Interviu cu avocatul Ovidiu Jidveian, Preşedintele PSD Alba Iulia: “Românii trebuie să își învețe politicienii să-i respecte”
-Domnule Ovidiu Jidveian a trecut ceva vreme de la ultima apariție a dumneavoastră în presa locală. Ce considente v-au făcut să fiți mai discret în aparițiile publice si implicit ce considerente v-au facut să reveniți?
Aveți dreptate, a existat o perioadă în care am preferat să mă retrag din aparițiile publice referindu-mă aici la presa locală . Am considerat că trebuie să fie o perioadă de reculegere și reflexie mai ales că în urmă cu aproape jumătate de an familia mea a trecut printr-un moment foarte greu pierzându-l pe cel care ne-a marcat tuturor viețile și mă refer aici la tatăl meu. Consider că este normal să existe și astfel de momente în care tăcerea poate fi singura alinare dar la fel de normal este și să revin în prim-planul vieții politice a județului nostru și încep prin a vă acorda acest interviu. Să nu uităm că timpul nu stă pe loc, că problemele noastre nu se rezolvă prin amânare și că e nevoie să luăm atitudine față de ceea ce se întâmplă în viața societății românești de azi. Problemele oamenilor au rămas aceleași și sunt departe de soluționare, tocmai de aceea consider că aflându-mă în categoria persoanelor care iau atitudine, vreau să vorbim cu responsabilitate despre ceea ce se întâmplă într-o Românie tot mai corupta , tot mai sărăcită și tot mai prost administrată .
-Domnule Ovidiu Jidveian, cei care cunosc mediul politic local vă percep ca fiind un tânăr politician cu o abordare diferită față de ceea ce se înțelege prin lupta pentru putere. Cât de reală este o astfel de imagine și care sunt principiile care stau la baza acestei percepții?
Vreau să știți că mie nu-mi place expresia „luptă pentru putere” deți din păcate politica românească s-a transformat într-o „ciolaniadă” în care constatăm aproape peste tot tipul de politician arivist sau politicianul de comision. Aceste practici imorale și cel puțin ilegale au ajuns să fie un șablon al percepției politicianului român, un fel de normalitate pe care o acceptăm ca pe o fatalitate. Cred că a venit vremea ca românii să își învețe politicienii să-i respecte. Eu unul vin cu o altă abordare asupra politicii și anume ideea politicianului vertical și principial . Poate veți avea impresia că sunt cuvinte care nu-și găsesc locul în România reală, dar cred că fac parte din categoria celor care vor să pună punct stilului anormal de a face politica la care făceam referire anterior . Consider că un cetățean responsabil pentru a deveni politician de vârf trebuie în primul rând să fi realizat ceva în viața anterior abordării carierei politice , să dețină o pregătire temeinică , să fie realizat profesional și material, pentru că vă spun sincer ne-am săturat de politicianul care promite marea cu sarea în campania electorală care nu a realizat nimic notabil în viață și consideră politica ca o metodă de a sălta pe scara socială. Mai mult decât atât un politician ajuns într-o funcție de decizie , trebuie să fie purtătorul unui mesaj relevant, să reprezinte interesele unei colectivități și cel mai important e să combine voința și capacitatea intelectuală în așa fel încât să schimbe în bine societatea românească cea care i-a acordat un vot de încredere . Sper că românii s-au săturat să fie reprezentați de nulități în Parlamentul României spre exemplu și să nu mai voteze ca într-un teatru absurd tot felul de măscărici pe care îi regăsim apoi doar în scandaluri și pomeni electorale . Eu unul mă consider printre aceia care vor să schimbe ceva și probabil această atitudine principială mi-a atras multe adversități în această lume murdară a politicii.
-Domnule avocat, cât a mai rămas din ideea de justiție socială și cât mai este statul român unul social?
Justiția socială este un concept larg dar când ne referim la justiție socială în România, ne gândim la egalitatea de tratament între cetățeni, în fața instituțiilor publice , la protecția categoriilor defavorizate etc . Din păcate România deși are eticheta de stat social nu se comportă deloc așa, injustiția socială fiind un fenomen care se acutizează pe an ce trece. În mod practic Guvernul a pus povara crizei din România tot pe spatele categoriilor defavorizate, au scăzut salariile bugetarilor , a redus pensiile umilind astfel sute de mii de oameni, au crescut taxele și impozitele. Practic, Guvernul actual a luat de la săraci pentru a menține privilegiile clientelei politice .Clientelismul politic a ajuns politica guvernamentală și vorbim tot mai rar despre asta deși evidența nu mai poate fi ignorată.În loc să se recurgă la aceste măsuri de austeritate , într-un Stat Social s-ar fi găsit alte surse de venituri pentru bugetul de stat printr-un control mai strict al achizițiilor publice care în proporție de 90% sunt supraevaluate și aici fac din nou referire la politicianul de comision . O altă sursă de finanțare ar fi fost stimularea investițiilor în România . Din păcate, începem să pierdem și puținii investitori pe care-i mai avem cu consecință directă a creșterii șomajului și a reducerii contribuțiilor la bugetul de stat . M-am întrebat de multe ori care este strategia pe termen mediu și lung a actualei coaliții de guvernământ pentru ca pe zi ce trece România se afundă în datorii ,iar românul suferă de sărăcie cruntă? Injustiția socială e o formă de expresie a unui guvern fară viziune. Principiul justiției sociale a fost aruncat în întuneric prin intrarea în beția „luptei pentru putere”. Într-un stat în care 70% dintre absolvenții de facultate nu își găsesc loc de muncă și preferă să aleagă calea exodului pentru munca primară în alte state cred că putem vorbi de un stat cu un viitor amanetat , un stat cu justiție socială atrofiată .
-Domnule Ovidiu Jidveian ce credeți că lipsește clasei politice din care faceți parte pentru a deveni funcțională în raport cu cetățenii pe care-i reprezintă?
Cred că actualei clase politice îi lipsește orientarea către specaliști, către oamenii pregătiți și în al doilea rând consider că ne lipsesc oamenii principiali și dornici de a face ceea ce trebuie pentru țara asta. Ne lipsește o doză de patriotism în sensul în care să înțelegem că România reprezintă un simbol nu o pușculiță din care niște politicieni lacomi să se servească la nevoie. Ne lipsește onestitatea și raportarea corectă la nevoia de adevăr, ne-am obișnuit să acordăm minciunii atât de mult spațiu încât aceasta are acum pretenția adevărului. E clar pentru mine că nu se mai poate continua așa, pentru dumneavoastră?
-Domnule Jidveian cum vedeți județul Alba peste 5 ani?
Am să răspund cu o mică glumă care județ , întrucât peste 5 ani sau chiar mai repede județul Alba așa cum îl știm noi s-ar putea să nu mai existe, să discutăm despre regiunea centru , întrucât sunt unii care se grăbesc să-l desființeze. Eu am încredere totuși că se vor găsi suficienți oameni cerebrali care să oprească această intițiativă abuzivă și dezastroasă pentru economia și dezvoltarea județului Alba și a municipiului Alba Iulia. Județul Alba este un județ cu mare potențial, avem un pământ foarte roditor, un climat bun, un subsol foare bogat în minerale dar avem și zone turistice și vestigii istorice cu care ne mândrim peste tot în lume . Dar că în foarte multe alte cazuri lipsește administrarea eficientă. Județul Alba va avea șansa să fie printre județele fruntașe ale țării atât ca nivel de trai cât și ca reprezentativitate istorică în momentul în care vor veni lideri care să prioritizeze folosirea banului public în sensul dezvoltării celor trei direcții la care făceam referire, agricultura , mineritul și turismul . Ceea ce se întamplă acum în județul Alba este cel puțin aberant . În condiții de austeritate și în ani de profundă criză avem în fiecare săptămână câte un eveniment, o sărbătoare cu iz local, așa zisele pomeni electorale, evenimente organizate de unii doar pentru a fi văzuți dar mari consumatoare de bani publici. Banii sunt luați de la pensionari , de la sistemul medical, de la bugetari, de la noi toți cei care ne numim din cănd în când cetățeni. Eu îmi doresc un județ în care liderii să aibe priorități și prioritatea numărul unu să fie bunăstarea cetățeanului și dezvoltarea comunității, îmi doresc politicieni care să lucreze în folosul comunității nu numai să muncească în a aduna voturi. Îmi doresc o altă generație de politicieni una mai principială pentru ca astfel încet , încet lucrurile se vor așeza pe direcția bună, cu o singură condiție însă ca cetățeanul să meargă la vot, să ia atitudine și să voteze responsabil. De fapt un vechi proverb românesc spune „cum iți așterni, așa dormi” și tare nu aș vrea să mai trăim încă mulți ani în umbra tragediei unor cuvinte care sunt mai reale decât au fost vreodată. (A.D.T.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
FOTO | Au început pregătirile pentru modernizarea drumului Calea Gorunilor: S-a predat amplasamentul pentru lucrările de aproape 6 milioane lei
Au început pregătirile pentru modernizarea drumului Calea Gorunilor: S-a predat amplasamentul pentru lucrările de aproape 6 milioane lei Au început pregătirile pentru modernizarea drumului Calea Gorunilor, care va face legătura între Vinerea și Pișchinți. Valoarea lucrărilor este de aproape 6 milioane lei. Citește și: FOTO | Stadiul lucrărilor la infrastructura rutieră din orașul Cugir: Au […]