Interviu cu prof. univ. dr. Daniel Breaz, noul rector al UAB
– Stimate domnule prof. univ. dr. Daniel Breaz, aţi fost ales de curând în importanta funcţie de rector al Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, fiind cel mai tânăr conducător al unei instituţii de învăţământ superior de stat din ţară. Zilele trecute v-aţi întregit echipa managerială cu noii prorectori, decani, prodecani, directori de departamente şi şefi de colective. Cum aţi găsit universitatea din punct de vedere al bazei materiale, al corpului didactic şi al studenţilor la preluarea funcţiei de rector?
– Pentru că şi până la data alegerilor am activat în cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, vă pot spune că instituţia albaiuliană de învăţământ superior dispune de o bază materială foarte bună şi are un corp academic foarte bine pregătit. E adevărat că există un deficit de personal, îndeosebi TESA, din cauza blocării posturilor în sistemul bugetar, dar sperăm să rezolvăm cât mai rapid această problemă. Cel mai tare m-a nemulţumit faptul că, la clasificarea instituţiilor de învăţământ superior realizată anul trecut de MECTS, Universitatea „1 Decembrie 1918” nu a avut criteriile ferme, cuantificabile după care s-a făcut evaluarea, neexistând practic transparenţă la realizarea clasificării şi a fost inclusă în categoria universităţilor centrate pe educaţie. Nu ştim care au fost punctele forte şi punctele slabe, ca să ştim unde mai avem de lucru.
În schimb, mă bucură faptul că universitatea noastră, una dintre cele mai tinere universităţi de stat din ţară, a obţinut în urma evaluării instituţionale realizate în anul 2009 de Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior calificativul „Grad de încredere ridicat”.
– Având în vedere cele constatate, care sunt principalele obiective pe care vi le-aţi propus pentru mandatul 2012 – 2016, în calitate de rector?
– Planul meu managerial, intitulat „Performanţă, calitate şi continuitate”, este complex şi vizează măsuri urgente care să conducă plasarea universităţii noastre în următorii ani pe o poziţie superioară, în categoria B. De asemenea, universitatea se va focaliza pentru creşterea valorii profesionale a absolvenţilor săi, a calităţii programelor de studii, a valorii cercetării ştiinţifice. În acest sens, vom acţiona pentru modernizarea continuă a bazei materiale (reabilitarea corpului „H”, construirea unui nou cămin studenţesc, astfel încât capacitatea de cazare să acopere integral cererile, lărgirea bazei sportive pentru asigurarea condiţiilor optime pentru practicarea sportului de către studenţi), înfiinţarea unor puncte alimentare pentru studenţi în zona căminelor studenţeşti, elaborarea unor proiecte pentru efectuarea practicii profesionale de către studenţi şi pentru a ocupa rapid şi cu succes posturi pe piaţa muncii, inclusiv prin încheierea unor parteneriate cu agenţii economici şi prin implicarea membrilor Senatului de Onoare al UAB, implicarea activă în găsirea unor locuri de muncă pentru absolvenţi, prin Centrul de Orientare Profesională, în vederea absorbţiei pe piaţa muncii. Bineînţeles, vom creşte calitatea procesului educaţional atât prin folosirea unei baze materiale adecvate şi a unor metode şi mijloace didactice moderne de către personal didactic foarte bine pregătit.
– Ce veţi face pentru corpul academic şi pentru creşterea prestigiului Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia în ţară şi în străinătate?
– Obiectivul pe termen mediu vizează creşterea performanţei ştiinţifice a personalului didactic şi de cercetare. De aceea, mă gândesc la crearea unui ONG, prin care să se sprijine financiar activitatea ştiinţifică a colegilor din universitate, vom depune în continuare eforturi pentru sprijinirea financiară a corpului academic şi de cercetare în vederea participării la conferinţe, precum şi a apariţiei publicaţiilor relevante pentru toate domeniile de cercetare şi vom cofinanţa proiectele de cercetare. Vom acorda o atenţie sporită promovării academice a personalului didactic şi de cercetare, dar vom încerca şi atragerea altor dascăli de valoare în cadrul universităţii. Vom menţine şi îmbunătăţi relaţiile cu partenerii locali şi regionali, vom dezvolta relaţiile de colaborare cu instituţii de prestigiu din ţară şi din străinătate. O altă direcţie de acţiune vizează atragerea de studenţi străini la toate formele de studiu. De altfel, recent am participat la Kuala Lumpur la Târgul Internaţional Educaţional organizat de UE, unde am promovat oferta Universităţii „1 Decembrie 1918”. Organizatorii au estimat că târgul a fost vizitat de aproximativ 10.000 de persoane, un număr important de vizitatori arătându-se interesaţi de specializările promovate de UAB la acest târg. Practic, materialele promovaţionale au avut un grad atât de mare de atractivitate, încât acestea s-au epuizat foarte repede. Nu în ultimul rând, îmi doresc promovarea unei imagini CORECTE a Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, inclusiv prin absolvenţi.
– Vă urez ca toate gândurile bune legate de universitatea albaiuliană să vi se împlinească iar întregii echipe manageriale îi urez spor la treabă!
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată