Interzicerea telefoanelor în școli: Elevii pot să fie exmatriculați dacă încalcă regula. Ce spune ministrul Educației
Interzicerea telefoanelor în școli: Elevii pot să fie exmatriculați dacă încalcă regula. Ce spune ministrul Educației
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat luni 9 septembrie 2024, la Digi24, că începând cu anul școlar care a început pe 9 septembrie, școlile au primit libertatea de le a interzice total elevilor introducerea telefoanelor mobile în unitățile școlare.
„În regulament se prevede că telefoanele nu pot fi utilizate în timpul orelor de curs, așa era și înainte. Ceea ce am introdus nou este că școala, în propriul regulament, poate interzice de tot utilizarea telefoanelor mobile pe perioada activității în școală. Am lăsat la latitudinea școlii pentru că sunt școli unde se ajunge ușor, părinții pot ajunge ușor dacă apare o urgență, dar sunt și școli în zone îndepărtate, unde de exemplu părinții au nevoie să ia legătura cu elevii pentru a ști când trebuie să-i preia, când eexistă o urgență.
Citește și: Vor confisca sau nu profesorii telefoanele mobile ale elevilor? Explicațiile unui părinte: „E complicat și nu există sancțiuni”
Fiecare școală își știe comunitate, astfel că pot decide fie să meargă pe regula generală, fără telefoane în timpul orelor, cu zonă de depozitare la intrarea în sala de clasă, fie să meargă pe o regulă și mai strictă, cum am văzut în alte state europene, interzicerea cu totul a telefoanelor în școli, sigur cu excepția utilizării lor în scop educațional dacă profesorul le consideră utile pentru o lecție interactivă ele pot fi utilizate punctual”, a declarat ministrul.
Întrebată dacă există sancțiuni pentru elevii care încalcă interdicția, aceasta a răspuns:
„Sigur că da, există în regulament o serie de sancțiuni care merg de la avertisment verbal sau scris până la sancțiunea cea mai gravă, care este exmatricularea. În funcție de gravitatea faptei se aplică o sancțiune adecvată”.
Ligia Deca a continuat să explice de ce este nevoie de această măsură.
„Pentru că atenția la procesul educațional scade odată cu concentrarea pe ceea ce urmăresc ei la telefon. Am văzut și la rezultatele PISA, la ultimul studiu am văzut un grafic care arată că utilizarea telefonului mobil în orice scop, inclusiv educațional, mai mult de o oră pe zi, scade performanța la matematică a elevilor. A fost făcut un studiu special făcut pentru matematică. Iată că avem o confirmare științifică că utilizarea telefonului mobil aduce un impact negativ asupra performanței școlare”, a precizat ministrul Educației.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Vouchere pentru alimente 2025: Cardurile sociale vor fi alimentate în curând cu prima tranşă de bani. Cine poate beneficia de ajutor
Vouchere pentru alimente 2025: Cardurile sociale vor fi alimentate în curând cu prima tranşă de bani. Cine poate beneficia de ajutor Cardurile sociale vor fi alimentate luna viitoare cu prima tranşă de bani. Voucherele pentru alimente vor fi încărcate cu 125 de lei, pentru prima dată în acest an. În 2025, programul „Sprijin pentru România” […]
„Luna Florilor”, fenomen astronomic inedit la sfârșitul primăverii: Ce este microluna și de ce se formează
„Luna Florilor”, fenomen astronomic inedit la sfârșitul primăverii: Ce este microluna și de ce se formează Un fenomen astronomic inedit, denumit „Luna Florilor” sau microluna, va avea loc la sfârșitul săptămânii 12-18 mai 2025 și, potrivit NASA este strâns legat de sfârșitul primăverii și debutul verii, transmite Live Science. „Luna Florilor”, fenomenul astronomic, care definește […]
Cum va fi vremea mâine în România: Prognoza meteo pentru duminică, 11 mai 2025 Duminică, 11 mai 2025 cerul va avea înnorări și temporar vor fi ploi, și cu caracter de aversă, la început în Maramureș, nordul Crișanei și al Moldovei, apoi și în Transilvania, restul Crișanei și al Moldovei, local în Banat, Oltenia și […]