Rămâi conectat

Ştirea zilei

„Interferenţe lirice”, Acnul Aleahim – Dumitru Mălin – Nicolae Drăgan

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Vineri, 25 martie 2011, odată cu împlinirea a 2 ani de la trecerea în nefiinţă a poetului Nicolae Drăgan, la Hotel „Transilvania” din Alba Iulia a avut loc o manifestare cultural-artistică şi comemorativă totodată, coordonată de înv. Mihaela Lunca, de la Şcoala generală cu clasele I-VIII din Galda de Jos, care poartă numele poetului. Odată cu readucerea în atenţie a celui ce-a fost Nicolae Drăgan, Mihaela Lunca şi-a prezentat ce-a de-a şaptea sa apariţie editorială, volumul de versuri intitulat „Al treilea ochi” şi semnat cu pseudonimul său literar: Acnul Aleahim. După cum ne-a obişnuit de la alte manifestări, şi de această dată Mihaela a reuşit să regizeze nu numai un eveniment multicultural şi interdisciplinar, ci şi un proiect extracurricular, alături de colega sa, Maria Şonea şi de două cadre didactice din Alba Iulia: prof. Raluca Pescaru, de la Colegiul Tehnic „Apulum” şi prof. Lucia Pilţu, de la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”. Trebuie să menţionăm faptul că evenimentul s-a bucurat de o prezenţă numeroasă şi prestigioasă: preşedintele Filialei Alba- Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, conf. univ.dr. Aurel Pantea, consulul onorific al Italiei în România şi director al Centrului Cultural Italian „Giovanni Morando Visconti” din Alba Iulia, Gianfranco Fraccarolo, poetul Dumitru Mălin, dr. Nicolae Danciu (un fervent susţinător al activităţii culturale din judeţul nostru), reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, prieteni şi susţinători ai Mihaelei din alte judeţe ş.a.
Manifestarea a debutat cu muzică folk, interpretată de elevii Şcolii „Vasile Goldiş” din Alba Iulia (coordonator Adriana Şopterean), urmată de prezentarea poetei organizatoare, făcută de către consilierul cultural Elena Anghel, din cadrul Consiliului Judeţean Alba. A urmat prezentarea volumului lansat de aceasta, care a aparţinut poetului şi universitarului Aurel Pantea, domnia sa subliniind la modul laudativ faptul că Acnul Aleahim, spre deosebire de alte generaţii de poeţi, nu s-a detaşat de metaforă, în fiecare dintre poemele sale regăsindu-se bijuterii metaforice. A urmat recitarea unor poeme din creaţia lui Nicolae Drăgan, traduse şi prezentate în două limbi: în limba engleză, de către elevii cooordonaţi de prof. Raluca Pescaru de la Colegiul Tehnic „Apulum” şi în limba italiană, de către elevii coordonaţi de prof. Lucia Pilţu, de la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”. Apoi elevii recitatori de la şcoala din Galda de Jos s-au întrecut în redarea unor poeme de Dumitru Mălin (a cărui zi de naştere a fost recent sărbătorită), precum şi a unor poeme din creaţia regretatului Nicolae Drăgan. După cum aşteptam, şi doamna Elena Anghel, o recitatoare de excepţie, ne-a delectat cu câteva poeme, atât din creaţia lui Nicolae Drăgan, cât şi din noul volum al Mihaelei Lunca. Iar ca să fie interferenţele complete, au mai intervenit şi alţi oameni de cultură, precum Gheorghe Puiu Răducanu, din Rm. Vâlcea, Florian Copcea (prin intermediar) de la Turnu Severin, Alex Eugen Rus, din Tg. Mureş şi, bineînţeles, oaspetele de onoare, consulul Gianfranco Fraccarolo. Elevii şcolii din Galda de Jos au prezentat apoi un poem dramatic intitulat „Judecata muzelor” (având-o ca autoare tot pe Mihaela Lunca) iar seara s-a încheiat tot cu muzică folk şi poezie, interpretate de membrii Cenaclului „Lucian Blaga”, din Sebeş: Maria Costescu, Corina Corpodean şi Nicolae Iosub.
Organizatorii manifestării au fost instituţiile de învăţământ participante, din Galda de Jos şi din Alba Iulia şi Primăria Galda de Jos, în parteneiat cu Consiliul Judeţean Alba, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” din Alba Iulia. Sponsorii manifestării au fost Hotelul „Transilvania” şi SC „Mecsol” SRL Galda.
Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO/VIDEO: Schitul Izvorul Poşaga, popas de rugăciune, într-un loc deosebit de pitoresc din judeţul Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Schitul Izvorul Poşaga, popas de rugăciune, într-un loc deosebit de pitoresc din judeţul Alba Construit într-un loc deosebit de pitoresc, schitul Izvorul Poşaga este situat în comuna Poşaga, judeţul Alba, 43 km SV de Turda şi 50 km E de Câmpeni. În apropiere, curge pârăul „Valea Poşagăi” precum şi izvorul datorită căruia schitul este cunoscut, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea