Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

INTERVIU| Cum va arăta Alba Iulia în următorii 10-15 ani, în viziunea noului Arhitect Șef al Primăriei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Damian Alexandru Ioan, tânărul Arhitect Șef al Primăriei Municipiului Alba Iulia, vorbește atât despre problemele actuale ale orașului nostru, cât și despre eventualele obstacole pe care le vom avea de depășit, în următorii ani.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru ziarulunirea.ro, Damian Alexandru a declarat ce anume l-a atras la această funcție, la care a fost și singurul candidat.

„Având activitate de proiectare în domeniul urbanismului de peste 10 ani, și lucrând cu numeroase administrații publice, am simțit nevoia de a îmi dedica toate cunoștințele acumulate atât în timpul studiului, stagiului cât și în timpul în care am proiectat în cadrul firmei mele câtre un obiectiv mai mare, și anume acela de a încerca să îmi aduc aportul la dezvoltarea orașului Alba Iulia, astfel încât acesta să devină un oraș prietenos cu locuitorii săi curenți și viitori, care nu doar să crească din punct de vedere al suprafeței și numărului de locuitori, ci care să se dezvolte sustenabil, pe toate palierele esențiale pentru o funcționare optimă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru asta este nevoie de un plan clar stabilit, direcții specifice pentru implementarea lui, ierarhizarea problemelor orașului și prioritizarea rezolvării lor în funcție de necesități.

Locuind în acest oraș, mi se pare normal să vreau să ajut la îmbunătățirea calității vieții și creșterii nivelului de trai al locuitorilor săi, iar cunoștințele mele în domeniul urbanismului mă pot ajuta să fac asta, în cadrul tuturor domeniilor de dezvoltare unde este nevoie de punerea în practică a acestui know-how pe care l-am dobândit de-a lungul timpului.”, a declarat acesta.

Întrebat de dificultatea examenului pe care acesta a trebuit să îl susțină pentru deveni Arhitect Șef, cât și despre relevanța sa în legătură cu studiile sale, Alexandru a transmis următoarele:

„Trebuie să menționez că profesia mea este de urbanist și nu arhitect, cu toate că inițial mi-am dorit să ajung arhitect. Consider că postul pe care tocmai m-am instalat solicită în principal cunoștințele mele de urbanist, și mai puțin pe cele de arhitect.  Fiind vorba de gestiunea unui oraș, pregătirea mea profesională îmi vine evident în ajutor enorm, pentru că principiile care privesc strategii de dezvoltare la scară mare și optimizarea funcționării unui întreg oraș le am deja întipărite în felul în care gândesc eu ca profesionist în domeniu, și îmi sunt la-ndemână.

Am absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, Facultatea de Urbanism, cu o licență în Urbanism și Amenajarea Teritoriului și un master în Proiectare Urbană.

După cum presupun că se știe deja, metodele de examinare folosite încă în ziua de azi pentru ocuparea posturilor din administrația publică din întreaga țară, sunt rămase ca mărturie a unor sisteme puțin depășite, care nu cred că își mai au rostul. Legislația este mereu în schimbare, iar memorarea ei nu rezultă în abilități neapărat utile în momentul în care se ajunge pe post.

De asemenea, acest tip de examinare cred că este unul dintre motivele principale pentru care oameni pregătiți și profesioniști nu se implică sau nu vor să ocupe posturi în administrație. Acest mod de examinare este descurajant, pentru orice tânăr care are alte metode mult mai aplicate de învățare și pentru care acumularea cunoștințelor se face prin exercițiu practic.

De aceea există, peste tot în țară, numeroase posturi de Arhitect șef, sau posturi în cadrul departamentelor tehnice de urbanism / cadastru / autorizații de construire, care rămân în continuare neocupate.”

Pe lângă aceste aspecte, noul Arhitect Șef ne-a împărtășit de asemenea și care este punctul său de vedere față de nemulțumirea cetățenilor, în ceea ce privește schimbarea PUZ-urilor din cartiere tradițional ocupate de case.

„După cum se poate observa, tendința aceasta s-a răspândit masiv în orașele țării în ultimii ani, creând disfuncții și probleme peste tot unde a apărut.

Nu consider oportună descurajarea realizării de locuințe colective, însă locațiile unde aceste intervenții se pot face, fără a afecta comunitățile locale deja existente trebuie alese cu mare grijă, și având în spate o analiză aprofundată nu doar a regimului de înălțime din zonele respective, ci și a infrastructurii edilitare, stradale și de dotări publice (grădinițe, școli, centre comunitare, clinici etc.), analiză care este esențială în ceea ce privește dezvoltarea unor cartiere cu locuințe colective, deoarece acestea generează trafic și consum de resurse cu mult mai mare decât cartierele de locuințe individuale. De aceea trebuie și dotat mai bine.

Cred cu tărie că o să putem pune bazele unui parteneriat între administrația publică și dezvoltatorii locali, un parteneriat constructiv care să urmărească și să satisfacă atât dorințele investitorilor cât și interesele cetățenilor cu scopul de a crește calitatea vieții în cartierele orașului.

De asemenea, trebuie să menționez și faptul că, termenul de “locuințe colective” nu ar trebui neapărat să însemne blocuri de mari dimensiuni, cu 5-10 etaje. Există soluții, și avem nenumărate modele din care să ne inspirăm în toată Europa de vest și țările nordice, de locuințe colective  cu 2-3, maxim 4 niveluri, care nici nu au impact atât de mare asupra zonelor în care sunt realizate, și care, dacă sunt realizate la standarde contemporane de locuire, pot oferi un mod mult mai sustenabil de a trăi decât o fac locuințele individuale.

Ideea de bază este că în realizarea de astfel de intervenții este esențială analiza contextului la nivel de cartier, și nu doar la nivel de parcele direct învecinate.

Trebuie specificat că extinderea zonelor construite cu locuințe individuale poate fi la fel de dăunătoare pentru oraș ca extinderea cu locuințe colective, atâta timp cât nu se planifică din timp zone bine definite care să adăpostească dotări și funcțiuni complementare locuirii în acele cartiere.

Asta pentru că locuitorii acestor noi extinderi de cartiere monofuncționale rămân permanent dependenți de centrul orașului, unde au acces la funcțiuni comerciale, educație, sănătate, administrație și la toate celelalte funcțiuni și servicii care nu se regăsesc în zonele exclusiv rezidențiale de orice fel, așa cum se realizează ele în prezent.

Iar apoi observăm efectele, atât locuitorii centrului orașului cât și persoanele care au nevoie de centrul orașului, că traficul e prea mare, că nu mai au loc copii la grădinițe/școli, că e prea departe spitalul\dispensarul șamd.

Concluzia este că dezvoltarea orașului trebuie gestionată cu eficiență de către administrația publică, cu respect față de cetățeni și cu consultarea acestora. Există soluții arhitecturale și urbanistice pentru orice problemă de acest fel, însă trebuie ca administrația locală să vadă interesul tuturor cetățenilor orașului, iar orice decizie pe care o ia în legătură cu aprobarea sau respingerea unor proiecte urbanistice să fie făcută după un proces de analiză mai aprofundat, care trebuie să vină atât din partea proiectanților, cât și a echipei din departamentul de urbanism al primăriei, colectiv în care sper să mă integrez, să învăț de la el și să le ofer la rândul meu know-how-ul dobândit în domeniul urbanismului.

Implicarea cetățenilor în luarea deciziilor care privesc probleme legate de urbanism este un lucru obligatoriu și îmi dă speranță că împreună cu echipa din care fac parte, o să punem bazele urbanismului participativ în orașul nostru.”, a declarat acesta.

La final, întrebat din punctul de vedere al unui profesionist, că va arăta sau ar trebui să arate Alba Iulia în următorii 10-15 ani, Damian Alexandru a precizat următoarele:

Având în vedere poziția în teritoriu a orașului și legăturile noi de infrastructură de circulații pe care le va avea cu restul țării, este mai mult decât evident că Alba Iulia va intra într-un proces accelerat de dezvoltare, dar ca să ne bucurăm de un oraș frumos peste 10-15 ani, trebuie să avem o viziune clară pentru următorii 100 de ani.

Cetatea Alba Carolina este și va rămâne în mod sigur un centru polarizator al activităților turistice și un motor de dezvoltare a zonelor  din oraș imediat învecinate Cetății. De aceea trebuie în continuare conservată, protejată, restaurată și pusă în valoare la tot potențialul ei, care consider că încă nu a fost atins. Cu toate acestea, toate proiectele care au efecte în interiorul și în vecinătățile directe ale Cetății vor trebui să trateze cu enorm respect acest obiectiv de patrimoniu național, obiectiv ce are o atât de mare forță polarizatoare pentru Alba Iulia.

Pe lângă Cetate însă, va fi esențial ca Alba Iulia să-și dezvolte în mod inteligent o zonă de producție și industrie nepoluantă, pentru a adăposti potențialii investitori care în mod cert vor dori să-și dezvolte afacerile și în această zonă a țării. Însă pentru ca această nouă zonă de dezvoltare să poată găzdui pe o perioadă cât mai îndelungată noi investiții, este necesar un plan director pe termen lung, bine conturat și cu reglementări clare și vizionare în ceea ce privește rețeaua stradală, echiparea edilitară și utilizarea optimă a resurselor de teren în mod sustenabil. Această zonă va reprezenta motorul economic ce va susține dezvoltarea întregului oraș și care va genera de asemenea creșterea numărului de locuri de muncă pentru oraș.

Utilizarea optimă a terenurilor pentru zone rezidențiale se va traduce în dezvoltări care să asigure toate utilitățile pentru locuitori, să aibă o densitate nici prea mare dar nici prea mică, și să aibă o ierarhie bine conturată a tramei stradale, ce va fi definită prin viitorul PUG.

Un alt element esențial va fi definirea unor nuclee de tip central, distribuite uniform în cadrul orașului, care vor deservi locuitorii cu dotări și servicii de bază, astfel încât să nu mai existe dependența de zona centrală, care are în prezent efecte negative foarte accentuate, nu doar din punct de vedere urbanistic. Mixitatea funcțională a cartierelor este vitală pentru diminuarea deplasărilor cu mașina personală.

Este vital ca pe viitor, să scăpăm de această dependență de mașina personală care există în prezent, de aceea este necesară conturarea a unor sisteme pentru mijloace alternative de transport (autobuze, biciclete etc.) și a infrastructurii dedicate pentru acestea (benzi dedicate, piste, stații, centre de transfer).

Existența unor alternative viabile de transport, împreună cu mixitatea funcțională și scurtarea distanțelor între locuință și zonele de interes (comerciale, administrative, sociale, educaționale, pentru recreere) reprezintă o soluție pe termen lung pentru diminuarea problemelor generate de această dependență de autovehiculul personal.

După prima săptămână în administrația publică, pot spune că optimismul și dorința de implicare activă în viața orșului au rămas la fel de intense, iar deschiderea și interesul conducerii primăriei pentru a rezolva problemele urbanistice ale orașului și a-l dezvolta coerent îmi dau speranță că lucrurile se vor îndrepta în direcția bună.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

VIDEO| Prima stație de încărcare a autovehiculelor electrice, inaugurată la Alba Iulia: Cine va plăti curentul și care sunt planurile de viitor

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Prima stație de încărcare a autovehiculelor electrice, inaugurată la Alba Iulia: Cine va plăti curentul și care sunt planurile de viitor

Posesorii de mașini electrice din municipiul Alba Iulia și nu numai, se bucură începând din această zi de prezența a trei stații de reîncărcare a autovehiculelor electrice.

Astăzi a fost inaugurată prima stație, mai exact cea din Piața Alessandria, din centrul municipiului Alba Iulia, peste drum de Inspectoratul Județean de Poliție.

Elit - Gustul Desăvârșit

Stațiile au două locuri de parcare vopsite cu verde, unde autoturismele vor putea staționa pe timpul reîncărcării. De asemenea stația are două tipuri de încărcătoare rapide, pentru mașinile europene sau americane și pentru cele asiatice. Cu încărcarea rapidă timpul de așteptare este de circa 50 de minute, iar cu încărcarea lentă durata este de aproximativ 5-6 ore.

„Astăzi inaugurăm prima stație dintr-un lot de trei stații care vor fi puse în funcțiune. Nu ne vom opri aici, am depus acum două săptămâni, un proiect pentru încă 15 stații, iar prin PNRR vom avea posibilitatea să accesăm bani pentru încă 30. Dacă vom reuși să avem în Alba Iulia 30-40 de stați de încărcare, cred că infrastructura este asigurată pentru viitoarele mașini electrice pe care sper că le vor asigura și persoanele fizice și juridice.

Curentul pentru aceste stații este plătit deocamdată din banii municipalități. Probabil pe viitor va fi și un mod de taxare, însă ne dorim să fie un mod de încurajare pentru trecerea de la motoarele clasice la cele electrice”, a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Unde sunt amplasate cele 3 stații de încărcare

Stația de reîncărcare nr. 1 este amplasată pe Stradă Livezii (în apropiere Mall Alba lulia, alimentată cu energie electrică din PTZ 1 (Stația propusă va asigura încărcarea a două automobile simultan la o putere maximă de 22 kW AC (încărcare type 2) și 50 kW DC (încărcare CHAdeMO sau COMBO), în funcție de tipul încărcării dorit.

Stația de reîncărcare nr. 2 este amplasată în Piața Alessandria, alimentată cu energie electrică din PTZ 26. Stația propusă va asigura încărcarea a două automobile simultan la o putere maximă de 22 kW AC (încărcare type 2) și 50 kW DC (încărcare CHAdeMO sau COMBO), în funcție de tipul încărcării dorit.

Stația de reîncărcare nr. 3 este amplasată pe Bulevardul Revoluției 1989 (lângă parcul Bisericii, de pe Stradă Vasile Goldiș în intersecție cu Bulevardul Revoluției 1989) alimentată cu energie electrică din PTZ 78.Stația propusă va asigura încărcarea a două automobile simultan la o putere maximă de 22 kW AC (încărcare type 2) și 50 kW DC (încărcare CHAdeMO sau COMBO), în funcție de tipul încărcării dorit.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Moment inedit la Festivalul Roman Apulum 2022: Președintele CJ, Ion Dumitrel și primarul Gabriel Pleșa, concurs de tir cu arcul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

VIDEO| Moment inedit la Festivalul Roman Apulum 2022: Președintele CJ, Ion Dumitrel și primarul Gabriel Pleșa, concurs de tir cu arcul

Astăzi a avut loc festivitatea oficială de deschidere a a Festivalului Roman Apulum 2022. La ceremonie au fost prezenți și primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, pe lângă alte oficialități ale județului.

CITEȘTE ȘI: Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – PROGRAM: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe

Cei doi au primit lecții de tir cu arcul și au făcut un concurs amical de tras la țintă. Niciunul nu a nimerit inamicul, însă s-au descurcat onorabil.

Elit - Gustul Desăvârșit

Festivalul Roman Apulum continuă şi astăzi la Alba Iulia, în prim-planul manifestărilor aflându-se luptele de gladiatori, prezentări și demonstrații militare comune ale trupelor participante, ateliere militare și meșteșugărești, dansuri antice și parada cu torțe care închide a doua zi a evenimentului.

PROGRAM SÂMBĂTĂ 13 AUGUST

11.00 – 11.20 Ceremonia oficială de deschidere a festivalului
Esplanada Catedralei Romano Catolice

11.20 – 11.30 Parada legionarilor romani și a războinicilor daci
Esplanada Catedralei Romano Catolice și Strada Mihai Viteazul

11.30 – 21.00 Tabăra antică-ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antica, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul)
Platou strada Militari – tabăra romană
Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor

12.00 – 13.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Pornire de la Muzeul Principia

18.30 – 20.00 – Prezentări și demonstrații militare comune ale trupelor participante: Tomis (Constanta); Historia Renascita (Pitesti); Veteres Milites (Sibiu); Omnis Barbaria (Baia Mare); Terra Dacia Aeterna (Cluj-Napoca); Legio I Italica (Svishtov, Bulgaria); Dacii Petrodavei (Piatra Neamț), Garda Apulum (Alba Iulia)
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

20.00 – 20.45 – Dansuri antice – Magna Nemesis, Venatrix și Nimfele Daciei
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

20.45 – 21.45 – Lupte de gladiatori – Ludus Ursus și Ludus Apulensis
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

21.45-22.00 – Parada cu torțe
Strada Mihai Viteazul


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

13 august 2022, COVID-19 în Alba. 91 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

13 august 2022, COVID-19 în Alba. 91 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, sâmbătă, 13 august 2022, s-au înregistrat 91 de noi infectări cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.

Citește și situația cazurilor din Alba, de vineri, 12 august 2022, COVID-19 în Alba. 121 de noi infectări și un deces, în ultimele 24 de ore, în județ

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat un deces în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.

Elit - Gustul Desăvârșit
Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 57189 de persoane confirmate, 54220 persoane vindecate, 1.300 decese.

Vineri, în județul Alba au fost prelucrate în total 338 teste, 138 PCR, 200 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 485352 mai exact, 361971 de teste PCR și 123381 de teste rapide.

Localitățile din care provin cazurile:

ABRUD 1
AIUD 10
ALBA IULIA 24
BLAJ 3
CÂMPENI 2
CUGIR 5
OCNA MURES 4
SEBES 3
TEIUS 2
ZLATNA 2
ALMASU MARE 3
CIUGUD 1
HOREA 1
IGHIU 2
LUNCA MUREȘULUI 1
NOSLAC 1
PIANU 1
ROSIA MONTANA 1
SĂLCIUA 1
SONA 1
STREMT 1
UNIREA 2

Cazuri de reinfectare:

AIUD 4
ALBA IULIA 9
BLAJ 1
CÂMPENI 1
CUGIR 1
SEBES 2
TEIUS 1

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
VALEA LUNGĂ 3108 9.65 30
MUNICIPIUL BLAJ 20615 8.93 184
CRĂCIUNELU DE JOS 2138 7.95 17
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76899 7.92 609
ŞONA 4360 6.88 30
RÂMEŢ 497 6.04 3
ÎNTREGALDE 548 5.47 3
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2260 5.31 12
CRICĂU 1957 5.11 10
RIMETEA 979 5.11 5
ORAŞ CUGIR 25311 4.9 124
MUNICIPIUL AIUD 25035 4.79 120
ARIEŞENI 1529 4.58 7
CIUGUD 3314 4.53 15
MOGOŞ 740 4.05 3
CUT 1260 3.97 5
RĂDEŞTI 1263 3.96 5
SÂNCEL 2583 3.87 10
MIHALŢ 3229 3.72 12
VINŢU DE JOS 5524 3.62 20
MUNICIPIUL SEBEŞ 32852 3.56 117
ORAŞ OCNA MUREŞ 13793 3.55 49
ORAŞ TEIUŞ 7134 3.5 25
ORAŞ ZLATNA 7773 3.34 26
SÂNTIMBRU 3021 3.31 10
CETATEA DE BALTĂ 3061 3.27 10
JIDVEI 5300 3.21 17
GALDA DE JOS 4410 3.17 14
ORAŞ ABRUD 5148 2.91 15
IGHIU 7126 2.81 20
ŞPRING 2547 2.75 7
CIURULEASA 1121 2.68 3
CÂLNIC 1933 2.59 5
ŞIBOT 2329 2.58 6
ALMAŞU MARE 1188 2.53 3
LUNCA MUREŞULUI 2536 2.37 6
BLANDIANA 880 2.27 2
POŞAGA 889 2.25 2
DAIA ROMÂNĂ 3129 2.24 7
ROŞIA MONTANĂ 2683 2.24 6
METEŞ 2729 2.2 6
BUCIUM 1371 2.19 3
SĂLCIUA 1369 2.19 3
MIRĂSLĂU 1955 2.05 4
OCOLIŞ 492 2.03 1
DOŞTAT 1010 1.98 2
ROŞIA DE SECAŞ 1581 1.9 3
ORAŞ CÂMPENI 7110 1.83 13
STREMŢ 2411 1.66 4
NOŞLAC 1814 1.65 3
BERGHIN 1889 1.59 3
UNIREA 4826 1.45 7
PIANU 3584 1.4 5
SĂSCIORI 6471 1.39 9
CERGĂU 1626 1.23 2
LOPADEA NOUĂ 2486 1.21 3
BISTRA 4497 1.11 5
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3728 1.07 4
LUPŞA 2819 1.06 3
ŞUGAG 2841 1.06 3
CENADE 1050 0.95 1
HOPÂRTA 1147 0.87 1
LIVEZILE 1145 0.87 1
SĂLIŞTEA 2338 0.86 2
VADU MOŢILOR 1262 0.79 1
SOHODOL 1649 0.61 1
HOREA 1906 0.52 1
GÂRBOVA 2136 0.47 1
ALBAC 1934 0 0
AVRAM IANCU 1413 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 228 0 0
FĂRĂU 1491 0 0
GÂRDA DE SUS 1460 0 0
OHABA 582 0 0
POIANA VADULUI 1033 0 0
PONOR 576 0 0
SCĂRIŞOARA 1483 0 0
VIDRA 1506 0 0


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea