Rămâi conectat

Actualitate

Indemnizația pentru creșterea copilului în 2016. Cum se calculează și ce trebuie să conțină dosarul

Ioana Oprean

Publicat

în

Indemnizația pentru creșterea copilului se menţine, în 2016, la cuantumul de 85% din media veniturilor nete înregistrate în ultimele 12 luni anterioare naşterii, precum şi acordarea indemnizaţiei indiferent de numărul de copii, nu doar pentru primele 3 naşteri, aşa cum prevedea legea anterioară.

concediu parinti crestere copilMămicile care optează pentru indemnizația de creșterea copilului pentru o perioadă de doi ani de zile vor primi maxim 1200 lei și minim 600 lei în cel de-al doilea an în care își supraveghează copilul.

Alba Iulia Music & Film Festival 2025

Potrivit unui proiect de lege adoptat de Senat în 2015 şi aflat în prezent la Camera Deputaţilor, părinţii care aleg concediul de creştere până la vârsta de doi ani vor putea să beneficieze în primul an de indemnizaţia lunară maximă de 3.400 de lei.

Mai exact, prin noua normă legislativă se cere eliminarea unei discriminări. În funcție de decizia mamei, de a opta pentru unul sau doi ani, aceasta primea înainte o indemnizație diferită. Astfel, în cazul în care opta pentru a rămâne acasă cu bebelușul doi anișori, putea primi suma maximă de 1200 lei, plafonul minim rămânând neschimbat, pe când, dacă opta pentru a rămâne alături de bebe doar un an de zile primea maxim 3400 lei. Indiferent de decizia luată, primul an este plătit în mod egal, diferența fiind numai în cazul celui de-al doilea.

Potrivit legii, pentru primul an mama primește 85% din media veniturilor nete realizate în ultimile 12 luni, suma care nu poate fi mai mică de 600 lei și nici mai mare de 3400 lei. Sumele vor fi diminuate în cel de-al doilea an, plafonul minim fiind de 600 lei și cel maxim de 1200 lei.

Indemnizația pentru gemeni sau tripleți va crește indemnizația lunară stabilită potrivit regulilor de mai sus cu suma de 600 lei începând cu al doilea copil.

Dosarul pentru obţinerea indemnizaţiei de creştere a copilului trebuie să conţină următoarele acte: cerere a părintelui solicitant, actele de identitate ale ambilor părinţi, certficatul de căsătorie, certificatul de naştere al copilului, adeverinţă eliberată de angajator, adeverinţă eliberată de casa de pensii şi declaraţia celuilalt părinte cum că nu ăţi ia concediu de îngrijire a copilului.

În cazul în care părinţii mai au copii născuţi după 1 ianuarie 2006, trebuie depuse şi copii după certificatele acestora.

De menţionat că toate aceste documente trebuie ataşate la dosar atât în copie cât şi în original.

Concediul pentru creşterea copilului se poate acorda până când acesta împlineşte un an, doi sau chiar trei, în cazul unui copil cu handicap.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Aproape o treime din populația UE nu-și permite o vacanță: Cum stau românii la acest capitol

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Aproape o treime din populația UE nu-și permite o vacanță: Cum stau românii la acest capitol Românii se numără printre europenii care în anul 2024 nu și-au permis nici măcar o săptămână de vacanță departe de casă. În clasament suntem desupra grecilor și bulgarilor. Citește și: O parte dintre angajații care beneficiază de vouchere de […]

Citește mai mult

Actualitate

Prognoza meteo pentru iarna 2025-2026: Când vor cădea primii fulgi de zăpadă în România

Ioana Oprean

Publicat

în

Prognoza meteo pentru iarna 2025-2026: Când vor cădea primii fulgi de zăpadă în România Meteorologii Accuweather și Easeweather au realizat prognoza pentru următoarele luni și au aflat când va fi următoarea ninsoare în România. Chiar dacă ne aflăm în sezonul cald, experții ne spun în ce zonă vor cădea primele precipitații sub formă de ninsoare […]

Citește mai mult

Actualitate

Primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan: Pachetul doi de măsuri va afecta grav comunitățile locale

Ioana Oprean

Publicat

în

Primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan: Pachetul doi de măsuri va afecta grav comunitățile locale Gheorghe Damian, primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan și este de părere că pachetul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea