INS: Cererea insuficientă și lipsa forței de muncă – pincipalele obstacole ale afacerilor românești
Cererea insuficientă este principală cauză care limitează activitatea firmelor românești, urmată de lipsa forţei de muncă şi de problemele financiare, reiese din seria de patru„Studii de conjunctură economică” realizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În servicii, principalele cauze care afectează firmele mici (1-49 de salariaţi) erau, în iulie:
*cererea insuficientă (24% dintre respondenţi)
*problemele financiare (7%)
*lipsa forţei de muncă (5%)
În plus, managerii firmele mijlocii (50-249 de salariaţi) din domeniu au apreciat, în aceeaşi perioadă, că următorii factori le restricţionau activitatea:
*cererea insuficientă (7%)
*lipsa forţei de muncă (7%)
*problemele financiare (6%)
În cazul comerţului cu amănuntul, principalele cauze care afectau activitatea firmelor mici (1- 49 de salariaţi) erau, la începutul celei de-a doua jumătăţi a acestui an:
*cererea insuficientă (21%)
*concurenţa (20%)
*probleme financiare (10%)
În schimb, managerii firmelor mijlocii (50-249 de salariaţi) din domeniu au menţionat, în aceeaşi perioadă, concurenţa (4%) şi cererea insuficientă (4%) ca fiind cele mai importante cauze de limitare a activităţii.
Principalele cauze care afectau derularea corespunzătoare a activităţii de construcţii pentru firmele mici (1-49 de salariaţi) erau, în iulie:
*lipsa forţei de muncă (25%)
*cererea insuficientă (21%)
*probleme financiare (11%)
În cazul firmelor mijlocii (50-249 de salariaţi), principalele asemenea cauze erau, la aceeaşi dată: lipsa forţei de muncă (+17%), cererea insuficientă (+13%) şi problemele financiare (+10%).
„Managerii apreciază, în luna iulie 2018, că principalul motiv de limitare a activităţii de construcţii este lipsa forţei de muncă (23% din total cauze). De asemenea, activitatea este influenţată negativ de cerere insuficientă (19% din total cauze de limitare) şi de probleme financiare (11% din total cauze de limitare)”, se subliniază în sondajul INS aferent acestui domeniu.
Sursa: startupcafe.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Taxa pe stâlp 2025, adoptată de Guvern. Reducere de 10% pentru companiile care plătesc taxa până în mai
Taxa pe stâlp 2025, adoptată de Guvern. Reducere de 10% pentru companiile care plătesc taxa până în mai Joi, 3 aprilie 2025, ministrul Finanțelor Tanczos Barna a anuțat că Guvernul a adoptat ordonanța de urgență prin care se impune așa numita „taxă pe stâlp” pentru construcțiile speciale private și publice. În urma negocierilor cu companiile […]