Ion Dumitrel și Florin Roman: Exploatarea resurselor naturale, esențiale pentru dezvoltarea județului Alba
Astăzi, 24 septembrie, la sediul Consiliului Judeţean Alba a avut loc prima întâlnire consultativă cu actorii locali pentru elaborarea Strategiei de dezvoltare a judeţului Alba pe perioada 2014-2020.
În prezența liderilor administrației județene, a reprezentanților comunităţilor locale, instituţiilor publice, mediului de afaceri și ONG-uri, s-a discutat despre rolul, structura și procesul de elaborare al acestui important document, care urmează să fie finalizat în primăvara anului viitor și adoptat printr-o hotărâre de consiliu județean.
Un punct important și extrem de actual subliniat deopotrivă de președintele CJ Alba Ion Dumitrel cât și de vicepreședintele instituției Florin Roman, a fost legat de valorificarea resurselor naturale ca parte esențială a strategiei de dezvoltare a județului pentru 2014-2020.
“Nu se poate vorbi de o strategie de dezvoltare a județului pentru perioada următoare, fără valorificarea resurselor naturale de care Alba dispune”, a afirmat Florin Roman, explicând totodată faptul că este o utopie să spui că turismul este șansa de dezvoltare a județului, întrucât, la ora actuală, în Alba există peste 100 de puncte de contaminare recunoscute oficial de statul român, pentru a căror rezolvare este nevoie de circa 2 miliarde de euro.
“Este o utopie la ora actuală să spui că turismul este șansa de dezvoltare a județului Alba. Puțină lume știe că la ora actuală avem peste 100 de puncte de contaminare recunoscute oficial de statul român. Pentru că aici a fost un județ cu exploatări miniere, de uraniu, sare șamd. După ce statul le-a exploatat, majoritatea au fost închise și lăsate în grijă autorităților locale și județene. Această decontaminare costa la prima vedere circa 2 miliarde de euro, bani pe care administrația județului nu îi va avea niciodată pentru a rezolva această problemă reală”, a explicat Roman.
Ion Dumitrel și-a exprimat îngrijorarea legată de situația în care în Munții Apuseni ar dispărea mineritul. Acesta a făcut un apel la toate instituțiile implicate în elaborarea și implementarea viitoarei strategii de dezvoltare, să trimită propunerile și punctele de vedere vizavi de acest proiect, pentru a fi luate în considerare cât mai multe aspecte relevante care țin de evoluția județului în următorii ani.
“Sunt foarte multe lucruri care trebuie să le analizăm și să vedem ce depinde de noi, de Guvern, de autoritățile locale și de fiecare dintre actorii implicați în elaborarea acestei strategii”, a mai spus președintele Consiliului Județean Alba.
Legat de principalele direcții pe care ar trebui să le aibă în vedere viitoarea strategie, Florin Roman a insistat asupra introducerii noțiunii de pol de dezvoltare economică, conurbații sau aglomerări urbane. Acesta a propus înființarea conurbatiei Alba Iulia – Sebes, ca pol de dezvoltare economică cu helioport la Vintu de Jos; recuperarea decalajului economic fata de alte județe prin valorificarea resurselor si rămânerea unei cote din redevențe la nivel local; implementarea conceptului de turism de week-end in locul turismului de tranzit; întărirea rolului GAL-urilor in absorbtia fondurilor europene, toate in contextul exercitiului european 2014-2020.
Florin Roman: “Avem nevoie de aceste aglomerări urbane cu peste 100.000 de locuitori pe exercițiul financiar 2014-2020. Pentru că cel puțin în mediul rural, pe acest exercițiu financiar vor fi finanțate cu prioritate lucrări în regim micro-regional. Și atunci aceste conurbații sunt, din punctul meu de vedere, extrem de importante pentru această strategie.
Avem avantajele unei infrastructuri rutiere și feroviară, coridorul IV Pan European și viitoarea autostradă Sebeș-Turda. Este important de asemena faptul că există cadru legal pentru crearea acestor conurbații. Avem și forță de muncă calificată, care i-a convins pe investitorii străini să se instaleze în zona Alba Iulia, Sebeș, Blaj.
Trebuie să susținem în mod alternativ și partea de turism. Să ajungem în prima fază cel puțin la un turism de weekend, care ar însemna automat dezvoltarea micilor servicii.”
Legat de proiectele microregionale, Horațiu Josan, primarul Aiudului a reamintit celor prezenți faptul că la Aiud există un foarte bun exemplu în acest sens. Este vorba despre un proiect de conurbație – Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Alba de Jos, Aiud, Teiuș, Ocna-Mureș și alte 13 comune învecinate, a cărei strategii de implemnetare este în curs de elaborare.
Un alt apect foarte bine punctat de directorul DJPCAS Alba, Sorin Chirilă, se referă la dimensiunea socială care trebuie surprinsă și cuprinsă în strategia de dezvolatre a județului. Acesta a explicat că “România nu este conștientă că este și a celor care au și a celor care nu au”, iar dacă elementele sociale nu vor fi bine delimitate în viitorul document, există riscul ca nevoile și problemele sociale să scape de sub control.
Sorin Chirilă: “Analfabetismul industrial și literar sunt în creștere. Dacă ne uităm în continuare la vârful vasului s-ar putea ca vasul să se scufunde.”
Horea Timiș, director Direcția de Sănătate Publică Alba: “Spre deosebire de strategia 2007-1013, unde problemele erau prezentate mai mult la modul general, îmi doresc ca viitoarea strategie să răspundă la întrebări foarte clare și nu generale. Să răspundă la ceea ce nu știm sau nu înțelegem încă și să traseze direcțiile înspre care trebuie să ne îndreptăm.”
[nggallery id=315]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun