Rămâi conectat

Actualitate

Intuiție sociologică: Sociologul Alin Tomuș a anticipat prezența la vot record, de peste 60%, de la alegerile prezidențiale și faptul că diferența dintre candidați nu va fi la limită

Ziarul Unirea

Publicat

în

Intuiție sociologică: Sociologul Alin Tomuș a anticipat prezența la vot record, de peste 60%, de la alegerile prezidențiale și faptul că diferența dintre candidați nu va fi la limită

Sociologul albaiulian Alin Tomuș a anticipat prezența la vor record, de peste 60%, de la turul al alegerilor prezidențiale 2025.

„În contextul alegerilor de duminică, 18 mai 2025 există câteva aspecte care merită menționate și despre care cred că ar putea să aducă un plus de claritate în mijlocul unei societăți fracturate, cu o dorință de „anihilare” a părții adverse care pare fără precedent. Indiferent de rezultat, fracturile din societatea românească au cauze multiple, nu doar de ordin politic, și cred că principala provocare va fi legată de reinstaurarea dialogului.

Citește și: Alin Tomuș, sociolog: Prezența la urne va depăși 60%. Fractura din societate e însă majoră și vom avea nevoie de foarte multă inteligență pentru a depăși momentul

Traumele din interiorul societății sunt vizibile și au nevoie de inteligență pentru a fi rezolvate. Pandemia, anularea alegerilor au generat în societate un gen de polarizare care se vede cel mai bine acum”, afirma Alin Tomuș în 13 mai 2025.

„Atitudinile au fost de ordin latent până când am discutat despre alegeri. Ne place sau nu să recunoaștem, România este în campanie electorală de mai bine de șase luni, unele momente fiind din păcate un circ sinistru…

1. Polarizarea societății românești este firească în condițiile unui tur 2 de care se leagă atât speranțele noastre cât mai ales temerile noastre. Acest tip de polarizare obligă cumva un număr mai mare de oameni să decidă și mai ales să se manifeste din punctul de vedere al comportamentului electoral. Ca urmare, din perspectiva mea, mobilizarea electoratului va duce la o prezență la urne peste 60%, diferența finală între cei doi candidați, deși greu de estimat acum, nu cred că va fi totuși atât de mică pe cât se așteaptă unii. În momentul acesta (n.red. marți 13 mai) nu avem un câștigător clar dar trebuie să știți că sunt mulți români care nu declară ce vor face duminică. Prezența la vot poate schimba multe lucruri și o să vedeți că le va schimba.

2. Publicul are tendința de a se extinde pe măsură ce ne apropiem de ziua de 18 mai, dezbaterile pro și contra unor idei generând motivarea unui număr mai mare de votanți, așa numitul public nou. Cu cine va vota acest public nou este greu de spus acum. O să aflăm curând.

3. Electoratul candidatului George Simion este mai stabil și mai omogen decât cel al candidatului Nicușor Dan, acesta din urmă fiind mai volatil. În acest caz omogenitatea poate fi un dezavantaj și nu neapărat un factor mobilizator. În turul 2 putem fi siguri că electoratul cel mai stabil, raportat la cei care nu mai participă, este reprezentat de către alegătorii lui Crin Antonescu. Covârșitor aceștia se vor duce către Nicușor Dan. O parte din alegătorii Elenei Lasconi se vor duce spre George Simion așa cum o parte importantă din votanții lui Victor Ponta se vor duce către același candidat.

4. Paradigma mobilizării comunităților de către primarii în funcție se schimbă fundamental în principal ca efect direct al alegerii lor într-un singur tur de scrutin. E greu să mobilizezi comunități în condițiile în care ai câștigat alegerile cu 35%. Suntem obligați în opinia mea să ne întoarcem la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

5. Diferențele între rural și urban se vor păstra în favoarea urbanului mare în special, ceea ce arată prezența unor diferențe importante de opțiune politică între cele două medii de rezidență.

6. Provocările economice ale momentului nu se rezolvă la nivelul unei campanii electorale și ele vor rămâne constante indiferent de cine câștigă alegerile duminică. Este adevărat însă că metodele de rezolvare a problemelor sunt diferite. Vom vedea cât de mult contează soluția rațională…”, mai spunea sociologul albaiulian în 13 mai 2025.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Anamaria Gavrilă, președinta partidului POT, reacție ironică după victoria lui Nicușor Dan: ,,Mâine așteptăm să scadă euro la 1 leu”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Anamaria Gavrilă, președinta partidului POT, reacție ironică după victoria lui Nicușor Dan: ,,Mâine așteptăm să scadă euro la 1 leu” Președinta Partidului Oamenilor Tineri, Anamaria Gavrilă, a avut o primă reacție controversată după rezultatul alegerilor din turul doi al alegerilor prezidențiale. Ea a comentat ironic că așteaptă cursul leu – euro să ajungă la paritate. […]

Citește mai mult

Actualitate

19 mai 2025 | COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe din țară: Vijelii, averse, descărcări electrice și grindină, până la ora 21.00

Ziarul Unirea

Publicat

în

19 mai 2025 | COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe din țară: Vijelii, averse, descărcări electrice și grindină, până la ora 21.00 Meteorologii ANM au emis luni dimineața o nouă informare meteo de vreme rea, valabilă în intervalul 19 mai, ora 10.00 – 20 mai, ora 20.00. Vor fi precipitații moderate cantitativ, […]

Citește mai mult

Actualitate

Ce spune presa internațională despre victoria lui Nicușor Dan: ,,Un lider echilibrat și un fost activist care are un doctorat în matematică la Sorbona”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ce spune presa internațională despre victoria lui Nicușor Dan: ,,Un lider echilibrat și un fost activist care are un doctorat în matematică la Sorbona” Pentru presa internațională, alegerile prezidențiale din 18 mai 2025, au reprezentat un subiect de interes întrucât le-au tratat ca „breaking news” şi cu relatări de tip „live text”. Bloomberg a subliniat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea