Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Înscrieri la UAB în 2014. Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a publicat calendarul admiterii

Dragoş Suciu

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Admitere la facultate în 2014. Din 14 iulie, încep înscrierile la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, se arată pe site-ul universității, uab.ro. Pentru admiterea la studiile universitare de licență în anul 2014-2015 au fost aprobate peste 1.700 de locuri, iar pentru studiile universitare de masterat peste 800.

UAB01Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia are în prezent patru Facultăți: Istorie și Filologie, Științe, Teologie Ortodoxă și Drept și Științe Sociale, fiecare cu multiple specializări la programe de licență și masterat, la zi sau la distanță la buget sau la taxă. Acestea, alte informații, cât și taxele de studii sunt afișate pe site-ul oficial al instituției de învățământ, uab.ro.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Condiţiile şi procedura înscrierii la concursul de admitere la facultate:

Pentru înscrierea la concurs, candidaţii vor completa o cerere de înscriere (formular tipizat) în care vor înscrie, sub semnătură proprie, toate datele solicitate în formularul respectiv pe baza actelor de studii. Orice eroare sau omisiune în completarea cererii de înscriere, intenţionată sau neintenţionată, intră în răspunderea candidatului, acesta suportând consecinţele ce rezultă din erorile sau omisiunile comise.

La cererea de înmatriculare, candidaţii vor anexa un dosar care va cuprinde următoarele documente:

diploma de bacalaureat sau echivalentă acesteia, în original;
cartea de identitate în copie xerox;
certificatul de naştere în copie legalizată;
adeverinţă medicală tip, eliberată de Cabinetul şcolar sau medicul de familie;
pentru candidaţii la specializarea Educaţie fizică şi sportivă este necesar ca pe adeverinţa medicală să fie menţionat dacă este apt pentru efort fizic.
pentru specializările teologice sunt necesare şi următoarele documente: Binecuvântarea scrisă a ierarhului, Certificatul de botez şi Recomandarea preotului paroh;
foaia matricolă corespunzătoare anilor de studiu efectuaţi, pentru candidaţii studenţi ai altor instituţii de învăţământ de stat sau particulare, care se înscriu pentru continuarea studiilor în Universitate;
2 fotografii tip buletin de identitate.
dosar tip plic.

Absolvenţii de liceu din promoţia 2013/2014 pot prezenta, în locul diplomei de bacalaureat (dacă aceasta nu a fost eliberată), adeverinţa-tip că au absolvit liceul şi au promovat examenul de bacalaureat.

În cazul în care formularul tipizat al diplomei de bacalaureat sau al adeverinţei-tip menţionată mai sus nu cuprinde rubrici cu notele obţinute de candidaţi la probele examenului de bacalaureat, candidaţii vor aduce o dovadă oficială scrisă din partea instituţiei (liceului) la care au susţinut bacalaureatul, cu menţionarea notelor şi a mediei generale de bacalaureat.

Candidaţii, absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat, care au obţinut distincţii la olimpiade şi concursuri şcolare şi doresc să fie admişi fără concurs, potrivit prevederilor prezentei Metodologii, vor anexa la cererea de înscriere diploma de premiu, în original sau copie legalizată. Pentru înmatriculare, ei vor trebui să aducă originalul diplomelor pe baza cărora au fost admişi.

Taxa de înscriere: 150 lei

Admiterea se poate desfăşura în două sesiuni, în perioada iulie–septembrie 2014. Întregul proces de admitere se finalizează până cel târziu la începutul anului universitar.

Pot participa la concursul de admitere în Universitate cetăţeni ai României, absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat sau diplomă echivalentă cu aceasta.

Un candidat poate participa concomitent la admiterea la mai multe specializări din facultăţi diferite din cadrul Universităţii, cu condiţia depunerii unui dosar de înscriere la fiecare facultate. Un candidat declarat admis poate beneficia de loc finanţat prin granturi de studii pentru o singură specializare, pe durata legală a studiilor. O altă specializare poate fi urmată doar în regim cu taxă.
Candidatul admis pe locurile finanţate prin granturi de studii la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia trebuie să completeze dosarul cu actele de studii în original, în condiţiile prevăzute de prezenta Metodologie. Neprezentarea diplomei de bacalaureat, în original, din vina exclusivă a candidatului admis, în termenul stabilit prin prezenta metodologie, duce la pierderea locului finanţat prin granturi de studii.

Dreptul de a participa la admiterea în Universitate se dobândeşte prin cererea de înscriere, verificată pe baza actelor de studii şi plata taxelor de înscriere stabilite prin prezenta Metodologie. Persoanele care au parcurs procedura de înscriere dobândesc calitatea de candidaţila admitere. Calitatea de admis, respectiv de student, se dobândeşte pe baza procedurilor de selecţie şi de departajare specificate în prezenta Metodologie, în limita numărului de locuri disponibile pentru fiecare specializare şi formă de învăţământ.

Absolvenţii cu sau fără diplomă de licenţă/absolvire ai învăţământului superior de stat sau particular, pot concura pentru a fi admişi la a doua specializare (diferită de prima), în cadrul domeniilor de licenţă oferite de Universitate.

În cazul în care, după prima sesiune rămân locuri neocupate, se organizează a doua sesiune a concursului de admitere, în luna septembrie 2014. Prevederile prezentei Metodologii se aplică şi în a doua sesiune a concursului de admitere.

Mai multe despre înscrierea la facultate pe uab.ro.

Condiţiile şi procedura înscrierii la concursul de admitere la masterat:

Admiterea se face, în limita numărului de locuri, în ordinea descrescătoare a mediilor generale de admitere. Candidaţii care optează pentru locurile finanţate prin granturi de studii (indiferent dacă au optat şi pentru locurile cu taxă) sunt admişi la masterat pe baza următoarelor criterii:

a) media de la examenul de licenţă – 50%;
b) interviu sau/şi lucrare scrisă – 50%.

Interviul este o probă orală constând într-o discuţie cu candidaţii pe baza unei tematici din domeniul de specializare.
Lucrarea scrisă va consta dintr-un articol, eseu original, studiu sau referat  ştiinţific întocmit de candidat pe baza rezultatelor cercetărilor ştiinţifice proprii şi a bibliografiei recomandate. Lucrarea va avea 10-15 pagini şi va fi susţinută de candidat în faţa comisiei de concurs. Lucrarea urmăreşte să pună în evidenţă capacitatea candidaţilor de a aborda şi trata, aplicând metodologia specifică domeniului, o temă de cercetare.

Probele, tematicile şi bibliografia pentru fiecare program de masterat sunt elaborate de către departamente, aprobate de Consiliile facultăţilor şi afişate pe site-ul Universităţii.

Candidaţii care optează doar pentru locurile cu taxă sunt admişi pe baza mediei de la examenul de licenţă.

Ocuparea locurilor finanţate prin granturi de studii şi a locurilor în regim cu taxă este valabilă pentru anul I de studiu. În conformitate cu Legea nr. 224/11.07.2005, locurile finanţate prin granturi de studii se ocupă anual, în funcţie de punctele – credit acumulate de la începutul studiilor şi media generală la finele anului anterior.

Un candidat dobândeşte dreptul de înscriere la concursul de admitere după achitarea, la casieria Universităţii, a taxei de înscriere la concurs în cuantum de 150 RON. Pentru înscrierea la concurs, candidaţii vor completa o cerere de înscriere (formular tipizat) în care vor înscrie, sub semnătură proprie, toate datele solicitate în formularul respectiv pe baza actelor de studii. Orice eroare sau omisiune în completarea cererii de înscriere, intenţionată sau neintenţionată, intră în răspunderea candidatului, acesta suportând consecinţele ce rezultă din erorile sau omisiunile comise.

La cererea de înmatriculare, candidaţii vor anexa un dosar care va cuprinde următoarele documente:       

  1. Diploma de licenţă în original.
  2. Copie legalizată după certificatul de naştere.
  3. Copie xerox după cartea de identitate.
  4. Copie legalizată după certificatul de căsătorie (numai în cazul schimbării numelui înscris pe actele de studii).
  5. Adeverinţă medicală.
  6. 2 fotografii tip buletin/carte de identitate.
  7. Candidaţii admişi pe locuri cu taxă vor achita şi prima tranşă (cel puţin) a taxei de studiu.
  8. Binecuvântarea ierarhului (în cazul specializărilor teologice).
  9. Dosar plic

Mai multe despre înscrierea la master pe uab.ro

Calendarul admiterii – sesiunea iulie 2014:

14 iulie – 24 iulie: înscrierea candidaţilor (cu excluderea zilei de duminică, 20 iulie);

25 iulie: susţinerea interviului sau/şi lucrarea scrisă;

26 iulie: ierarhizarea candidaţilor pe baza criteriilor de selecţie;

28 iulie: comunicarea rezultatelor admiterii;

28 iulie – 1 august: înmatricularea candidaţilor admişi pe locuri finanţate prin granturi de studii şi cu taxă;

4 – 8 august, 11 – 14 august şi 18 – 22 august: înmatricularea candidaţilor admişi pe locuri cu taxă (realizată la nivel de secretariate ale facultăţilor).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată

Cezar Lancrajan

Published

on

PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea