Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a împlinit 71 de ani: Moment aniversar în Arhiepiscopia Alba Iuliei

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a împlinit 71 de ani: Moment aniversar în Arhiepiscopia Alba Iuliei

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu împlinește marți, 2 iulie, frumoasa și venerabila vârstă de 71 de ani.

”Pentru dreptslăvitorii creștini ai Eparhiei Alba Iuliei, ziua de 2 iulie reprezintă un prilej de aleasă bucurie duhovnicească și de smerită recunoștință față de cel ce a lepădat desfătările telurice ale efemerității, închinându-și întreaga sa viață povățuirii turmei lui Hristos pe calea veșniciei.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Ziua de naștere a Părintelui nostru Arhiepiscop Irineu corespunde unui plan providențial, prin care Dumnezeu rânduiește tainic ambasadori ai iubirii lui Hristos în arena istoriei lumii. Închinat lui Dumnezeu ca pârgă a rodului de către binecredincioșii săi părinți, Dumitru și Rozalia, arhiereul Irineu a deslușit ecoul glasului Mântuitorului Care, cunoscându-i taina inimii (cf. Fapte 1, 24), l-a chemat la apostolatul Adevărului.

Avem nădejde tare că la acest ceas aniversar gândurile și rugăciunile noastre curate, înmănunchiate într-o ofrandă doxologică, ajung la tronul Preasfintei Treimi, dăruind ani binecuvântați Arhipăstorului nostru, în slujirea Cuvântului și în păstorirea clerului, cinului monahal și credincioșilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Citește și: De ce e bine să mergi duminica la biserică? Dacă nu te duci la Sfânta Liturghie înseamnă că-i întorci spatele lui Dumnezeu

Întru mulți ani, Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop Irineu!”, transmite Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei.

Arhiepiscopul de Alba Iulia, Irineu Pop, s-a născut la 2 iulie 1953, în comuna Băseşti, judeţul Maramureş, din părinţii Dumitru şi Rozalia Pop, agricultori. A primit la Botez numele Ionel. Şcoala elementară a urmat-o în comuna natală, între anii 1960-1968. S-a înscris la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.

În 1974, a fost admis la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, pe care l-a frecventat numai un an (1974-1975), continuându-şi apoi studiile la Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, unde, în 1978, a obţinut licenţa în Teologie cu calificativul „excepţional”, fiind şef de promoţie.

La 1 august 1978 a intrat în obştea Mănăstirii Sinaia din judeţul Prahova. La puţin timp, a fost tuns în monahism, de sărbătoarea Sfintei Parascheva (14 octombrie 1978), primind la călugărie numele Irineu. Peste doi ani, tot la sărbătoarea Sfintei Parascheva, a fost hirotonit ieromonah de episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Roman Ialomiţeanul. În acelaşi timp, a activat şi ca ghid-muzeograf al mănăstirii de la Sinaia, des vizitată de turişti şi pelerini.

Părintele Irineu a urmat cursurile de doctorat din cadrul Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti între anii 1981-1984, având ca specializare principală disciplina Teologia Morală. La 10 iunie 1984, patriarhul Iustin Moisescu (1977-1986) i-a acordat rangul de protosinghel. Între anii 1985-1988 a beneficiat de o bursă de studii în America, la Institutul Teologic Prezbiterian din Princeton.

Peste ocean, a desfăşurat şi o bogată activitate ecumenică şi misionară, atât în Arhiepiscopia Ortodoxă Română a celor două Americi, cât şi în cadrul Comunităţii ortodoxe „Sfântul Fotie” din Universitatea Princeton.

Reîntors în ţară, a revenit la Mănăstirea Sinaia, unde şi-a reluat activitatea sacerdotală şi muzeografică, finalizând redactarea tezei de doctorat cu tema „Chipul lui Hristos în viaţa morală a creştinului”. La 9 iunie 1989, a fost numit preot slujitor la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, primind şi numeroase ascultări de ordin administrativ-bisericesc.

La 26 octombrie 1989, a primit rangul de arhimandrit, după care a fost numit Superior al Aşezămintelor ortodoxe româneşti de la Ierusalim şi Iordan şi Reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului.

În 4 octombrie 1990, a susţinut teza de doctorat, fiind declarat „Doctor în teologie”.

La 30 octombrie 1990 a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, cu titlul „Bistriţeanul”, fiind hirotonit şi instalat în catedrala eparhială din Cluj-Napoca, la 21 noiembrie 1990.

La 19 mai 2011, episcopul-vicar Irineu Pop-Bistriţeanul a fost ales de Sfântul Sinod Arhiepiscop al Alba Iuliei, fiind instalat în această demnitate la 5 iunie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea