Rămâi conectat

Actualitate

Interpretarea rigidă a legii păgubeşte judeţul Alba de 120 de locuri de muncă plătite din fonduri europene

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Cum plăteşte UE accesul la sănătate, pentru românii săraci

 Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar (SNSPMPDSB), aflată în coordonarea Ministerului Sănătăţii, a primit finanţare din partea UE – Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial – Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, pentru proiectul cu titlul „Promovarea incluziunii sociale prin dezvoltarea resurselor umane şi instituţionale din asistenţa medicală comunitară” – fără contribuţie de cofinanţare din partea M.S. Proiectul se implementează în cele 10 judeţe din Regiunile de Dezvoltare VEST şi CENTRU, în toate localităţile din mediul urban şi rural, printre care şi judeţul Alba.
Scopul acestui proiect este acela de a contribui la reducerea disparităţilor şi inegalităţilor existente în accesul la servicii medicale primare, îmbunătăţirea accesului şi calităţii serviciilor medicale şi sociale pentru populaţia vulnerabilă, în special din mediul rural, repartizarea judicioasă şi perfecţionarea pregătirii profesionale a resurselor umane, din reţeaua naţională de asistenţă medicală comunitară. Un proiect salutar şi extrem de bine venit în condiţiile restrângerii drastice a activităţii unităţilor sanitare, a spitalelor din România.
Din iunie 2009 până în decembrie 2011, cu sprijinul unor primării din teritoriu s-a reuşit dezvoltarea şi păstrarea de reţele pilot pentru servicii de asistenţă medicală comunitară prin înfiinţarea, dotarea şi punerea în funcţiune a unui număr de 26 de centre de asistenţă medicală comunitară, în localităţi din mediul urban şi rural din cele 10 judeţe. Majoritatea au fost integrate în cadrul Serviciilor Publice de Asistenţă Socială (SPAS).
lCum nu am reuşit să cheltuim banii de la UE
În judeţul Alba, aceste centre sunt funcţionale în câteva oraşe şi comune. Potrivit proiectului FINANŢAT EXCLUSIV de UE, în judeţul Alba este nevoie de un număr de 150 asistenţi medicali comunitari şi un număr de 29 mediatori sanitari (conform cercetării privind analiza nevoilor de sănătate efectuate de SNSPMPDS Bucureşti). În 2010, la un an de la implementarea proiectului, din cei 150 de asistenţi medicali comunitari care puteau fi plătiţi EXCLUSIV de UE prin intermediul Ministerului Sănătăţii, figurau în organigrama primăriilor doar 34. Din cei 29 de mediatori sanitari de angajat (necesari în special pentru localităţile cu numeroase comunităţi de romi) în 2010 erau cuprinşi în organigramă doar 4, la tot atâtea primării. În vara lui 2010, fostul Guvern Boc lansează pe piaţă legea care a restructurat bugetarii şi totodată salariile acestora… explicând că se impun „aceste normative de personal pentru a putea asigura un cadru unitar la nivel naţional, cu plafoanele maxime până la care se pot încadra primăriile, consiliile locale, judeţene, cu privire la personalul care trebuie să le deservească”. Adică celebra axiomă „la 7 bugetari plecaţi se poate angaja un bugetar nou venit”.
Constrânşi de organigramele inflexibile impuse de guvern, majoritatea primarilor nu s-au mai hazardat să încalce dispoziţiile venite de la diriguitori şi nu şi-au mai extins organigrama pentru asistenţii medicali comunitari sau mediatori, cu toate că aceştia nu costau un sfanţ bugetele locale, fiind plătiţi prin proiectul finanţat de UE. Am aflat însă că alţi primari, tot din judeţul Alba, şi-au dat interesul şi au obţinut „dispense” legale de la Guvern, pentru încadrarea acestor asistenţi medicali comunitari în organigrama lor, dacă tot nu trebuiau plătiţi de la bugetul local. Adică 158 de oameni, cu pregătire medicală primară, ar fi putut avea un loc de muncă. Din 2009 până în 2013, cel puţin. Dintre aceştia, toretic, la nivelul anului 2010, înainte de restructurări, erau angajaţi doar 38. Pe bani europeni!
lDe ce sunt importanţi asistenţii medicali comunitari
Trecând peste partea strict financiară şi legată de crearea de noi locuri de muncă, acordăm şi o prezumţie de bună-intenţie primarilor care au reuşit să angajeze asistenţi comunitari prin acest proiect, speculând şi faptul că poate totuşi au înţeles şi partea utilă a muncii unui asistent medical comunitar, majoritatea dintre aceştia fiind foşti angajaţi din teritoriu ai Direcţiei de Sănătate Publică. Aceştia au în fişa postului, conform proiectului, elaborarea unui model de servicii de îngrijiri de sănătate coordonat cu cele sociale şi cele de îngrijiri pe termen lung, furnizate în sistem integrat; pe baza principiului descentralizării trebuiau să dezvolte un sistem de servicii de incluziune socială bisectorial, sănătate – social, coordonat la nivel local; promovarea dezvoltării la nivel descentralizat a acestor servicii publice prin realizarea de parteneriate locale pentru acordarea de sprijin comunitar populaţiei vulnerabile; realizarea analizei privind nevoile de acces ale populaţiei la servicii de asistenţă medicală etc. etc. Adică, mai pe scurt, asistenţii medicali comunitari servesc îndeosebi populaţia săracă, neinformată, fac prevenţie sanitară şi ţin focarele de epidemie sub control.
Deocamdată, restructurarea bugetară impusă de guvernele Boc a reuşit „performanţa” de a bloca accesul la consumarea acestor bani europeni, pentru sănătatea populaţiei sărace. Ce-i drept, restrângerile cheltuielilor de la buget au fost sugerate tot de UE. Dar mai mult ca sigur nu ne-au zis cum să ne tragem cu stângul în dreptul, faultându-ne singuri. Şi după aceea să lăcrimăm nu atât de durere cât după banii europeni pe care nu am reuşit să-i cheltuim…

Nicoleta IDITA-TOMUŢA

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Doi tineri din ALBA, identificați de polițiști, după ce ar fi făcut plăți cu un card găsit: Câte cumpărături au făcut

Ziarul Unirea

Publicat

în

Doi tineri din ALBA, identificați de polițiști, după ce ar fi făcut plăți cu un card găsit: Câte cumpărături au făcut

La data de 8 noiembrie 2022, polițiștii de investigații criminale din Alba Iulia au identificat doi tineri, de 17 și 18 ani, ambii din comuna Sântimbru, ca persoane bănuite de săvârșirea unor infracțiuni de însușirea bunului găsit și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

Din cercetări a rezultat că cei doi ar fi găsit un card bancar, iar în noaptea de 17/18 septembrie 2022 l-ar fi folosit la efectuarea a 6 plăți contactless.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea întregii activități infracționale a celor doi tineri.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Baza sportivă de pe strada Tipografilor din Sebeș va fi modernizată printr-o finanțare nerambursabilă: Valoarea investiției

Ziarul Unirea

Publicat

în

Baza sportivă de pe strada Tipografilor din Sebeș va fi modernizată printr-o finanțare nerambursabilă: Valoarea investiției

A fost semnat un nou contract de finanțare nerambursabilă în beneficiul Municipiului Sebeș: prin intermediul POR 2014-2020, Axa 9, va fi reabilitată bază sportivă situată pe strada Tipografilor, finanțarea fiind derulată prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Prin proiect se propune construirea unei baze sportive conectate cu Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș. Având în vedere concluziile expertizei tehnice, se propune demolarea construcției existente aflată în stare avansată de degradare și realizarea unui imobil cu funcțiunea principală de învățământ și spații anexe pentru suprafața de joc.

Noul imobil va avea un regim de înălțime de P+1, pe o suprafață construită la sol de 428,72 de metri pătrați. Parterul – care este separat printr-un gang de acces spre terenul de fotbal va avea destinația de vestiare pentru jucători, cu grupuri sanitare aferente, un spațiu de recepție, birou administrativ și spații tehnice, spații administrative și de depozitare și două vestiare destinate antrenorilor și arbitrilor. La etajul superior, cu o suprafața construită de 428,72 metri pătrați, se vor amenaja 3 săli de curs cu suprafața de 182,46 de metri pătrați, grupuri sanitare și o zonă pentru sala de mese de 42,19 metri pătrați.

Elit - Gustul Desăvârșit

Amenajarea exterioară propune construirea unui teren de fotbal sintetic cu infrastructura aferentă, împrejmuit cu gard metalic, amenajarea unei zone de tribune pe structură metalică, alee pietonală, spații verzi, zonă de parcare cu 28 de locuri dinspre strada Tipografilor. Suprafața de joc a terenului va fi sintetică având 5814 de metri pătrați, cu dimensiunile de 57 metri lățime și 102 metri lungime. Gazonul sintetic va avea înălțimea firului de 50 mm, monofilament și are certificarea FIFA Quality. Suprafața de joc se va ilumina cu proiectoare led. De asemenea, se propune și realizarea unui teren de baschet cu un singur coș, cu suprafața din beton elicopterizat trasat.

Valoarea totală a investiției este de 6.908.771,15 lei fără TVA, respectiv 8.185.214,05 lei cu TVA.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

9 noiembrie 2022, COVID-19 în Alba. 8 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

9 noiembrie 2022, COVID-19 în Alba. 8 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, miercuri, 9 noiembrie 2022, s-au înregistrat 3 noi infectări cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba.

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.

Elit - Gustul Desăvârșit

Atfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 59498 de persoane confirmate, 58268 persoane vindecate, 1.311 decese.
Marți, în județul Alba au fost prelucrate în total 189 de teste, 36 PCR, 153 de teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 502224 mai exact, 365618 de teste PCR și 136606 de teste rapide.

 

De unde provin cazurile:

ALBA IULIA – 1
AIUD – 1
BLAJ – 2
SEBEȘ – 1

Reinfectări:
ALBA IULIA – 1
BLAJ – 1

ORAŞ CUGIR 18
CETATEA DE BALTĂ 2
ROŞIA DE SECAŞ 1
ORAŞ TEIUŞ 4
MUNICIPIUL AIUD 10
MUNICIPIUL ALBA IULIA 25
SĂSCIORI 2
MUNICIPIUL SEBEŞ 10
MUNICIPIUL BLAJ 5
ŞONA 1
ORAŞ OCNA MUREŞ 3
ORAŞ CÂMPENI 1
ALBAC 0
ALMAŞU MARE 0
ARIEŞENI 0
AVRAM IANCU 0
BERGHIN 0
BISTRA 0
BLANDIANA 0
BUCERDEA GRÂNOASĂ 0
BUCIUM 0
CÂLNIC 0
CENADE 0
CERGĂU 0
CERU-BĂCĂINŢI 0
CIUGUD 0
CIURULEASA 0
CRĂCIUNELU DE JOS 0
CRICĂU 0
CUT 0
DAIA ROMÂNĂ 0
DOŞTAT 0
FĂRĂU 0
GALDA DE JOS 0
GÂRBOVA 0
GÂRDA DE SUS 0
HOPÂRTA 0
HOREA 0
IGHIU 0
ÎNTREGALDE 0
JIDVEI 0
LIVEZILE 0
LOPADEA NOUĂ 0
LUNCA MUREŞULUI 0
LUPŞA 0
METEŞ 0
MIHALŢ 0
MIRĂSLĂU 0
MOGOŞ 0
NOŞLAC 0
OCOLIŞ 0
OHABA 0
ORAŞ ABRUD 0
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 0
ORAŞ ZLATNA 0
PIANU 0
POIANA VADULUI 0
PONOR 0
POŞAGA 0
RĂDEŞTI 0
RÂMEŢ 0
RIMETEA 0
ROŞIA MONTANĂ 0
SĂLCIUA 0
SĂLIŞTEA 0
SÂNCEL 0
SÂNTIMBRU 0
SCĂRIŞOARA 0
ŞIBOT 0
SOHODOL 0
ŞPRING 0
STREMŢ 0
ŞUGAG 0
UNIREA 0
VADU MOŢILOR 0
VALEA LUNGĂ 0
VIDRA 0
VINŢU DE JOS 0

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea