Încă o țară din Europa este ÎMPOTRIVA aderării României în spațiul Schengen: „Nu este momentul să votăm acum o extindere”
Încă o țară din Europa este ÎMPOTRIVA aderării României în spațiul Schengen: „Nu este momentul să votăm acum o extindere”
Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, s-a pronunțat împotriva aderării Croației, României și Bulgariei la spațiul Schengen, deși Comisia Europeană dorește includerea lor.
Chiar în această săptămână, Comisia Europeană s-a pronunțat în favoarea extinderii spațiului Schengen fără controale pentru a include Bulgaria, Croația și România. „A sosit momentul să le urăm bun venit”, a declarat, miercuri, la Bruxelles, comisarul european de interne Ylva Johansson. Autoritatea de la Bruxelles a făcut apel la statele UE să permită acestor trei state membre „participarea deplină” la spațiul Schengen. Votul ar urma să aibă loc la Bruxelles pe 8 decembrie și este necesară unanimitatea, iar până acum doar Olanda se împotrivise.
Însă, în acest moment, una dintre marile piedici pentru cele trei state pare să vină chiar din partea Austriei, ală cărei ministru de Interne, Gerhard Karner, care face parte din partidul conservator ÖVP, s-a împotrivit public extinderii spațiului Schengen. „Nu este momentul să votăm acum o extindere, dacă sistemul frontierelor externe nu funcționează”, a declarat Karner, pentru Kurier.at.
Extinderea spațiului Schengen, subiect controversat
Potrivit publicației din Austria, decizia impotrivirii a ministrului pare a avea legătură cu fluxul de refugiați care se revarsă în Europa Centrală prin Balcani. Mai mult de 90.000 de migranți au fost deja reținuți în Austria în acest an, dintre care 75.000 nu au fost înregistrați în nicio altă țară din UE, potrivit Ministerului de Interne.
Astfel, extinderea spațiului Schengen va fi un subiect fierbinte la reuniunea specială a miniștrilor de interne de săptămâna viitoare, mai notează sursa citată. Mai ales în condițiile în care Croația ar urma să adere la spațiul Schengen. Cu toate acestea, nu va exista un vot special pentru Croația, deoarece președinția cehă a Consiliului dorește ca aderarea să fie votată doar în bloc. „Extinderea unui sistem stricat nu poate funcționa. Situația din Europa arată foarte clar că protecția frontierelor externe a eșuat”, a adăugat Gerhard Karner.
Experți europeni, printre care și olandezi, vor efectua o vizită în România
O echipă mixtă de experţi, formată din reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai unor state membre, printre care şi Olanda, urmează să efectueze, până la finalul acestei săptămâni, o vizită în România, precizează Guvernul român.
„Vizita în România, menţionată de către comisarul european Ylva Johannson în cadrul conferinţei de presă susţinute cu ocazia prezentării Comunicării Comisiei Europene referitoare la extinderea spaţiului Schengen, are loc ca urmare a deschiderii manifestate de autorităţile române pentru clarificarea oricăror aspecte suplimentare de interes legate de aplicarea de către România a acquis-ului Schengen”, a transmis joi, Guvernul, prin purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru.
Conform sursei citate, ţinând cont de declaraţiile premierului olandez Mark Rutte şi de adoptarea motiunii Parlamentului olandez, prin care se arăta că sunt aşteptate elemente suplimentare înainte de formularea unei decizii finale a Olandei pe acest subiect, România a exprimat întreaga disponibilitate de a primi experţi olandezi care să constate progresele în domeniile de interes pentru Olanda, din perspectiva aplicării acquis-ului Schengen.
Lucian Bode, laude aduse omologului său austriac
În luna ianuarie, ministrul de Interne, Lucian Bode, a exprimat aprecierile sale pentru sprijinul Austriei în privinţa aderării României la Schengen, după o întâlnire cu omologul său austriac. „Vreau să subliniez că ne menţinem obiectivul nostru legat de aderarea la spaţiul Schengen.
România şi-a asumat toate obligaţiile care decurg din acquis-ul Schengen, fără însă să beneficieze de aceste drepturi. Este necesar să ne fie recunoscut rolul esenţial pe care îl avem în arhitectura de securitate a Uniunii Europene”, a declarat ministrul de Interne, Lucian Bode, conform News.ro.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Când începe vacanţa de iarnă 2024-2025. Câte zile libere au elevii şi angajaţii Perioada sărbătorilor de iarnă se aproprie cu pași repezi, iar cei mai mulți dintre româi au început să își facă planuri pentru vacanță. Urmează zile liberi pentru elevii din țară, dar și pentru angajați, deoarece structura sfârșitului de an permite apariția unor […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Sportacum 4 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Sportacum 2 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act