Rămâi conectat

Economie

Instituțiile Financiare Nebancare nu mai pot percepe dobânzi exorbitante: Noua lege se aplică și contractelor aflate în derulare

Bera Larisa

Publicat

în

Instituțiile Financiare Nebancare nu mai pot percepe dobânzi exorbitante: Noua lege se aplică și contractelor aflate în derulare

O nouă lege care prevede plafonarea dobânzilor pentru împrumuturile de la instituții financiare nebancare (IFN) a trecut de Curtea Constituțională și urmează să fie promulgată.

Citește și: Controale la IFN-urile din Alba și alte cinci județe. Protecția Consumatorilor a descoperit că practică dobânzi chiar și de 9.000%

Potrivit noii legi, unui client care are un credit nu i se poate cere să restituie mai mult de dublul sumei împrumututate, în contextul în care până acum dobânzile ajungeau și la 8.000%. Măsura se aplică și pentru contractele active.

Tot mai multe persoane au apelat la IFN-uri pentru a împrumuta diferite sume de bani, tocmai pentru ușurința cu care erau acordate creditele. Beneficiarii nu trebuiau să facă dovada adeverinței de venit, ci doar de actul de identitate.

Motivul pentru care IFN-urile acordau atât de ușor împrumuturile pentru persoanele fizice era tocmai faptul că dobânzile practicate, în medie de 7.000 – 8.000% le aduceau profituri enorme.

Legea, aprobată de Parlament în primăvară și validată de Curtea Constituțională, va fi trimisă pentru promulgare președintelui României. Dacă nu este solicitata reexaminarea, aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare.

Legea stabilește limitarea dobânzilor excesive pentru a proteja consumatorii. Astfel, pentru creditele de consum, dobânda anuală efectivă (DAE) nu trebuie să depășească cu mai mult de 27 de puncte procentuale dobânda aplicată de BNR. În cazul creditelor ipotecare pentru investiții imobiliare, DAE nu poate depăși cu mai mult de 8 puncte procentuale dobânda BNR pe piața internă. De asemenea, ca excepție, pentru creditele de consum de maximum 5.000 lei, costul total al creditării nu va putea depăși 1% pe zi, iar suma totală plătibilă de consumator nu va putea fi mai mare decât dublul valorii creditului.

De asemenea, dacă nivelul DAE sau, după caz, costul total al creditării pe zi și/sau valoarea totală plătibilă de consumator depășesc plafoanele menționate anterior, aceste sume vor fi reduse, la cererea consumatorului, fie pe cale amiabilă, fie prin intermediul instanțelor judecătorești, fie prin apelarea la o entitate de soluționare alternativă a litigiilor.

Așadar, în situaţia depăşirii plafoanelor deja amintite, consumatorul va putea solicita creditorului financiar revizuirea contractului, iar creditorul va fi obligat să transmită acestuia, în termen de maximum 30 de zile de la primirea cererii corespunzătoare a consumatorului, o propunere, în scris, de revizuire a contractului, ţinând cont de situaţia financiară, inclusiv din perspectiva gradului maxim de îndatorare. Aceste aspecte se vor aplica și în cazul cesiunilor de creanță.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Economie

Economie

Sprijin financiar pentru fermieri: Măsuri pentru combaterea efectelor secetei

Bera Larisa

Publicat

în

Sprijin financiar pentru fermieri: Măsuri pentru combaterea efectelor secetei Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) monitorizează cu atenție situația terenurilor agricole afectate de secetă, având în vedere impactul semnificativ asupra culturilor din România, a declarat ministrul Florin Barbu. Citește și: Ministrul Agriculturii încearcă să îi liniștească pe fermieri: „În anul 2024 nu vor avea o […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea