Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Într-un final Cugirul va avea ieșire la autostradă: Nodul rutier de pe A1, mai aproape de realizare. Ce noduri rutiere se mai deschid în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Într-un final Cugirul va avea ieșire la autostradă: Nodul rutier de pe A1, mai aproape de realizare. Ce noduri rutiere se mai deschid în România

Orașul Cugir va avea în sfârșit ieșire la autostradă. Realizarea nodul rutier de pe A1 este prevăzut în 𝗣𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺𝘂𝗹 𝗜𝗻𝘃𝗲𝘀𝘁𝗶𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝟮𝟬𝟮𝟭-𝟮𝟬𝟯𝟬 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗱𝗲𝘇𝘃𝗼𝗹𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗶𝗻𝗳𝗿𝗮𝘀𝘁𝗿𝘂𝗰𝘁𝘂𝗿𝗶𝗶 𝗱𝗲 𝘁𝗿𝗮𝗻𝘀𝗽𝗼𝗿𝘁 𝗱𝗶𝗻 𝗥𝗼𝗺𝗮𝗻𝗶𝗮.

Citește și: La a cincea încercare, Consiliul Judeţean Alba alocă în plus 2,5 milioane de lei pentru amenajarea Băilor Sărate Ocnişoara

Pe rețeaua autostrăzilor din România vor fi construite 36 noi noduri rutiere, care vor contribui la creșterea capacității de trafic și îmbunătățirea conectivității la nivel de rețea de infrastructură rutieră națională.

Construirea nodului rutier de la Cugir, la Autostrada A1, intră astfel în linie dreaptă. Nodul rutier de la Cugir va fi construit la km 326+155, la intersecția cu DJ704, fiind în prezent în etapa I de proiectare, pentru realizarea studiului de fezabilitate.

Valoarea investiției este de aproximativ 8.234.630.94 de euro, incluzând TVA.

Necesitatea investiției a apărut datorită dezvoltării socio-economice generate în primul rând de construcția autostrăzilor. Astfel prezența unei căi rapide de transport a încurajat dezvoltarea economică a zonelor traversate, fapt care a generat valori de trafic suplimentare.

Accesul la și de pe autostradă, în direcția Timișoara-Deva-Sebeș-Sibiu, se va realiza din drumul județean DJ704. Prin intermediul bretelei 1 – cu circulație bidirecțională, se va asigura intrarea și ieșirea de pe autostrada A1 pe bretelele 2, respectiv 3 – cu circulație unidirecțională. La intersecția drumului județean DJ704 cu breteaua 1 se va amenaja un sens giratoriu.

Breteaua 1, care face legătură dintre drumul județean DJ704 și bretelele 2 și 3, are lungimea de 1.184.0m.

Ce noduri rutiere se mai deschis îm România

A fost publicată în SEAP documentația de atribuire pentru realizarea a încă 3 noi noduri rutiere pe trei autostrăzi diferite, după cum urmează:

-Nod rutier Clinceni, localizat în zona localității Clinceni (Ilfov), Lotul 3 Sud al Autostrăzii Bucureștiului #A0
-Nod rutier Borcea (km 131+500), localizat pe Autostrada Soarelui #A2, tronson Drajna – Fetești
-Nod rutier Cochirleanca (km 15+500), localizat pe Autostrada Moldovei #A7, tronson Buzău – Focșani

Termenul de depunere a ofertelor este 18 martie.

A fost desemnat câștigătorul pentru elaborarea documentației tehnice pentru realizarea a două noduri rutiere de descărcare a Drumului Expres Craiova-Pitești, într-o perioada de 8 luni de la data semnării contractului și cu o valoare de 1,25 milioane lei, fără TVA:

-Nod rutier la Colonești (județul Olt) descărcare în DN65
-Nod rutier la Sușeni (județul Argeș) descărcare în DJ659

Întrucât construcția Drumului Expres Craiova-Pitești a încurajat dezvoltarea economică a zonelor traversate, a fost generat valori de trafic suplimentare, motiv pentru care, la solicitarea și în colaborarea cu autoritățile publice locale din Sușeni și Colonești, dezvoltăm aceste două noduri rutiere, crescând astfel eficiența Drumului Expres.

Pe lângă cele cinci noduri rutiere menționate mai sus, pe rețeaua de autostrăzi a României vor fi construite încă 𝟮𝟮 𝗻𝗼𝗶 𝗻𝗼𝗱𝘂𝗿𝗶 𝗿𝘂𝘁𝗶𝗲𝗿𝗲, aflate în diferite stadii:

𝗔𝘂𝘁𝗼𝘀𝘁𝗿𝗮𝗱𝗮 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲𝘀𝘁𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗔𝟬

-Pantelimon DN3 (km 48) – sectorul A0 Nord – stadiu: în curs de finalizare studiu de fezabilitate
-Ștefăneștii de Jos/Dascălu – localizat la intersecția DJ200 cu A0 – stadiu: în procedura de licitație (evaluare ofertanți)

𝗔𝘂𝘁𝗼𝘀𝘁𝗿𝗮𝗱𝗮 #𝗔𝟭

-Ungureni (km 53) – sectorul București-Pitești – stadiu: contractul este semnat și se află în etapa I de proiectare, în care se stabilesc tipul, poziția și caracteristicile nodului rutier (AMC)
-Ioneşti (km 73+100) – Intersecția A1 cu DJ702F – stadiu: în licitație pentru execuție lucrări
-Cruceni (km 528+509) – intersecție cu DJ682G – stadiu: în etapa I de proiectare (SF)
-Bethausen (km 450) – Intersecția A1 cu DJ609, la limita comunelor Bethausen și Traian Vuia – stadiu: în etapa I de proiectare (SF)
-Recaș (km 485+030) – Intersecția cu DJ609E – stadiu: în etapa I de proiectare (SF)
-Cugir (km 326+155) – Intersecția cu DJ704 – stadiu: în etapa I de proiectare (SF)
-Santuhalm (km 362+813) – Intersecția cu DJ129 – stadiu: în etapa I de proiectare (SF)

𝗔𝘂𝘁𝗼𝘀𝘁𝗿𝗮𝗱𝗮 𝗦𝗼𝗮𝗿𝗲𝗹𝘂𝗶 #𝗔𝟮

-Ovidiu (km 146) – sectorul Fetești – Cernavodă – stadiu: contractul este semnat și se află în etapa I de proiectare, în care se stabilesc tipul, poziția și caracteristicile nodului rutier (AMC)
-Dunărea (km 157) – sectorul Fetești – Cernavodă – stadiu: contractul este semnat și se află în etapa I de proiectare, în care se stabilesc tipul, poziția și caracteristicile nodului rutier (AMC)
-Peștera (km 181) – sectorul Cernavodă – Constanța – stadiu: contractul este semnat și se află în etapa I de proiectare (SF)
-Dragoș Vodă (km 90+100) – Intersecția DN3A cu A2 – stadiu: în licitație pentru execuție lucrări

𝗔𝘂𝘁𝗼𝘀𝘁𝗿𝗮𝗱𝗮 #𝗔𝟯

-Gruiu (km 36+700) – Intersecția A3 cu DJ101C Gruiu/Nuci – stadiu: în licitație pentru execuție lucrări
-Ciurila (km 33+000) – secțiunea 2B Câmpia Turzii – Gilău – stadiu: se află în etapa I de proiectare și de obținere avize
-Românași (km 26) – sectorul Poarta Sălajului – Nusfălau – stadiu: în pregătire documentație de atribuire
-Ludus (km 18+000) – secțiunea 2A Ogra – Câmpia Turzii – stadiu: în etapa I de proiectare (SF)
-Săndulești (km 17+000) – secțiunea 2B Câmpia Turzii – Gilau – stadiu: în etapa I de proiectare (SF)
-Craşna (km 52+000) – secțiunea 3B Mihăilesti – Suplacu de Barcău – stadiu: în etapa I de proiectare (SF)
-Spinuş (km 39+940) – intersecție cu DN1P – stadiu: în etapa I de proiectare (SF)

𝗔𝘂𝘁𝗼𝘀𝘁𝗿𝗮𝗱𝗮 𝗠𝗼𝗹𝗱𝗼𝘃𝗲𝗶 #𝗔𝟳

-Dumbrava – Nod de descărcare în zona localității Dumbrava, după conexiunea autostrăzii A7 cu A3 – stadiu: contractul este semnat și se află în etapa I de proiectare, în care se stabilesc tipul, poziția și caracteristicile nodului rutier
-Adjud – se află în etapa de proiectare (SF) și de depunere documentație pentru obținere Certificat Urbanism

Dar și încă 7 noduri rutiere care vor asigura conectivitatea noilor drumuri radiale cu Autostrada Bucureștiului #A0 şi cu infrastructura locală din proximitate:

-Nod rutier nou între localitățile Domnești și Ciorogârla (Drumul Radial 1) – stadiu: în proiectare
-Nod rutier nou în zona localității Dragomirești-Vale și orașului Chitila (Drumul Radial 3) – stadiu: în evaluare ofertanți
-Nod rutier nou în zona localităților Mogoșoaia, Corbeanca și Buftea, care va asigura conexiunea și cu Drumul Expres București – Târgoviște (Drumul Radial 4) – stadiu: în proiectare
-Nod rutier nou în zona localităților Tunari și Balotești, care va fi nod comun cu legătura la Terminalul 2 al Aeroportului Internațional Henri Coandă Otopeni (Drumul Radial 5) – stadiu: în pregătire documentație de atribuire
-Nod rutier nou în zona localităților Afumați și Găneasa (Drumul Radial 6-7) – stadiu: în pregătire documentație de atribuire
-Nod rutier nou în zona localităților Berceni și Vidra (Drumul Radial 9) – stadiu: în proiectare
-Nod rutier nou în zona orașului Măgurele și Dărăşti, care va asigura conexiunea şi dintre Drumul Radial 10, A0 și Autostrada București – Alexandria (Drumul Radial 10) – stadiu: în proiectare

Mai mult, avem și din partea autorităților locale din județul Iași solicitare de realizare noi noduri rutiere pe Autostrada Unirii #A8, care să îi crească conectivitatea și care să țină cont de strategia de dezvoltare locală și regională, lucru care a fost discutat inclusiv cu societatea civilă și Camera de Comerț și Industrie Iași. Strategia este să vizăm dezvoltarea a cât mai multor comunități și a mediului de afaceri din zonele tranzitate de infrastructura majoră de transport.
Sursa de finanțare a obiectivelor de investiții de mai sus este asigurată din fonduri europene nerambursabile.

Realizarea acestor noduri rutiere reprezintă o strategie de conectivitate suplimentară între drumurile de mare viteză (autostrăzi și drumuri expres) și zonele în curs de dezvoltare, atât pentru a crește sustenabilitatea infrastructurii de mare viteză, cât și a consolidării dezvoltării unor zone economice. Această strategie este cuprinsă în 𝗣𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺𝘂𝗹 𝗜𝗻𝘃𝗲𝘀𝘁𝗶𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝟮𝟬𝟮𝟭-𝟮𝟬𝟯𝟬 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗱𝗲𝘇𝘃𝗼𝗹𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗶𝗻𝗳𝗿𝗮𝘀𝘁𝗿𝘂𝗰𝘁𝘂𝗿𝗶𝗶 𝗱𝗲 𝘁𝗿𝗮𝗻𝘀𝗽𝗼𝗿𝘁 𝗱𝗶𝗻 𝗥𝗼𝗺𝗮𝗻𝗶𝗮, elaborat și aprobat de guvernul liberal în perioada 2020-2021.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament” Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean este CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitnes. Performanța remarcabilă a fost anunțată chiar de sportivă pe pagina de Facebook: ”O cupă în care am strâns […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea