Începe Postul Crăciunului 2024: Ce semnificație are și care sunt zilele cu dezlegare la pește. Tradiții și obiceiuri populare
Începe Postul Crăciunului 2024: Ce semnificație are și care sunt zilele cu dezlegare la pește. Tradiții și obiceiuri populare
Postul Crăciunului 2024 este unul dintre cele două mari posturi din acest an, alături de postul Paștelui. Postul Crăciunul are o semnificație aparte în creștinism și de el sunt legate numeroase tradiții.
Ce semnificație are postul Crăciunului
Postul este o perioadă de curățire a trupului și a sufletului. Prin abținerea de la anumite alimente și de la excese, credincioșii caută să se apropie mai mult de Dumnezeu și să se elibereze de patimi și de tentațiile lumii materiale. Postul este văzut și ca un exercițiu de smerenie și disciplină. Abținerea de la anumite plăceri și lucruri care aduc confort ajută la întărirea voinței și la conștientizarea nevoii de a pune pe primul loc valorile spirituale.
Postul Crăciunului, numit și Postul Nașterii Domnului, este o perioadă de pregătire spirituală pentru creștinii ortodocși înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului, pe 25 decembrie. Acesta durează 40 de zile.
Semnificația postului Crăciunului pentru creștinii ortodocși este una de pregătire interioară, curățire, apropiere de Dumnezeu, solidaritate cu cei nevoiași și anticipare a bucuriei Nașterii Domnului. Este o perioadă în care credincioșii sunt chemați să își reorienteze viața spre valorile spirituale și să își întărească credința.
Citește și: MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
Când începe postul Crăciunului 2024
Postul Crăciunului începe în fiecare an pe data de 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului. Durata sa este de 40 de zile, fiind un post fix în calendarul creștin ortodox. Data începerii și a încheierii postului este aceeași în fiecare an, deci nu variază precum alte sărbători care se bazează pe calendare lunare sau alte calcule liturgice, cum ar fi Paștele.
Astfel, indiferent de ziua săptămânii în care cade 15 noiembrie, Postul Crăciunului începe și se desfășoară în mod constant între aceste date în fiecare an.
Ce semnificație are postul de 40 de zile
Numărul 40 apare în numeroase locuri în Sfânta Scriptură, fiecare caz având o însemnătate specială legată de încercare, reflecție și transformare. Moise a postit timp de 40 de zile și 40 de nopți pe Muntele Sinai înainte de a primi cele Zece Porunci.
Această perioadă a fost una de pregătire și apropiere de Dumnezeu, în vederea primirii legii divine. Chiar și Iisus Hristos a postit timp de 40 de zile. Această perioadă a reprezentat o perioadă de pregătire pentru misiunea sa și o demonstrație a puterii credinței prin înfrângerea ispitelor.
Citește și: Mesaje de Crăciun pentru familie. FELICITARI și URARI pentru cei dragi
În cele 40 de zile de post, credincioșii sunt chemați la o transformare interioară, la renunțarea la patimi și la dobândirea virtuților. Această transformare este necesară pentru a înțelege și a primi cu adevărat darul Nașterii lui Hristos.
Când este dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2024
Zilele cu dezlegarea la peşte sunt privite ca o bucurie şi o celebrare a Mântuitorului, care a fost simbolizat în primele veacuri ca Peşte, literele acestui cuvânt în limba greacă ICHTIS – fiind iniţialele expresiei „Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu Mântuitorul”
-21 noiembrie 2024 – 21 J † Intrarea in Biserica a Maicii Domnului (Dezlegare la pește);
-23 noiembrie 2024 – 23 S † Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea (Dezlegare la pește);
-1 decembrie – 1 D Sfântul Proroc Naum, Cuviosul Filaret Milostivul – Ap. II Corinteni I, 21-24II, 1-4 Ev. Matei XXII, 1-14 glas 6, voscr. 1. (Dezlegare la pește);
-3 decembrie 2024 – 3 M † Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (Dezlegare la pește);
-5 decembrie 2024 – 5 J † Sfântul Sava cel Sfințit; Sfântul Mucenic Anastasie; Sfântul Cuvios Nectarie (Dezlegare la pește);
-12 decembrie 2024 – 12 J † Sfântul Spiridon al Trimitundei (Dezlegare la pește);
-14 decembrie 2024 – 14 S Sfinții Mucenici Tirs, Calinic, Filimon si Apolonie (Dezlegare la pește).
Cum se ține corect postul – tipuri de post
Postul reprezintă reținerea totală de la anumite alimente și băuturi în scop religios și moral. Mai mult, creștinii trebuie să se rețină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc. Totodată, în ceea ce privește felul cum se ține corect postul, preoții spun că postul este un exerciţiu de înfrânare a poftelor trupului şi de întărire a voinţei și de mântuire.
Postul poate fi de mai multe feluri:
-ajunare desăvârşită sau postul negru, când nu mâncăm şi nu bem nimic o zi întreagă postul aspru sau uscat, când mâncăm numai spre seară mâncăruri uscate (pâine şi apă, fructe uscate, seminţe etc);
-postul obişnuit sau comun, când mâncăm la orele obişnuite, dar numai “mâncăruri de post”, adică ne abținem de la “mâncărurile de dulce” (carne şi peşte, brânză, lapte, ouă, vin, grăsime);
-postul uşor (dezlegarea), când se dezleagă la vin, peşte, icre şi untdelemn, tipic, la anumite sărbători care cad în cursul posturilor de peste an.
Tradiții și obiceiuri populare în Postul Crăciunului
Pe plaiurile mioritice au existat o mulțime de tradiții, ritualuri și obiceiuri în postul Crăciunului. De multe dintre aceste tradiții și superstiții însă nu se mai ține cont în zilele noastre. Potrivit tradiției, de Lăsatul Secului, oamenii petrec în familie, bucurându-se de preparate culinare alese, mai ales că începând cu prima zi a Postului Crăciunului vor renunța la o serie de alimente.
Oamenii strâng, de Lăsata Secului înainte de postul Crăciunului, toate resturile de mâncare și oasele într-o față de masă, iar dimineața primei zile de post le aruncă spre răsărit și rostesc următoarele cuvinte: „Păsările Cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”.
Se face acest obicei în speranța că anul viitor păsările nu vor mai strica poamele din ogradă. În postul Crăciunului, în multe zone din țară, se organizează șezători de iarnă. Întâlniri organizate între săteni, pentru a sta de vorbă și pentru a împărtăși informații. Sunt seri vesele, în care se cântă colinde și se discută despre sărbătoarea Crăciunului. Se spune că fetele nemăritate, în postul Crăciunului, este bine să bată pernele pentru a-și găsi ursitul mai repede și pentru a-și îmblânzi soarta.
Cu o zi înainte de începerea Postului Crăciunului 2022, de Lăsata Secului, femeile adună toate vasele din casă și le spală bine pentru a îndepărta orice urmă de grăsime. Se face acest lucru, pentru a se asigura că nu se înfruptă cu produse interzise în zilele de post ce vor urma. Pe 29 noiembrie, în ajun de Sfântul Andrei, se spune că se ung ușile și ferestrele cu usturoi împotriva strigoilor. De asemenea, nu se dă cu mătura de teama lupilor. În ziua de Sf. Andrei, de 30 noiembrie, nu se împrumută din casă, nu se pronunță numele lupului, iar fetele fac vrăji de dragoste.
În această zi se pune în apă o crenguță de măr, iar dacă înflorește până de Sfântul Vasile, atunci anul viitor va fi unul roditor. Pe 20 decembrie, de Ignat, nu se mai spală rufe până după Bobotează şi nu se mai toarce, se taie porcii şi se spune că vederea sângelui apără de boli și aduce noroc.
Pe 24 decembrie, în ajun de Crăciun, nu se dă din casă, se mătură invers şi nu se scoate gunoiul ca să nu se ducă norocul. Ultima zi din Postul Crăciunului 2022 este denumită Ajunul Crăciunului (24 decembrie), iar credincioşii îl aşteaptă pe preot ca să le aducă vestea Naşterii Mântuitorului.
Rugăciuni pentru Postul Crăciunului
În perioadele de post, creștinii își intensifică rugăciunile, ca o formă de reconectare la credință și spiritualitate. Rugăciune care se citeşte în fiecare post:
„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”
Rugăciuni scurte pentru postul Crăciunului
O rugăciune scurtă, dar considerată una dintre cele mai puternice, în Postul Crăciunului este: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!”. Amin.
O altă rugăciune scurtă puternică pe care ar fi bine să o rostim nu doar în pragul sărbătorilor de iarnă, ci în fiecare zi, este „Împăratul Ceresc”: „Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindeni eşti şi toate le împlineşti. Vistierul bunătăţilor şi Dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluieste întru noi şi ne curăţeşte de toată întinăciunea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre”. Amin.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii