Instituţia Prefectului-Judeţul Alba informează primăriile cu privire la reglementările procesului electoral
În cadrul activităţilor de organizare a alegerilor parlamentare la nivelul judeţului, Instituţia Prefectului-Judeţul Alba pune un accent deosebit pe comunicarea constantă şi permanentă cu primăriile, pentru a preîntâmpina orice fel de problemă, pe parcursul desfăşurării acţiunilor de pregătire a procesului electoral.
Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Ada Rus, conform Legii nr. 340/2004, privind prefectul şi instituţia prefectului, republicată, asigurarea la nivelul judeţului a aplicării şi respectării Constituţiei, a legilor, a ordonanţelor şi a hotărârilor Guvernului, a celorlalte acte normative, precum şi a ordinii publice îi revine prefectului.
“Pentru ca primarii să ducă la bun sfârşit pregătirile pentru alegeri care cad în sarcina lor, Instituţia Prefectului-Judeţul Alba informează în permanenţă autorităţile locale cu privire la reglementările procesului electoral şi este deschisă discutării oricăror aspecte ce ţin de organizarea alegerilor parlamentare. Datorită colaborării cu autorităţile locale, pe care Instituţia Prefectului mizează şi de această dată, putem preveni eventuale probleme care ar putea afecta bunul mers al activităţilor de pregătire a alegerilor”, a precizat Flaviu-Mircea Cozuc, prefectul judeţului Alba.
Cea mai recentă informare a primăriilor s-a axat pe reglementările legale în vigoare referitoare la amenajarea şi dotarea secţiilor de votare, afişajul electoral şi listele electorale permanente. În acelaşi context, au fost făcute şi unele precizări privind campania electorală, în cadrul căreia organizarea oricăror adunări publice trebuie să respecte prevederile Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice. De asemenea, în baza Deciziei 36D/25 octombrie 2012 a Biroului Electoral Central, la alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat din 9 decembrie 2012, nu este permisă organizarea de tombole cu scopul de a determina alegătorii să voteze.
Secţiile de votare trebuie amenajate şi dotate de către primari, împreună cu prefectul. Accesul la secţiile de votare trebuie asigurat tuturor cetăţenilor cu drept de vot, astfel că este recomandabilă amenajarea unor rampe speciale de acces pentru persoanele cu handicap locomotor. Totodată, spaţiul pus la dispoziţie pentru secţiile de votare trebuie să fie suficient de mare, astfel încât circulaţia şi fluxul alegătorilor spre cabinele de vot şi urnă să se desfăşoare uşor, iar preşedintele şi membrii biroului să supravegheze cât mai bine procesul votării. De asemenea, în interiorul secţiei de votare, ar trebui să fie bine identificat spaţiul pus la dispoziţia persoanelor acreditate, astfel încât să nu se suprapună cu cel destinat alegătorilor şi să nu stânjenească accesul acestora.
Cu privire la afişajul electoral, Biroul Electoral Central a stabilit că primarii au obligaţia de a aduce la îndeplinire dispoziţiile birourilor electorale privind îndepărtarea materialelor de propagandă electorală amplasate ilegal pe domeniul public, în cel mult 48 de ore de la data comunicării acestora. Îndepărtarea materialelor de propagandă electorală de orice tip din şi de pe clădirea sediului secţiei de votare se solicită de către preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi se aduce la îndeplinire de persoanele desemnate de primari în cel mult 2 ore de la comunicarea acestei solicitări.
Integritatea panourilor şi a afişelor electorale amplasate legal este asigurată de către poliţia locală, iar acolo unde această structură nu a fost constituită, de către organele de ordine publică din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Cetăţenii care vor să îşi exercite dreptul de vot trebuie să ştie că, în cabina de vot, este interzis accesul cu orice tip de aparate, în scopul înregistrării sau preluării de imagini. De precizat şi faptul că, în ziua votului, între orele 07:00-21:00, sunt interzise comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de m în jurul localului secţiei de votare.
Listele electorale permanente se pun la dispoziţia alegătorilor spre consultare. Alegătorii au dreptul să verifice înscrierea în listele electorale, iar întâmpinările împotriva omisiunilor, a înscrierilor greşite şi a oricăror erori în liste se fac la primarul localităţii, care este obligat, în cel mult 3 zile de la înregistrare, să se pronunţe, prin dispoziţie. Contestaţiile împotriva dispoziţiilor date se depun în termen de 5 zile de la comunicare şi se soluţionează, în cel mult 3 zile de la înregistrare, de către judecătoria în a cărei rază teritorială domiciliază alegătorul. Primarul este obligat să comunice judecătoriei şi Autorităţii Electorale Permanente orice modificare în listele electorale.
“Aducem la cunoştinţa primarilor din judeţul nostru toate informaţiile legate de organizarea alegerilor parlamentare şi direct, prin adrese transmise tuturor celor 78 de primării. Dorim însă să le facem publice, pentru ca populaţia cu drept de vot să fie ţinută la curent cu toate demersurile Instituţiei Prefectului-Judeţul Alba în vederea organizării alegerilor parlamentare din 9 decembrie. Din punctul nostru de vedere, cetăţenii au dreptul să ştie ce fac autorităţile pentru derularea în cele mai bune condiţii a procesului electoral”, a declarat Flaviu-Mircea Cozuc, prefectul judeţului Alba.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Primăria municipiului Aiud organizează concurs de recrutare pentru ocuparea unui post vacant de arhitect – șef, grad II. Calendar și condiții de participare
Primăria municipiului Aiud organizează concurs de recrutare pentru ocuparea unui post vacant de arhitect – șef, grad II. Calendar și condiții de participare PRIMĂRIA MUNICIPIULUI AIUD organizează la sediul instituției din str. Cuza Vodă, nr. 1, concurs de recrutare pentru ocuparea pe durată nedeterminată a postului vacant, funcție publică de conducere specifică de ARHITECT – […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentariio zi ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Sport24 de ore ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ