Rămâi conectat
MA-RA-MU

Ştirea zilei

Ironiile unui judecător de la Tribunalul Alba la adresa DNA în dosarul BCR: ”Este de greu de conceput ca o persoană să încalce dispozițiile unui act normativ de la primul până la ultimul articol”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Procurorii DNA Alba Iulia au făcut tot posibilul pentru a evita o decizie de achitare la Tribunalul Alba în dosarul în care 27 inculpaţi au fost achitați pentru abuz în serviciu și complicitate la această infracțiune, după ce ar fi încălcat regulamente bancare interne ale BCR și nu o lege sau o ordonanță.

Prin actul de sesizare, DNA a calculat un prejudiciu de 11 milioane de euro înregistrat de bancă. Demersurile reprezentanților DNA sunt relatate pe larg în motivarea deciziei pronunțate la instanța de fond. În concluziile scrise depuse la dosar, DNA a făcut referire, printre altele, inclusiv la o lege din anul 1998, care a fost abrogată.
Procurorul a precizat, în susținerea cauzei, faptul că ”prin decizia CCR nu a fost avută în vedere excluderea tuturor atribuţiilor de serviciu ci doar a acelora care nu au corespondent în legislaţia primară, astfel încât trebuie avute în vedere şi actele subsecvente date în aplicarea legilor sau a ordonanţelor întrucât vin să lămurească sau să dezvolte unele aspecte cuprinse în actul primar”. Judecătorul răspunde ironic la această precizare: ”instanţa nu găseşte logica acestei afirmaţii: pe de o parte se recunoaşte că atribuţiile de serviciu care nu sunt reglementate prin legislaţia primară (lege, ordonanţă sau ordonanţă de urgenţă) nu intră în sfera de reglementare a infracţiunii de abuz în serviciu ca urmare a efectelor deciziei Curţii iar, pe de altă parte, se solicită a se avea în vedere tocmai astfel de atribuţii”.

Statutul BNR, invocat de DNA pentru a combate decizia CCR

În justificarea acestei afirmaţii, procurorul a susținut că manualele de operaţiuni bancare ale BCR şi fişele posturilor ocupate de inculpaţii din cadrul BCR , au fost emise de bancă în baza dispoziţiilor art. 48 din Legea nr. 312/2004, care reglementează statutul Băncii Naţionale a României. ”BCR nu are nici un drept de a emite reglementări interne în baza acestor dispoziţii legale care se referă exclusiv la banca centrală”, răspunde magistratul de la Tribunalul Alba. În continuare, procurorul DNA a făcut trimitere la dispoziţii prevăzute în Legea nr. 58/1998. Instanţa a precizat, însă, că această lege a fost abrogată la data de 01 ianuarie 2007. ”Având în vedere că perioada de timp în care se arată că inculpaţii ar fi comis infracţiunea de abuz în serviciu este 2007 – 2010, instanţa constată că dispoziţiile acelei legi nu mai erau aplicabile, astfel că referirile la aceasta sunt inutile”, afirmă judecătorul.

Ironiile la adresa procurorului se mențin în motivarea instanței: ”În continuarea concluziilor scrise sunt inserate o serie de texte din OUG nr. 99/2006, Legea nr. 312/2004, OG nr. 98/2006 şi Ordinul nr. 23/2006 (fără a se indica emitentul acestuia!), arătându-se apoi că inculpaţii funcționari bancari au nesocotit regulile unei bune practici bancare prudente şi sănătoase, încălcând, pe de o parte, legislaţia primară, iar pe de altă parte reglementările emise de BNR în baza legislaţiei primare cât şi normele de creditare interne emise atât în baza legislaţiei primare cât şi a reglementărilor BNR. (…) În ceea ce priveşte OUG nr. 99/2006 instanţa arată acest act normativ reglementează activitatea instituţiilor de credit şi nu se referă la atribuţiile personalului bancar. Mai mult, atunci când se face referire la «încălcarea legii» este necesar a se arăta în concret articolul sau articolele încălcate şi nu să se facă referire la lege în ansamblul ei, fiind de greu de conceput o situaţie în care o persoană încalcă dispozițiile unui act normativ de la primul până la ultimul articol al acestuia”, mai spune judecătorul.

Note scrise elaborate ”de aceeași manieră” cu rechizitoriul

Instanța a mai constatat că notele scrise sunt elaborate de aceeași manieră cu rechizitoriul: ”se precizează că inculpaţii au încălcat nişte dispoziţii legale, fără a se arăta în mod concret şi individual pentru fiecare inculpat în parte care ar fi aceste dispoziţii legale încălcate şi că aceste dispoziţii ar fi trebuie respectate în procesul de exercitare a atribuţiilor de serviciu. Or, este greu de presupus că faptele inculpaţilor – funcţionari bancari sunt «trase la indigo», aşa cum reiese din actul de sesizare: aceştia şi ar fi „încălcat atribuțiile de serviciu cu prilejul activităților de aprobare a creditelor şi/sau tragerii sumelor de bani aprobate”.

În concluzie, magistratul a considerat că faptele inculpaților trimiși în judecată pentru abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu nu sunt prevăzute de legea penală și a dispus achitarea acestora, în baza deciziei Curții Constituționale dn iunie 2016. Pentru un număr de 17 inculpați acuzați şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată, Tribunalul Alba a decis să disjungă cauza şi să formeze un nou dosar penal care a rămas pe rolul instanței. Dosarul inițial a ajuns la Curtea de Apel, ca urmare a contestației formulate de DNA, unde are termen pentru data de 22 iunie 2017.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie 

Unirea Ziarul

Publicat

în

35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie  Oficialităţile locale, în colaborare cu asociaţiile de revoluţionari, vor organiza sâmbătă, 21 decembrie, un eveniment comemorativ dedicat împlinirii a 35 de ani de la izbucnirea Revoluției din Decembrie 1989, care prin jertfă de sânge a dus la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea