Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a împlinit 71 de ani: Moment aniversar în Arhiepiscopia Alba Iuliei
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a împlinit 71 de ani: Moment aniversar în Arhiepiscopia Alba Iuliei
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu împlinește marți, 2 iulie, frumoasa și venerabila vârstă de 71 de ani.
”Pentru dreptslăvitorii creștini ai Eparhiei Alba Iuliei, ziua de 2 iulie reprezintă un prilej de aleasă bucurie duhovnicească și de smerită recunoștință față de cel ce a lepădat desfătările telurice ale efemerității, închinându-și întreaga sa viață povățuirii turmei lui Hristos pe calea veșniciei.
Ziua de naștere a Părintelui nostru Arhiepiscop Irineu corespunde unui plan providențial, prin care Dumnezeu rânduiește tainic ambasadori ai iubirii lui Hristos în arena istoriei lumii. Închinat lui Dumnezeu ca pârgă a rodului de către binecredincioșii săi părinți, Dumitru și Rozalia, arhiereul Irineu a deslușit ecoul glasului Mântuitorului Care, cunoscându-i taina inimii (cf. Fapte 1, 24), l-a chemat la apostolatul Adevărului.
Avem nădejde tare că la acest ceas aniversar gândurile și rugăciunile noastre curate, înmănunchiate într-o ofrandă doxologică, ajung la tronul Preasfintei Treimi, dăruind ani binecuvântați Arhipăstorului nostru, în slujirea Cuvântului și în păstorirea clerului, cinului monahal și credincioșilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Citește și: De ce e bine să mergi duminica la biserică? Dacă nu te duci la Sfânta Liturghie înseamnă că-i întorci spatele lui Dumnezeu
Întru mulți ani, Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop Irineu!”, transmite Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei.
Arhiepiscopul de Alba Iulia, Irineu Pop, s-a născut la 2 iulie 1953, în comuna Băseşti, judeţul Maramureş, din părinţii Dumitru şi Rozalia Pop, agricultori. A primit la Botez numele Ionel. Şcoala elementară a urmat-o în comuna natală, între anii 1960-1968. S-a înscris la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.
În 1974, a fost admis la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, pe care l-a frecventat numai un an (1974-1975), continuându-şi apoi studiile la Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, unde, în 1978, a obţinut licenţa în Teologie cu calificativul „excepţional”, fiind şef de promoţie.
La 1 august 1978 a intrat în obştea Mănăstirii Sinaia din judeţul Prahova. La puţin timp, a fost tuns în monahism, de sărbătoarea Sfintei Parascheva (14 octombrie 1978), primind la călugărie numele Irineu. Peste doi ani, tot la sărbătoarea Sfintei Parascheva, a fost hirotonit ieromonah de episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Roman Ialomiţeanul. În acelaşi timp, a activat şi ca ghid-muzeograf al mănăstirii de la Sinaia, des vizitată de turişti şi pelerini.
Părintele Irineu a urmat cursurile de doctorat din cadrul Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti între anii 1981-1984, având ca specializare principală disciplina Teologia Morală. La 10 iunie 1984, patriarhul Iustin Moisescu (1977-1986) i-a acordat rangul de protosinghel. Între anii 1985-1988 a beneficiat de o bursă de studii în America, la Institutul Teologic Prezbiterian din Princeton.
Peste ocean, a desfăşurat şi o bogată activitate ecumenică şi misionară, atât în Arhiepiscopia Ortodoxă Română a celor două Americi, cât şi în cadrul Comunităţii ortodoxe „Sfântul Fotie” din Universitatea Princeton.
Reîntors în ţară, a revenit la Mănăstirea Sinaia, unde şi-a reluat activitatea sacerdotală şi muzeografică, finalizând redactarea tezei de doctorat cu tema „Chipul lui Hristos în viaţa morală a creştinului”. La 9 iunie 1989, a fost numit preot slujitor la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, primind şi numeroase ascultări de ordin administrativ-bisericesc.
La 26 octombrie 1989, a primit rangul de arhimandrit, după care a fost numit Superior al Aşezămintelor ortodoxe româneşti de la Ierusalim şi Iordan şi Reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului.
În 4 octombrie 1990, a susţinut teza de doctorat, fiind declarat „Doctor în teologie”.
La 30 octombrie 1990 a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, cu titlul „Bistriţeanul”, fiind hirotonit şi instalat în catedrala eparhială din Cluj-Napoca, la 21 noiembrie 1990.
La 19 mai 2011, episcopul-vicar Irineu Pop-Bistriţeanul a fost ales de Sfântul Sinod Arhiepiscop al Alba Iuliei, fiind instalat în această demnitate la 5 iunie.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Alba Iulia, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, […]