Încălzirea globală, de neoprit: CANICULA care a lovit România, fenomen cu intensitate anormală. Tot mai multe fenomene extreme
Încălzirea globală, de neoprit: CANICULA care a lovit România, fenomen cu intensitate anormală. Tot mai multe fenomene extreme
Despre valurile de caniculă cu care se confruntă țara noastră și despre repercusiunile care vin dintr-o astfel de situație climatică, a vorbit Roxana Bojariu, climatolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), într-un interviu acordat pentru Gândul. Specialistul ANM recunoaște că trăim în epoca schimbării climatice, iar acest lucru se accelerează și se transformă mai mult cu fiecare an, iar fenomenele meteorologice extreme, vor fi tot mai dese și mai accentuate.
Doar săptămâna trecută (30 iunie-6 iulie), aproximativ 2.300 de persoane au murit din cauze legate de căldură în 12 oraşe europene în timpul valului de căldură severă.
Luna iunie a adus valuri de căldură istorică în numeroase regiuni ale lumii. Peste 790 de milioane de persoane din Europa, Asia și Africa au fost afectate de caniculă, potrivit celor mai recente date publicate de Copernicus, serviciul european de monitorizare climatică.
„Pe fondul încălzirii globale, avem o cantitate sporită de căldură în sistem”
Climatologul mărturisește că, pe fondul acestor valuri de căldură, există și grupuri vulnerabile care pot chiar să-și piardă viața, dacă sunt supuse stresului termic unui număr mare de zile, care apare nu doar ziua, ci și pe fondul nopților foarte calde.
Roxana Bojariu avertizează că, după un val de căldură intens, aerul cald este înlocuit cu un aer mai rece, adică cu manifestări violente și cu furtuni severe.
Citește și: Insectele, animalele și păsările de pe stradă au nevoie de noi! La fel şi companionii necuvântători de acasă. Canicula afectează pe toată lumea
„Trăim schimbarea climei și ea, din păcate, se și accelerează. Acum, dacă privim valurile de căldură – au fost două valuri de căldură la nivel european, începând de la mijlocul lunii iunie până spre începutul lunii iulie și aceste valuri – mai ales ultimul val de căldură care a început la sfârșitul lunii iunie – a fost centrat mai ales pe Europa de Sud-Vest, acolo unde pe regiuni mari s-a și format acea cupolă de aer cald. De fapt, un munte de aer cald care a dus la temperaturi foarte ridicate și a favorizat incendii de vegetație, probleme cu poluarea provocată de incendii de vegetație, probleme cu stresul termic.
Sunt grupuri vulnerabile care, din păcate, pot chiar să-și piardă viața, dacă sunt supuse în mod sistematic unui număr mare de zile stresului termic, nu doar ziua, pentru că și nopțile au fost foarte calde. Inițial, noi am fost cam la periferia acestui acestei cupole de căldură, dar încet ea s-a deplasat și am avut și noi zilele acestea parte de temperaturi foarte ridicate și ziua și noaptea. Până la urmă, această cupolă care s-a deplasat pe sud-estul Europei ajunge și ea să fie erodată și știți deja scenariul, după un val de căldură, aerul cald este înlocuit cu aer mai rece, cu manifestări severe, cu furtuni foarte severe.
Cu cât a fost valul de căldură mai intens înainte, cu atât furtunile care vin după sunt și ele mai severe, cu cantități mari de precipitații, pentru că o atmosferă caldă poate să conțină o cantitate mai mare de vapori de apă, cu intensificări de vânt, cu episoade de grindină. Și uneori – nu vorbesc de cazul de față – dar în general valurile de căldură se pot termina sau pot fi urmate de instabilități atât de puternice, încât să apară, în cazuri extreme și tornadele. Vorbim despre fenomene normale pentru această perioadă a anului, dar intensitatea lor este anormală. Fenomenele sunt cele caracteristice locului și timpului din an, însă intensitatea lor este alimentată mult mai mult de fondul încălzirii globale”, a explicat meteorologul.
„Spațiile verzi sunt cele care mai domolesc aceste extreme termice”
Roxana Bojariu, climatolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a vorbit despre ceea ce ar trebui făcut, atât la nivel personal, cât și la nivelul întregii societăți, în momentul în care ne confruntăm cu astfel de episoade, dar și măsurile care ar trebui luate, pentru a duce la încetinirea cursei infernale a încălzirii globale.
„Ca societate ar trebui să reducem toți emisiile la nivel global, pentru că reducând emisiile de gaze cu efect de seră temporizăm și încetinim această cursă infernală a încălzirii globale. Și încetinind-o, atunci toate aceste manifestări pot fi, până la un punct, gestionate și noi ne putem adapta local. Aceasta este cea de-a doua acțiune climatică importantă, pe lângă reducerea emisiilor și anume adaptarea la nivel local și aici intervine și ceea ce putem face noi ca persoane.
Trebuie să fim atenți la toate aceste atenționări și avertizări, pentru că ele ne specifică atunci când există pericolul de a ne afla în stres termic, mult mai amplificat, mai ales în marile aglomerări urbane, acolo unde, pe lângă ce se întâmplă cu valul de căldură, se adaugă grade în plus și din cauza insulei de căldură locală. Tot în oraș, avem traficul care vine și adaugă probleme în plus. Avem tipul de arhitectură, avem o lipsă de spații verzi.
Spațiile verzi sunt cele care mai domolesc aceste extreme termice – pentru că, pe de o parte, ele permit evaporarea apei din sol, aducând o răcorire locală – iar pe de altă parte, umbra arborilor intervine și scade în mod semnificativ temperatura la nivel local. Există soluții adaptive pentru orașe, în care fiecare clădire nou construită vine cu obligativitatea de a avea un spațiu care să capteze apa de ploaie, atunci când ea este în abundență și să o păstreze, astfel încât în perioadele toride să ai, pe de o parte, efectul acesta de răcorire locală, iar pe de altă parte este și un mod prin care inundațiile urbane sunt diminuate.”
„Trebuie să avem foarte mare grijă de copii și ei, pentru că sistemul lor de termoreglare nu este foarte bine format”
Climatologul ANM mărturisește că este foarte important să ne adaptăm activitățile, în așa fel încât să evităm – mai ales în orele în care soarele este practic cel mai vătămător – de pe la 10.00 -11.00 până pe la 17.00 -18.00.
Specialistul recunoaște că hidratarea, dar și îmbrăcămintea din materiale naturale, care să aibă o bună reflectivitate, sunt foarte importante în perioada caniculei
„Trebuie să avem grijă și de semenii noștri mai în vârstă, să nu fie uitați în perioadele astea. Este nevoie și de un spirit comunitar, aș zice eu mult amplificat în perioadele acestea. Evident, trebuie să avem foarte mare grijă de copii și ei sunt foarte vulnerabili, pentru că sistemul lor de termoreglare nu este foarte bine format și impactul stresului termic poate să le provoace mult mai ușor probleme. Persoanele cu afecțiuni cronice cardiace, pulmonare trebuie să fie și ele protejate.
În plus, este foarte important să existe planuri comunitare de adaptare pe termen mediu și lung, să existe rețele de supraveghere și de ajutorare a persoanelor vulnerabile la stresul termic. Să existe pe termen mediu o amenajare a orașului, în așa fel încât să avem mai mult spațiu verde, să putem să aducem mai multă natură.”
„Trebuie să fim foarte atenți la aceste atenționări și avertizări”
Specialistul ANM nu vine cu vești prea optimiste în ceea ce privește prognoza meteo de vară pentru țara noastră.
Roxana Bojariu susține că nu sunt ultimele zile de caniculă, respectiv de valuri de căldură cu care ne vom confrunta, avertizând însă că perioada caniculară va fi întreruptă de furtuni puternice de vară.
„Vor mai veni valuri de căldură și estimarea de la Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată pentru vara 2025 ne sugerează temperaturi mai ridicate decât normalul perioadei de referință. În cazul luat de colegii noștri, intervalul de referință este 1993 – 2016, deci relativ recent. Ori, asta înseamnă clar valuri de căldură. Dacă statistic vorbind, temperaturile medii de vară sunt mai mari, este clar că vom avea mai multe valori de căldură.
Ele sunt, de obicei, întrerupte de perioade limitate în timp, dar cu manifestări de instabilitate severă, aceste furtuni de vară, care și ele capătă o intensitate foarte mare. Trebuie să fim foarte atenți la aceste atenționări și avertizări, inclusiv la cele cu anticipație imediată, așa numitele nowcasting-uri, pentru că ele ne pot preciza mai bine locul și intensitatea fenomenelor extreme. Un om informat este pe jumătate pregătit, așa că informarea este foarte importantă și, evident, apoi, să urmăm căile pe care ni le sugerează autoritățile”, a conchis climatologul Roxana Bojariu.
Canicula a făcut ravagii în 12 orașe europene
Aproximativ 2.300 de persoane au murit din cauze legate de căldură în 12 oraşe europene în timpul valului de căldură severă care s-a încheiat săptămâna trecută. Sunt informațiile prezentate în urma unei analize ştiinţifice rapide publicate miercuri. Totodată, luna trecută a fost a treia cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată pe planetă, după aceeaşi lună din 2024 şi 2023, a declarat miercuri, într-un buletin lunar, Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice al UE.
Studiul a vizat cele 10 zile, care s-au încheiat la 2 iulie, în care mari părţi din Europa de Vest au fost afectate de căldură extremă, cu temperaturi care au depăşit 40 de grade Celsius (104°F) în Spania şi incendii de vegetaţie în Franţa, potrivit informațiilor Reuters.
Conform studiului realizat de oamenii de ştiinţă de la Imperial College din Londra şi de la London School of Hygiene and Tropical Medicine, din cele 2.300 de persoane estimate că au murit în această perioadă, 1.500 de decese au fost legate de schimbările climatice, care au făcut ca valul de căldură să fie mai sever.
Recomandări pentru zilele caniculare
În România, potrivit meteorologilor, valul de căldură din aceste zile va continua până la finalul lunii iulie.
Prezentăm câteva recomandări formulate de reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență pentru zilele caniculare:
– Evitați orele de vârf, deplasați-vă dimineața sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul!;
– Protejați-vă de Soare și efort – evitați aglomerațiile, expunerea directă la Soare și efortul fizic intens între orele 11:00-18:00!;
– Aveți grijă de cei dragi – păstrați legătura cu persoanele în vârstă, interesați-vă de starea lor de sănătate și oferiți-le asistență la nevoie!;
– Nu lăsați niciodată copiii sau animalele de companie singuri/singure în autoturisme, nici măcar pentru scurt timp!;
– Îmbrăcați-vă adecvat – purtați pălării și ochelari de soare, haine lejere în culori deschise și materiale ușoare!;
– Hidratați-vă constant – beți suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător!;
– Evitați anumite băuturi – nu consumați alcool și evitați băuturile care conțin cofeină sau zahăr în cantitate mare!;
– Alimentați-vă sănătos – consumați fructe și legume proaspete!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Ministrul Energiei: Avem blocați 240 de milioane de euro din PNRR pentru încălcări ale legislaţiei şi incompatibilităţi în numirile din companii
Ministrul Energiei: Avem blocați 240 de milioane de euro din PNRR pentru încălcări ale legislaţiei şi incompatibilităţi în numirile din companii Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a anunţat că lucrează împreună cu oameni din mediul privat la crearea unui mecanism pentru procedurile de la Ministerul Energiei, precizând că sunt blocaţi 240 de milioane de euro din […]
Premierul Ilie Bolojan ales președinte cu puteri depline al Partidului Național Liberal: Care va fi durata mandatului său
Premierul Ilie Bolojan ales președinte cu puteri depline al Partidului Național Liberal: Care va fi durata mandatului său Premierul Ilie Bolojan a fost ales, sâmbătă, 12 iulie 2025 preşedinte al PNL cu puteri depline, după câteva luni de interimat. Citește și: Victor Ponta, critici dure la adresa Guvernului Bolojan: Nu poți spune că nu te […]
Albaiulianul Dan Motreanu, noul secretar general al PNL la nivel național: Validarea, în prima ședință a Biroului Politic Național
Albaiulianul Dan Motreanu, noul secretar general al PNL la nivel național: Validarea, în prima ședință a Biroului Politic Național Dan Motreanu a fost numit secretar general al Partidului Național Liberal. Citește și: Ion Dumitrel validat în funcția de vicepreședinte regional Regiunea Centru al PNL: Care a fost procedura Numirea a fost anunțată în finalul Congresului […]