Ioan Horşia: Comuna Şona într-o continuă dezvoltare edilitară
Interviu cu Ioan HORŞIA, primarul localităţii
– Stimate domnule primar Ioan Horşia, vă apropiaţi de finalul unui nou mandat de când sunteţi în fruntea comunei Şona. Care sunt principalele obiective cu care vă puteţi mândri în cele două mandate de primar?
– Dacă ne referim la infrastructură, în primul rând este vorba despre construirea a peste 15 kilometri de drumuri asfaltate în localităţile Şona, Biia şi Sânmiclăuş, lucrări pe care le-am realizat atât cu fonduri de la bugetul local al comunei noastre, cât şi cu resurse financiare din partea Consiliului Judeţean Alba. La acestea se adaugă modernizarea a peste 20 de kilometri de drumuri comunale pe raza întregii comune, drumuri pe care le-am pietruit. Un alt aspect deosebit de important este introducerea reţelelor de alimentare cu apă a localităţilor Şona, Biia, Sânmiclăuş, Lunca Târnavei şi Alecuş. De asemenea, am realizat şi s-au aprobat proiectul pentru introducerea conductelor de canalizare şi a staţiilor de epurare în comuna Şona pe Măsura 322 „Renovarea şi dezvoltarea satelor”, finanţat cu fonduri europene. Proiectul „Modernizare infrastructură rutieră, înfiinţare reţea de canalizare şi staţie de epurare, extindere reţea alimentare cu apă, înfiinţare centru de zi pentru bătrâni, modernizare şi dotare cămin cultural în comuna Şona” se află în faza de licitaţie, iar lucrările de execuţie vor demara la sfârşitul acestei luni. Proiectul prevede 25 de kilometri de reţea de canalizare, construirea a 3 staţii de epurare la Şona, Sânmiclăuş şi Lunca Târnavei şi asfaltarea a 13 km de drumuri din fonduri europene. De asemenea, în acest an vom asfalta un kilometru de drum în localitatea Lunca Târnavei, cu bani din bugetul local, iar pentru următorii ani avem planificată construirea a 14 km de trotuare pe raza comunei. În privinţa iluminatului public, am reuşit înlocuirea tuturor corpurilor de iluminat, astfel că locuitorii pot merge în siguranţă spre casă după lăsarea întunericului.
– Ce ne puteţi spune despre susţinerea învăţământului şi culturii în comuna Şona şi satele aparţinătoare?
– În decursul celor două mandate am reabilitat şi modernizat unităţile de învăţământ de pe raza comunei noastre. Astfel, s-au reparat acoperişurile, s-au montat geamuri şi uşi termopan, au fost efectuate zugrăveli, au fost modernizate grupurile sociale şi s-a înlocuit mobilierul la şcolile din Şona, Biia, Lunca Târnavei şi Sânmiclăuş, la aceasta din urmă fiind realizată şi încălzirea centrală, iar şcoala are acum centrală termică proprie şi calorifere care asigură un climat optim pe timp de iarnă. Totodată, am construit o grădiniţă nouă la Biia, pe care o frecventează 45 de copii. Pentru că tot am amintit de copii, aş dori să menţionez că pe raza comunei noastre frecventează unităţile şcolare şi grădiniţele circa 700 de elevi şi 200 de preşcolari, care au inclusiv săli de sport pentru desfăşurarea orelor de educaţie fizică. De altfel, o altă preocupare a mea a fost sprijinirea echipelor de fotbal care activează în seria I a Ligii a V-a: Viitorul Biia şi Partizanii Sânmiclăuş.
Legat de căminele culturale, toate au fost renovate şi dotate, începând de la acoperiş şi încălzirea centrală şi mergând până la grupurile sociale, iar Căminul Cultural Sânmiclăuş, cu capacitate de 400 de locuri, prin Măsura 322, va fi modernizat şi dotat cu costume populare, calculator, aparatură audio-video. Prin acelaşi proiect, va fi înfiinţat un centru de zi pentru bătrâni la Biia, care va fi dotat cu echipamente IT, două calculatoare, aparatură audio-video (CD şi DVD playere, videoproiector, TV, telefon/fax), mobilier, aparatură electrocasnică (frigider, cuptor cu microunde, veselă) şi cu alte echipamente necesare (stetoscop, tensiometru, trusă medicală de prim-ajutor) şi jocuri specifice: şah, table, domino, yantz. Trebuie să subliniez că activitatea culturală a comunei Şona este foarte intensă, formaţiile noastre artistice obţinând numeroase premii şi distincţii la diferite concursuri şi festivaluri, iar nunta tradiţională de la Biia a făcut obiectul proiectului „Nuntă în Transilvania”, materializat printr-o carte cu CD. De asemenea, tot la Biia, are loc anual întânirea „Fiii satului”, pe care o organizăm împreună cu Asociaţia „Fiii satului”, care funcţionează în aceeaşi clădire modernă cu Dispensarul Uman, deservit de doi medici de familie. Pentru că anul viitor se vor împlini 700 de ani de atestare documentară a localităţii Şona, vom pregăti ample manifestări aniversare, la care sunt aşteptaţi să participe şi cei peste 300 de saşi stabiliţi în străinătate, evenimentul fiind programat pe 3 august 2013.
La acest capitol al îmbogăţirii spirituale aş mai adăuga şi faptul că în fiecare an am ajutat foarte mult toate bisericile de pe raza comunei Şona, indiferent de confesiune: ortodoxă, catolică, reformată sau unitariană. Pentru a păstra veşnică amintirea luptătorilor pe front căzuţi la datorie, întreţinem Monumentele Eroilor de la Biia şi Sânmiclăuş.
– Ce alte proiecte pentru cetăţenii comunei Şona aţi avut în cei 8 ani de zile de când sunteţi primar?
– Pentru ca locuitorii comunei să beneficieze de condiţii bune atunci când se adresează autorităţilor administraţiei publice locale am renovat sediul Primăriei Şona, pe care l-am extins cu 5 birouri, am reparat acoperişul, am introdus încălzirea centrală şi am modernizat grupurile sociale, cu fonduri de la bugetul local. Deoarece în comuna noastră avem circa 8000 de oi şi 400 de vaci ale crescătorilor de animale, dar şi o fermă cu 1000 de capete de bovine şi o fabrică de lapte la Sânmiclăuş, o atenţie deosebită am acordat-o întreţinerii celor 1700 de hectare de păşune. De asemenea, peste 300 de hectare de terenuri au fost preluate de SC Jidvei, care a amenajat plantaţii de vie şi livezi, creând zeci de locuri de muncă pentru locuitori. Din acest motiv, se cuvin sincere mulţumiri domnilor Liviu şi Claudiu Necşulescu, care ne-au sprijinit ori de câte ori a fost necesar. Hărnicia locuitorilor din Şona şi satele aparţinătoare este demonstrată şi de faptul că 95 la sută dintre terenurile de pe raza comunei Şona sunt lucrate, prilej pentru mine de a-i felicita.
– Domnule primar, aş putea spune că aţi făcut adevărate minuni edilitare în aceşti ani. Care sunt planurile dumneavoastră de viitor pentru locuitorii comunei Şona?
– În primul rând, aş vrea să spun că toate aceste lucruri nu ar fi fost posibile fără cetăţenii comunei, care mi-au acordat încrederea, ceea ce mă face să le mulţumesc sincer, dar mă şi obligă să merg mai departe şi să-mi pun toată puterea de muncă şi priceperea în slujba lor. Totodată, vreau să le mulţumesc şi consilierilor locali, indiferent de culoare politică, reprezentanţilor instituţiilor publice de pe raza localităţii cu care am colaborat foarte bine, Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean, parlamentarilor PDL de Alba şi tuturor celor care ne-au ajutat la finalizarea proiectelor de până acum. În al doilea rând, doresc să spun că printre planurile pentru următorii 4 ani se numără finalizarea canalizării, construirea celor 14 km de trotuare, asfaltarea a 15 km de drumuri comunale, terminarea lucrărilor la centrul de zi pentru bătrâni de la Biia, construirea unei noi grădiniţe la Sânmiclăuş, introducerea încălzirii centrale în şcolile din Şona şi Biia, modernizarea dispensarelor umane din Şona şi Sânmiclăuş şi întreţinerea drumurilor comunale. În final, vreau să le urez cetăţenilor comunei Şona şi ai localităţilor aparţinătoare, precum şi colaboratorilor noştri multă sănătate şi spor în toate!
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP
Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, scrie […]