Întâlnire de gradul trei! Un albaiulian a descoperit un corp extraterestru, de duritatea diamantului!
- Descoperirea va fi prezentată la Colegiul „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, în data de 13 februarie a.c.
În vara anului 2012 am fost vizitat la redacţie de un domn între două vârste, volubil, surescitat, care, într-un limbaj ce dovedea fără tăgadă formaţia sa ştiinţifică, a afirmat că a făcut o descoperire ce va face înconjurul lumii. Omul este un albaiulian pe nume Marius Paniti, de profesie inginer chimist şi, totodată, speolog amator în cadrul Clubului „Prusik”, din Timişoara. L-am privit cu oarecare scepticism atunci, aşa cum
l-au privit şi colegii de breaslă, ca să nu mai vorbim de cercurile ştiinţifice de elită, din ţara noastră. Totuşi, în cotidianul nostru au apărut, la data respectivă, referiri (prudente), la descoperirea sa. Şi, iată, ieri, Marius Paniti s-a prezentat din nou la redacţia cotidianului nostru, triumfător, înarmat cu o sumă de rapoarte ştiinţifice, analize de laborator, imagini (fotografii şi filme) pe suport electronic, ba chiar şi cu mostre materiale din corpul extraterestru descoperit de el. Descoperirea sa a primit recunoaşterea mult aşteptată.
- ”Ucigaşul de dinozauri” are o vechime de peste 60 de milioane de ani
Corpul descoperit de Marius Paniti în reţelele de peşteri din Caraş Severin, este al celui mai mare asteroid care a căzut vreodată pe pământ şi are o vechime de peste 60 de milioane de ani.
Acesta, potrivit afirmaţiilor unor specialişti, a ajuns pe Terra într-o perioadă cuprinsă între Jurasic (acum 200 de milioane de ani) şi Cretacic (acum 65 de milioane de ani), impactul său provocând dispariţia tuturor organismelor vii pe o rază de câţiva kilometri în jur şi cu efecte catastrofale în timp, asupra vieţii pe Terra. De fapt, nu a fost vorba despre un fenomen singular, asteroidul fiind considerat azi „veriga lipsă” din şirul fenomenelor de acest gen, care au bombardat suprafaţa Terrei în perioada respectivă, formând cratere colosale şi abisuri, în Golful Mexic, în Atlantic, în Mongolia, Siberia, China etc. şi având ca efect dispariţia dinozaurilor. Până la această descoperire se credea că Europa a fost ocolită de astfel de dezastre, dar se vede că nu a fost aşa. Asteroidul descoperit de inginerul albaiulian a fost botezat „ASTRID – PANITI” şi a sosit pe pământ cu o viteză de mii de kilometri pe oră şi având o temeratură de mii de grade Celsius, la intrarea în atmosferă elementele uşor fuzibile de la suprafaţa sa s-au volatilizat iar corpul ceresc devenit meteorit s-a prăbuşit în apele Mării Tetis. Faţă de impactul acestuia, care a cauzat producerea unor „megatsunami”, bomba de la Hiroshima a fost doar… o pocnitoare. Ulterior, după acumularea de sedimente calcaroase deasupra lui, a avut loc procesul de orogeneză (înălţarea munţilor), urmat de fenomenele carstice şi de eroziune. Aşa se explică prezenţa acestui uriaş corp de origine extraterestră, înglobat în reţeaua de peşteri din Cheile Caraşului.
- Roca extraterestră are aproape duritatea diamantului, tăind fără probleme sticla şi porţelanul
Marius Paniti a făcut această descoperire epocală din întâmplare, dar el consideră că la mijloc a fost şi pronia divină, deoarece tocmai el, din grupul de cercetători care s-au aventurat în vara anului 2012 în aşa-zisa „Peşteră de după Cârşa” s-a distanţat de colegii săi, s-a oprit să bea apă dintr-un „gur” (o formaţiune carstică umplută cu apă) şi a observat mai multe pietre cu aspect de pietre semipreţioase, gălbui, roşii, cenuşii, care contrastau cu formaţiunile calcaroase din jur. Deci tocmai el, care este inginer chimist, specializat în silicaţi, mineralogie şi cristalografie, a avut această şansă, pe lângă care un neavizat ar fi trecut nepăsător.
După descoperire, albaiulianul a reuşit să smulgă din pereţii grotei câteva fragmente de meteorit, care ulterior au fost analizate. Analizele au demonstrat natura silicatică a rocii extraterestre: o formă alotropă de bioxid de siliciu combinat cu metale şi nemetale, nemaiîntâlnită pe Terra! Mai mult decât atât, roca are o duritate inexplicabilă. Cuarţul sau olivina sunt cele mai dure silicate cunoscute, care ating maxim duritatea 8 pe scara Mohs, faţă de duritatea 10 pe aceeaşi scară, care este a diamantului. Ei bine, roca extraterestră are o duritate de până la 9,2 pe scara Mohs, ceea ce o face să taie fără probleme sticla şi porţelanul! Un argument în favoarea originii extraterestre este şi fenomenul de autoglazurare a rocii, care nu se putea produce la tempeatura de 2.000 de grade Celsius (cât atinge lava vulcanică) ci la temperaturi de două-trei ori mai mari! Analizele care au confirmat originea extraterestră a rocii şi importanţa descoperirii au fost făcute de laboratoarele Facultăţii de Chimie a UVT Timişoara, ale Catedrei de Fizică a Universităţii de Vest Timişoara şi ale Societăţii Pro Air Clean, societate româno-elvaţiano-germană, specializată, printre altele, şi în analize chimice. Descoperirea a fost confirmată şi recunoscută de Muzeul de Mineralogie al Campaniei (Italia), iar în acest moment descoperitorul aşteaptă rezultatele de la Universitatea din Jena (Germania), Universitatea Yale (SUA) şi de la NASA, care au intrat în posesia unor mostre.
Închei aici, invitându-i pe cei dornici să afle mai multe despre descoperirea lui Marius Paniti la prezentarea acesteia, ce va avea loc joi, 13 februarie 2014, ora 12.00, în Sala Multimedia a Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, din Alba Iulia. Informaţii şi imagini detaliate pe site-ul www.asteroid-astrid-paniti.info.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun