INS: România a importat mai mult țiței decât anul trecut.
Conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), România a importat, în primele şase luni din 2018, o cantitate de ţiţei de circa 4,18 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 861.400 tep (26%) mai mare faţă de cea importată în perioada similară din 2017.
Producţia de ţiţei a totalizat, în perioada menţionată, 1,67 milioane tep, fiind cu 2,9% (50.500 tep) mai mică faţă de cea din anul precedent.
Conform proiectului Strategiei Energetice, publicat pe site-ul Ministerului Energiei, se estimează o înjumătăţire a producţiei interne de ţiţei, la aproximativ 2 milioane tone în 2030.
Creşterea dependenţei de importuri nu poate fi evitată pe termen mediu şi lung decât prin încurajarea activităţii de explorare şi producţie, respectiv prin creşterea eficienţei în consumul de carburanţi petrolieri, se menţionează în document.
De asemenea, se estimează că producţia de ţiţei îşi va continua tendinţa de scădere lentă între 2030 şi 2050, de la 22 la 13 TWh (1,93 la 1,15 milioane tep). În scenariul ambiţios de decarbonare combinat cu preţuri mici ale petrolului, producţia de ţiţei cunoaşte un punct de cotitură în 2035, începând de la care are loc o scădere abruptă către zero.
Rezervele dovedite de ţiţei ale României se vor epuiza în 12-15 ani, la prezenta rată de exploatare.
Sursa: dcnews.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Se poate transporta mobilă cu mașina personală? Ce condiții sunt impuse de lege și în ce situații poți fi sancționat
Se poate transporta mobilă cu mașina personală? Ce condiții sunt impuse de lege și în ce situații poți fi sancționat Se poate muta mobila cu mașina personală? Ce spune legislația din România și în ce condiții poți fi amendat dacă nu apelezi la o firmă specializată. Legislația din țara noastră este foarte clară în această […]
Radu Georgescu, despre riscurile unui credit imobiliar: ”Este singurul lucru care poate să te bage în faliment. Dacă nu plătești 2-3 rate la bancă, vei afla cine este cu adevărat proprietarul locuinței”
Radu Georgescu, despre riscurile unui credit imobiliar: ”Este singurul lucru care poate să te bage în faliment. Dacă nu plătești 2-3 rate la bancă, vei afla cine este cu adevărat proprietarul locuinței” Economistul Radu Georgescu a explicat într-o postare online care sunt riscurile unui credit imobiliar și de ce este singurul lucru care poate băgă […]
Vouchere de vacanță 2025: Semnal de alarmă tras de Federația Patronatelor din Industria Ospitalității
Vouchere de vacanță 2025: Semnal de alarmă tras de Federația Patronatelor din Industria Ospitalității Federația Patronatelor din Industria Ospitalității trage un semnal de alarmă privind interesul scăzut al bugetarilor de a mai beneficia de vouchere de vacanță, în condițiile în care statul a înjumătățit valoarea acestora. În plus, decizia de acordare a acestora ar fi […]