunoştinţă regulile şi măsurile de prevenire a incendiilor la vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale.
În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:
-Permis de lucru cu focul, obţinut de la Primărie
-Aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului
Se exceptează de la această obligaţie, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.
În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.
Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba va aplica amenzi în valoare de 3000-6000 lei persoanelor fizice şi 25000-50000 lei persoanelor juridice.
Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, astfel: 1000 – 2500 lei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
Mesaje, urări și felicitări de Crăciun fericit 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Mesaje de Crăciun pentru prietenii din străinătate în limba italiană Dacă aveți prieteni care cunosc limba italiană vă propunem să le trimiteți, în preajma sărbătorilor, unul dintre mesajele de mai jos. Surpriza va fi pe măsură. Buon Natale / Buone […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 9 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 14 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 2 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri