Indicele benzinei 2023: câți litri de benzină poți cumpăra cu un salariu mediu?
Indicele benzinei 2023: câți litri de benzină poți cumpăra cu un salariu mediu?
Analiștii au creeat studii pe baza prețului benzinei. Câți litri de benzină poți cumpăra cu salariul mediu pe economie?
Prețul benzinei s-a stabilizat
În primele șase luni ale anului 2023, prețurile la benzină în regiunea noastră au rămas stabile. În majoritatea țărilor europene, prețul benzinei din iunie a fost mai mic de 5% față de cel din ianuarie. Doar în Turcia și Slovenia benzina s-a scumpit semnificativ – 16% și, respectiv, 10%. În Ucraina și Ungaria, benzina a fost mai ieftină decât în ianuarie – cu 11% și, respectiv, 9%.
În România, prețul mediu al benzinei în iunie 2023 a fost de 6,65 RON, cu 20 de bani mai scump decât în ianuarie (6,45 RON).
Prețurile la benzină au rămas neschimbate doar în Malta, unde guvernul local a decis să înghețe prețurile la carburanți și electricitate.
Indicele benzinei 2023
Ca de obicei, cele mai mici prețuri la benzină pot fi găsite în Europa de Est – în Belarus (0,86 euro/litru), Rusia (0,58 euro/litru) și Kazahstan (0,45 euro/litru). Pe de altă parte, cele mai mari prețuri la benzină trebuie să fie plătite de șoferii din Islanda (2,08 euro/litru), Norvegia (1,94 euro/litru) și Danemarca (1,93 euro/litru). În România, benzina costă 1,34 euro/litru, cu 17 cenți mai шуаешт decât media continentală.
Am verificat, de asemenea, relația dintre prețul benzinei și salariile medii locale.
(faceți click pe săgeți pentru a vedea datele din celelalte 42 de țări)
Cu un salariu mediu, cea mai mare cantitate de benzină poate fi cumpărată de cetățenii din țările cu salarii mari – elvețienii (3 025 litri), luxemburghezii (2 413 litri) și danezii (2 033 litri).
Conform celor mai recente date prezentate de INSSE, salariul mediu în Român este de 4 564 RON net. Aceasta înseamnă că, în medie, un român poate cumpăra 686 litri de benzină (locul 28 din 43 de țări). Anul trecut, în aceeași perioadă, salariul mediu a putut cumpăra doar 463 de litri (cu 223 litri mai puțin).
Iată cum a arătat indicele benzinei în România în ultimii 5 ani:
- 2019 – 559 litri;
- 2020 – 673 litri;
- 2021 – 669 litri;
- 2022 – 463 litri;
- 2023 – 686 litri.
În căutarea unui paradis al șoferilor…
Comparativ cu anul trecut, cei trei lideri nu s-au schimbat: Algeria (0,31 euro/litru), Kuweit (0,32 euro/litru) și Iran (0,33 euro/litru) sunt în continuare cele mai ieftine țări din lume. Hong Kong continuă să fie cea mai scumpă țară, cu un litru de benzină care costă 2,76 euro.
În clasamentul global al puterii de cumpărare, podiumul aparține țărilor din Golf: cu un salariu mediu, cea mai multă benzină poate fi cumpărată în Kuweit (7 222 litri), Qatar (6 839 litri) și Emiratele Arabe Unite (4 611 litri).
Pe de altă parte, indicele benzinei arată cel mai rău în aceste țări:
- Pakistan – 166 de litri pentru un salariu mediu;
- Sri Lanka – 157 de litri;
- Cuba – 27 de litri.
- Metodologie
Indicele Benzinei este un clasament anual al relației dintre prețul benzinei și salarii realizat de Picodi.com începând cu anul 2019.
În acest studiu, am utilizat cele mai recente date privind salariile medii publicate de birourile naționale de statistică sau de ministerele relevante. În țările în care astfel de date nu sunt publicate, am folosit statisticile de la Numbeo.
Prețurile medii ale benzinei în 104 țări în prima jumătate a anului 2023 au fost preluate de pe GlobalPetrolPrices.com și din alte surse locale. Diferența dintre prețurile din iunie și ianuarie a fost calculată în monedele locale. Pentru a calcula „indicele benzinei”, am împărțit salariul mediu net (obținut prin intermediul calculatoarelor locale de salarii) la prețul mediu al unui litru de benzină în luna iunie. Pentru conversia valutară, am utilizat datele privind cursul de schimb mediu de la Google Finance pentru luna iunie 2023.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cine este Călin Georgescu, SURPRIZA alegerilor prezidențiale din 2024, turul I, candidatul anti-sistem?
Cine este Călin Georgescu, SURPRIZA alegerilor prezidențiale din 2024, turul I, candidatul anti-sistem? Călin Georgescu, este surpriza alegerilor prezidențiale 2024, din primul tur, situându-se pe locul 2 în clasament, după numărarea a aproape 80% din voturi la nivel național. În județul Alba, Călin Georgescu câștigă detașat alegerile având un scor de 22 % la numărarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Sportacum 4 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918