Rămâi conectat

Actualitate

Încredere în sistemul privat de pensii: În 3 luni, peste 300 de persoane și-au mutat banii în sistemul public

Gabriel IOANICIU

Publicat

în

Încredere în sistemul privat de pensii: În 3 luni, peste 300 de persoane și-au mutat banii în sistemul public

Cei care au solicitat, în vara acestui an, firmei care le administrează pensia privată mutarea viitoarelor contribuții pentru pensii la stat, adică la Pilonul I, se apropie de 360, potrivit unor date furnizate redacției noastre de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Mai exact, în decurs de trei luni, respectiv în perioada iunie – august, 892 de persoane au cerut administratorilor fondurilor de pensii private mutarea contribuțiilor la Pilonul I, adică la stat.

Vorbim aici despre contribuțiile viitoare la pensiile private, deoarece banii deja acumulați în contul unui contribuabil vor rămâne în contul acestuia, ei putând fi accesați doar în momentul ieșirii la pensie.

La sfârșitul anului trecut, atunci când a apărut Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018, legislația pensiilor private a fost modificată și a dat posibilitatea contribuabililor din țara noastră să nu mai contribuie cu nimic la pensiile administrate privat (Pilonul II) și să contribuie doar la pensiile de stat, adică la Pilonul I. În practică, contribuabilii au posibilitatea de a muta contribuțiile la pensii în totalitate la Pilonul I începând cu luna martie 2019.

După cum stabilește legislația momentului, contribuția la pensie datorată de salariați din venitul brut este de 25%, din această valoare, 3,75% ducându-se către fonduri de pensie administrate privat (Pilonul II), iar restul (21,25%), la stat (Pilonul I).

Pentru a redirecționa integral viitoarele contribuții la pensii doar către Pilonul I (de stat), un contribuabil trebuie să depună o cerere de retragere la firma care-i administrează pensia privată. În momentul de față, în România există șapte firme care administrează pensiile private: Aegon Pensii, Allianz-Țiriac Pensii Private, BCR Pensii, BRD, Generali, Metropolitan Life și NN Pensii.

Apoi, firma de pensii private îl va informa în scris pe solicitant despre soluționarea cererii de retragere, informarea făcându-se o singură dată.

Cu toate că mutarea contribuțiilor la pensie de la Pilonul II la Pilonul I este posibilă din martie 2019, potrivit ASF, primele raportări privind trecerea contribuțiilor de 3,75% la Pilonul I au putut fi făcute începând cu luna iunie, atunci fiind publicată norma care stabilește obligațiile de raportare și transparență în sistemul pensiilor administrate privat.
Citește mai mult despre pensii private, fond de pensii private, pilonul i, pilonul ii, pensii publice, pensionari, contributie la pensie, contributia la pensii, pensii pilonul II.

Foto: arhivă ,  Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Majorarea salariilor bugetarilor și Legea pensiilor ar putea duce deficitul bugetar la 8 la sută din PIB: Avertisment de la Consiliul Fiscal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Majorarea salariilor bugetarilor și Legea pensiilor ar putea duce deficitul bugetar la 8 la sută din PIB: Avertisment de la Consiliul Fiscal În lipsa unor măsuri de consolidare fiscal-bugetară, deficitul va depăși probabil 7% din PIB, existând riscul să se îndrepte către 8% din PIB, spune Consiliul Fiscal în raportul anual. Instituția reamintește că proiectul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea