INS – Românii consumă tot mai mult: Au crescut vânzările de mâncare, băutură și țigări
Datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS) relevă cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul s-a majorat, în primele cinci luni, cu 6,4%, faţă de aceeaşi perioadă din 2017, ca urmare a activităţilor înregistrate în special în vânzarea de produse nealimentare şi alimentare, băuturi şi tutun.
Conform statisticii oficiale, în intervalul 1 ianuarie – 31 mai 2018, creşterea afacerilor în acest sector, pe serie brută, a fost generată de vânzările de produse nealimentare, care s-au majorat cu 7,2%, vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun, care au înregistrat un avans de 7%, şi comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate, care a urcat cu 4,3%.
Totodată, volumul afacerilor din comerţul cu amănuntul, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele cinci luni ale anului în curs, comparativ cu acelaşi interval din 2017, a crescut cu 7,5%, datorită vânzărilor de produse nealimentare (+8,8%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+7,5%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+5,2%).
Datele INS arată, în acelaşi timp, că, la nivelul lunii mai 2018 vs mai 2017, cifra de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), a înregistrat o creştere cu 6,4%, ca serie brută, respectiv cu 6,6%, ca serie ajustată. În această marjă de creştere, în ambele cazuri, comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate, vânzările de produse nealimentare şi vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au consemnat salturi importante.
De asemenea, în perioada de referinţă, cifra de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, ca serie ajustată, a crescut cu 2,1%, în mai faţă de luna anterioară, datorită majorării vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,5%), vânzărilor de produse nealimentare (+0,9%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+0,8%).
Sursa: capital.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote
18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote La începutul secolului al XIX-lea, sub influența Revoluției Franceze și prin intermediul cuceririlor napoleoniene, se răspândesc în Europa noile concepții politice care propovăduiau dreptatea și egalitatea socială și dreptul la autodeterminare al popoarelor asuprite. Înfrângerea lui Napoleon la Waterloo, la […]