Începe reparaţia capitală a Pasajului peste calea ferată
Un nou proiect de modernizare a infrastructurii municipiului Alba Iulia a intrat în faza realizării în teren. Ieri, Primăria municipiului Alba Iulia a lansat ordinul de începere a lucrărilor pentru reparaţia capitală a Pasajului rutier peste calea ferată de la intrarea în Alba Iulia dinspre Sebeş, iar astăzi va fi predat amplasamentul către firma care a căştigat licitaţia de execuţie – SC Concefa SA Sibiu. Pasajul are o lungime de 200 ml cu tot cu rampe, iar reparaţia capitală va dura 10 luni. Trebuie spus că din structura actuală a pasajului vor mai rămâne doar pilonii, întreaga suprastructură urmând să fie înlocuită. „Reparaţia capitală a acestui pasaj peste calea ferată este continuarea firească a lucrărilor de reparaţie efectuate anul trecut la podul peste râul Mureş. Pasajul a depăşit toate termenele de exploatare şi expertiza tehnică arată că prezintă degradări grave, care neremediate vor ajunge cu timpul să pună în pericol circulaţia. Lucrarea va dura mai mult decât reparaţia podului peste Mureş, care s-a executat în trei luni, din care două luni podul a fost închis, dar aceste neplăceri sunt mult mai mici decât cele provocate de o închidere a pasajului pe termen nedeterminat. Evident că şi pasajul va fi închis, iar circulaţia va fi deviată. Ne străduim împreună cu constructorul ca perioada de închidere a pasajului să fie cât mai scurtă. Sunt convins că albaiulienii înţeleg şi necesitatea reparării pasajului şi faptul că ea nu se poate face fără unele tulburări de trafic, aşa cum înţeleg şi de ce această intervenţie se face acum. Este vorba despre finanţarea lucrărilor printr-un proiect european «apăsarea» asupra bugetului local find semnificativ mai mică”, spune primarul Mircea Hava.
Închiderea traficului peste pasaj, spune directorul Direcţiei Tehnice a primăriei albaiuliene Silvia Moldovan, se va face, cel mai probabil peste aproximativ două luni, până atunci constructorul muncind la amenajările colaterale. Acestea înseamnă amenajări de deviere a traficului auto şi pietonal, închiderea perimetrului şantierului şi, foarte important, construirea unor protecţii peste calea ferată şi a trecerilor de nivel cu calea ferată pentru macaralele necesare.
Varianta de deviere pentru traficul uşor va fi pe şoseaua de centură şi apoi pe strada Mărăşeşti. Pentru traficul greu varianta este pe şoseaua de centură care va fi parcursă pe toată lungimea urmând ca intrarea în oraş să se facă dinspre Teiuş. Devierea circulaţiei pietonilor pune probleme mai mari, pentru ei varianta (încă nebătută în cuie) fiind din Partoş pe dig, apoi pe strada Viilor. „Grăbim cât putem reparaţia capitală a pasajului peste calea ferată pentru că avem aprobat încă un proiect cu finanţare europeană care vizează modernizarea intrării în Alba Iulia dinspre Teiuş, pe acolo pe unde deviem acum traficul. Sunt şi acolo două pasaje de cale ferată şi podul peste Ampoi care vor fi reparate, dar nu putem închide complet oraşul şi de aceea la acel proiect a cărui execuţie va începe tot în această primăvară se va lucra în prima fază la porţiunile de şosea pe pământ. Adăugăm şi reabilitarea şi modernizarea DN 74 între Stadionul Cetate şi ieşirea din Miceşti spre Şard şi reparaţia capitală ale celor 24 de străzi din oraşul de jos şi astfel vom avea rezolvate principalele probleme de infrastructură rutieră din Alba Iulia”, adaugă Mircea Hava. Anca DINICĂ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
IPEC, firma din Alba Iulia care produce 1% din farfuriile de porţelan din întreaga lume, va angaja în 2025 încă 50 de oameni. A bugetat afaceri de aproape 32 de milioane euro !
IPEC, firma din Alba Iulia care produce 1% din farfuriile de porţelan din întreaga lume, va angaja în 2025 încă 50 de oameni. A bugetat afaceri de aproape 32 de milioane euro ! Producătorul de porţelan IPEC Alba Iulia, controlat de familia Covaciu, a bugetat afaceri de aproape 32 mil. euro pentru 2025. Întreprinderea de […]