Înapoi, că nu-i bine! Guvernul renunță la impozitarea bacșișului. Anunțul a fost făcut de Ministrul Finanțelor
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat vineri că bacşişul nu va mai fi impozitat, prevederile intrate în vigoare în urmă cu doar o săptămână urmând a fi eliminate din ordonanţa de urgenţă a Guvernului, până cel târziu la 1 iunie.
„Din păcate nu se poate reglementa în toate speţele sale”, a spus Teodorovici, referindu-se la impozitarea bacşişului.
El a precizat că, deşi taxarea bacşişului a fost introdusă la solicitarea mediului de afaceri, aplicarea acestuia ar fi extrem de dificilă.
”Astăzi am avut o discuție cu toți cei care reprezintă piața serviciilor hoteliere, restaurante, companii de taximetrie vis—a—vis de bacșiș. Această idee a plecat de la o solicitare a celor din piață încă din 2012 an de când acest lucru s-a dorit pentru a soluționa acea situație în care controlul venea și identifica în casele de marcat sume suplimentare față de încasările oficiale. Acesta a fost motivul pentru care a fost reglementat bacșișul. Azi am decis împreună în urma unei discuții foarte constructive că acest lucru ar trebui scos din Ordonanța care reglementează bacșișul pentru a evita situațiile neplăcute în aplicarea acestuia pentru că nu poți reglementa toate situațiile care se întâlnesc zi cu zi. A fost o decizie comună, a fost o solicitare din partea dânșilor de a scoate acest bacșiș din prevederea legală. Este scos definitiv”, a subliniat Teodorovici.
Ministrul a anunţat însă că de la 1 ianuarie 2016 va fi introdus impozitul forfetar. El a precizat că introducerea impozitului forfetar va fi aprobată de Parlament.
Amintim că, în cursul dimineţii, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a sesizat Curtea Constituţională, în privinţa ordonanţei de urgenţă 8/2015 care reglementează, printre altele, şi fiscalizarea bacşişului. Potrivit Avocatului Poporului, actul normativ contravine, în integralitatea lui, prevederilor Constituţiei, deoarece afectează accesul liber la justiţie, dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică de a obţine repararea pagubei, restrânge exercitarea unor drepturi şi libertăţi, precum şi libertatea economică.
CITIȚI: Ordonanța care prevede taxarea bacșișului, atacată de Avocatul Poporului la CCR: Prevederile afecteaza mediul de afaceri
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 8/2015 modifică şi completează mai multe acte normative, prevăzând printre altele legiferarea bacşişului, care va fi evidenţiat pe un bon fiscal separat.
Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar. Bacşişul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii.
Prima prevedere din ordonanţă contestată de Avocatul Poporului se referă la amenzile primite de agenţii economici în cazul neemiterii bonurilor fiscale pentru serviciile prestate sau pentru bacşişuri, în condiţiile în care actul normativ prevede că sumele nu vor fi restituite chiar dacă procesul verbal de contravenţie este desfiinţat de instanţă.
Este vorba de articolul care prevede că: „În situaţiile prevăzute la pct. (VII), dacă operatorul economic achită amenda contravenţională sau jumătate din cuantumul acesteia, după caz, precum şi o sumă egală cu de zece ori amenda aplicată, sancţiunea complementară încetează de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării la organul constatator. Suma de bani egală cu de zece ori amenda aplicată se face venit la bugetul de stat, poate fi achitată la Casa de Economii şi Consemnaţiuni – C.E.C. – S.A. sau la unităţile Trezoreriei Statului şi nu se restituie, în cazul în care, la solicitarea operatorului economic, instanţa de judecată anulează procesul-verbal de constatare a contravenţiei”.
sursa:gandul.info, agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]