Instituţia Prefectului Alba „a pus gând rău” creşterilor salariale din 47 de primării – Și-au adăugat la salariu sporul de dispozitiv pentru că ar fi ”la ordin” tot timpul
Potrivit juriştilor Prefecturii, sporul de dispozitiv inclus în salariul de bază al funcţionarilor publici se acordă doar personalului militar
Instituția Prefectului Alba a atacat în contencios administrativ măririle salariale adoptate de 47 de primării din județ. Dacă instanțele vor constata că creșterea salariilor nu a avut bază legală, primarii vor trebuie să restituie sume substanțiale de bani. În principiu, este vorba despre introducerea sporului de dispozitiv în salariul de bază, deși, potrivit legii, sporul de dispozitiv se mai poate acorda doar angajaților și personalului care muncesc în structurile speciale ale statului, spre exemplu polițiști, pompieri, militari etc.
Printre primăriile vizate se numără și Primăria Alba Iulia unde, după intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării, la 1 iulie 2017, salariile angajaților au explodat. Au mai fost atacate dispozițiile date de primarii din: Aiud, Abrud, Baia de Arieș, Cîmpeni, Teiuș, Zlatna, Berghin, Bistra, Blandiana, Bucerdea Grânoasă, Bucium, Cenade, Cergău, Cetatea de Baltă, Ciugud, Cîlnic, Crăciunelu de Jos, Cricău, Cut, Daia Română, Doștat, Fărău, Galda de Jos, Gârbova, Ighiu, Jidvei, Lopadea Nouă, Lunca Mureșului, Lupșa, Meteș, Mihalț, Mirăslău, Noșlac, Pianu, Poșaga, Rădești, Rîmeț, Sîncel, Sîntimbru, Stremț, Șona, Șpring, Șugag, Unirea, Valea Lungă și Vințu de Jos, rezultă din lista pusă la dispoziție de subprefectul Monica Popescu.
N-au vrut să renunțe la sporul de dispozitiv
În cele 47 de acțiuni înaintate de Instituția Prefectului în instanță se spune clar că ”mărul discordiei” este sporul de dispozitiv, de 25% din salariu: ”Inițial s-a procedat la modificarea salariarului de bază al funcționarilor publici și personalului contractual din cadrul aparatului de specialitate al primarului prin includerea în cunatumul acestuia a indemnizației de dispozitiv în procentaj de 25%. Apoi s-a procedat la modificarea prin eliminarea din conținut a sintagmei indemnizație de dispozitiv și înlocuirea ei cu sintagma nivel maxim al salariului de bază fără însă a interveni asupra sumelor reprezentând venituri de natură salarială, având același temei legal în virtutea căruia au fost emise aceste acte administrative”.
Practic, a explicat subprefectul Monica Popescu, odată cu intrarea în vigoare a prevederilor Legii nr. 153/2017, au fost majorate salariile din primării care includeau deja sporul de dispozitiv, de 25%.
”Deosebit de important este ca onorata instanță să rețină că prin Decizia nr. 37/14.12.2009 a Înaltei Curți de Casație și Justiție (…) s-a stabilit că dispozițiile art. 13 raportat la art. 47 din Legea nr. 138/1999 se interpretează în sensul că indemnizația de dispozitiv lunară în cuantum de 25% din salariul de bază, prevăzută de art. 13 din acest act normativ, se acordă funcționarilor publici și personalului contractual care își desfășoară activitatea în cadrul Ministerului Administrației și Internelor și instituțiilor publice din subordinea ministerului, precum și personalului care își desfășoară activitatea în serviciile comunitare din subordinea consiliilor locale și a prefecturilor, care au beneficiat de acest drept salarial și înainte de transfer sau detașare, din cadrul fostului Minister de Interne”, se mai arată în acțiunea inițiată de Instituția Prefectului Alba.
Iar în viziunea juriștilor de la Prefectură, funcționarii publici și personalul contractual din primării nu pot fi beneficiari ai indemnizației de dispozitiv în cuantum de 25% aplicat la salariul de bază.
*”Am făcut totul legal, ne apărăm drepturile în instanță”
Reprezentanții primăriilor se apără și spun că totul s-a făcut legal, preferând să lase justiția să se pronunțe.
”Dispozițiile primarului s-au emis în baza unor temeiuri legale. Eventualele interpretări sunt inutile în acest moment. Instanța se va pronunța”, a precizat Mihai Coșer, purtător de cuvânt al Primăriei Alba Iulia.
”Când am luat decizia de introducere a sporului de dispozitiv în salariul de bază ne-am consultat și cu alte unități administrativ-teritoriale, cu juriști. Considerăm că majorările salariale au fost adoptate corect, mai ales că ne încadrăm în limitele bugetare, nu a fost nevoie să recurgem la rectificări sau alte măsuri. Ne vom apăra punctul de vedere în instanță”, a declarat și primarul orașului Teiuș, Mirel Hălălai.
”Am procedat cum au procedat multe alte primării, ne-am consultat între noi și ne-am luat unii după alții. Juristul Asociației Comunelor ne va apăra interesele în instanță. Dacă trebuie să dăm banii înapoi, ne vom conforma”, a spus edilul comunei Mirăslău, Gigel Liviu Alexandru.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
TRAGEDIE la Ocna Mureș: Doi bărbați găsiți DECEDAȚI într-o locuință, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de un generator
TRAGEDIE la Ocna Mureș: Doi bărbați găsiți DECEDAȚI într-o locuință, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de un generator Doi bărbați au fost găsiți miercuri, 22 ianuarie 2025, DECEDAȚI într-o locuință, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de un generator. Citește și: TRAGEDIE în Alba: Bărbat de 49 de ani, găsit […]