Investiția Daimler la Sebeș: Premierul Victor Ponta despre conlucrarea autorităților din Alba
Investiția demarată în România, respectiv la Sebeș în județul Alba, de către una dintre cele mai importante corporații din lume, compania Daimler AG, supranumită de presă și “investiția anului” datorită celor 300 de milioane de euro preconizate, este considerată de către premierul Victor Ponta un exemplu de conlucrare, nu al forțelor politice, ci al autorităților locale, județene și centrale.
Întrebat, în cadrul evenimentului de inaugurare a construcției unei noi unități de producție la Sebeș a subsidiarei din România a Daimler, SC Star Transsmision, respectiv Star Assembly, despre implicarea exemplară a Consiliului Județean Alba condus de PDL și PNL, a Primăriei din Sebeș condusă de PSD și PDL, a faptului că un liberal, vicele CJ Alba, a inițiat proiectul Școlii Profesionale Germane Alba Iulia, demers lăudat de ambasadorul Germaniei, oficialii Daimler și chiar de premier, Victor Ponta a afirmat răspicat că politica sau apartenența politică nu a avut și nu are nici un fel de importanță în pornirea acestei investiții.
Chiar dacă realitatea românească ne demonstrează că majoritatea afacerilor de succes din țara noastră au legături mai evidente sau mai puțin evidente cu politicul, cu statul, ceea ce susține premierul Ponta are sens. Pentru că atunci când vine o corporație ca și Daimler în România, pentru care se deschid de obicei ușile oricăror instituții din lume, nimeni nu își permite să nu le ofere cea mai însemnată atenție. Asta deși, timp de aproape un an, în 2013, oficialii Daimler au stat pe la București aproape exasperați că nu reușesc să achiziționeze acțiunile statului român din compania STC, subsidiara Daimler la Cugir. Imediat după ce s-a reușit acest lucru a demarat și investiția. Nu trebuie uitat faptul că germanii de la Mercedes încearcă să dezvolte la Alba o afacere. Iar faptul că se dezvoltă rețeaua de autostrăzi înspre granița cu occidentul, că fiind vorba despre o regiune defavorizată, din perspectiva UE, Daimler a putut beneficia de un ajutor de stat de peste 37 de milioane de euro, sau faptul că forța de muncă este mai ieftină, toate acestea reprezintă aspecte importante care țin de oportunitatea dezvoltării companiei la Sebeș.
Întrebare reporter: Considerați că proiectul Daimler de la Sebeș reprezintă un exemplu de investiție pentru a cărui realizare se poate spune că au conlucrat toate forțele politice, având în vedere faptul că administrația județeană din Alba este condusă de PDL, proiectul Școlii Profesionale Germane a fost inițiat și promovat de un liberal, iar primăria de la Sebeș este condusă de PSD?
Răspuns prim-ministru Victor Ponta: “Eu cred că pentru această investiție, politica sau apartenența politică nu au avut și nu au niciun fel de importanță. Dar, spre deosebire de 2009, de data aceasta, autoritățile competente au conlucrat. Și mă refer la autorități locale care sunt foarte importante și fără de care nu se poate face un proiect atât de important și autorități centrale.
Au fost foarte multe probleme mici, birocratice, care puteau bloca întregul proiect. Cu atât mai mult m-am bucurat că absolut toate aceste mici probleme s-au rezolvat și proiectul a putut să demareze.
Birocrația și lipsa de colaborare nu sunt specifice doar României, sunt, din păcate, în foarte multe țări. Dar noi am vrut cu această ocazie să arătăm că putem să rezolvăm aceste probleme, să conlucrăm și să ajungem la momentul de astăzi.
Valoarea investiției de astăzi este dincolo de cele 300 de milioane de euro sau de cele 500 de locuri de muncă ce vor fi create. Este un exemplu de succes pentru alte companii care se gândesc să investească în România. Și în acest fel, noi ne promovăm țara și pentru asta le mulțumesc celor de la Daimler.
Noi nu știm niciodată să vorbim despre lucrurile bune care se întâmplă în România și atunci avem ne voie de parteneri care să ne ajute în acest sens.”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Eiswein – Povestea vinului de gheață de la Jidvei, o capodoperă a artei vinificației, produs din struguri culeși doar în condiții speciale
Eiswein – Povestea vinului de gheață de la Jidvei, o capodoperă a artei vinificației, produs din struguri culeși doar în condiții speciale Vinurile de desert sunt o categorie aparte în lumea vinurilor. Natura, măiestria și răbdarea joacă toate un rol important, creând o subtilă armonie între aciditate și dulceață, arome intense și structura delicată. Esență […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Sportacum 3 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918