Rămâi conectat

Actualitate

Indemnizația pentru creșterea copilului în 2016. Cum se calculează și ce trebuie să conțină dosarul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Indemnizația pentru creșterea copilului se menţine, în 2016, la cuantumul de 85% din media veniturilor nete înregistrate în ultimele 12 luni anterioare naşterii, precum şi acordarea indemnizaţiei indiferent de numărul de copii, nu doar pentru primele 3 naşteri, aşa cum prevedea legea anterioară.

concediu parinti crestere copilMămicile care optează pentru indemnizația de creșterea copilului pentru o perioadă de doi ani de zile vor primi maxim 1200 lei și minim 600 lei în cel de-al doilea an în care își supraveghează copilul.

Potrivit unui proiect de lege adoptat de Senat în 2015 şi aflat în prezent la Camera Deputaţilor, părinţii care aleg concediul de creştere până la vârsta de doi ani vor putea să beneficieze în primul an de indemnizaţia lunară maximă de 3.400 de lei.

Mai exact, prin noua normă legislativă se cere eliminarea unei discriminări. În funcție de decizia mamei, de a opta pentru unul sau doi ani, aceasta primea înainte o indemnizație diferită. Astfel, în cazul în care opta pentru a rămâne acasă cu bebelușul doi anișori, putea primi suma maximă de 1200 lei, plafonul minim rămânând neschimbat, pe când, dacă opta pentru a rămâne alături de bebe doar un an de zile primea maxim 3400 lei. Indiferent de decizia luată, primul an este plătit în mod egal, diferența fiind numai în cazul celui de-al doilea.

Potrivit legii, pentru primul an mama primește 85% din media veniturilor nete realizate în ultimile 12 luni, suma care nu poate fi mai mică de 600 lei și nici mai mare de 3400 lei. Sumele vor fi diminuate în cel de-al doilea an, plafonul minim fiind de 600 lei și cel maxim de 1200 lei.

Indemnizația pentru gemeni sau tripleți va crește indemnizația lunară stabilită potrivit regulilor de mai sus cu suma de 600 lei începând cu al doilea copil.

Dosarul pentru obţinerea indemnizaţiei de creştere a copilului trebuie să conţină următoarele acte: cerere a părintelui solicitant, actele de identitate ale ambilor părinţi, certficatul de căsătorie, certificatul de naştere al copilului, adeverinţă eliberată de angajator, adeverinţă eliberată de casa de pensii şi declaraţia celuilalt părinte cum că nu ăţi ia concediu de îngrijire a copilului.

În cazul în care părinţii mai au copii născuţi după 1 ianuarie 2006, trebuie depuse şi copii după certificatele acestora.

De menţionat că toate aceste documente trebuie ataşate la dosar atât în copie cât şi în original.

Concediul pentru creşterea copilului se poate acorda până când acesta împlineşte un an, doi sau chiar trei, în cazul unui copil cu handicap.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea