În următorii ani, consumatorii casnici vor plăti preţuri mai mari la curent. Avantajate vor fi companiile mici
Liberalizarea preţurilor energiei va însemna în următorii ani o creştere a preţurilor pentru consumatorii casnici şi o micşorare a acestora pentru companiile mici, potrivit directorului Enel România, Luca D’Agnese.
„În România mai avem subvenţii încrucişate, preţurile pentru companiile mici vor fi reduse ca urmare a concurenţei şi a liberalizării şi vor fi creşteri probabil pentru clienţii rezidenţiali, care însă vor fi diluate pe o perioadă semnificativă de timp, având în vedere calendarul de liberalizare”, a afirmat D’Agnese.
Liberalizarea preţurilor energiei înseamnă renunţarea treptată la tarifele stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, astfel încât consumatorii vor cumpăra tot mai multă energie de pe piaţa liberă, şi va fi aplicată separat pentru consumatorii industriali şi pentru cei casnici.
Potrivit angajamentelor asumate de Guvern în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, pentru consumatorii industriali preţurile reglementate vor fi eliminate complet până la 31 decembrie 2013.
În privinţa consumatorilor casnici, procentul de achiziţie din piaţa concurenţială trebuie să crească la 10% în iulie 2013, de la 0% în prezent, la 20% în ianuarie 2014, la 30% în iulie 2014 şi la 40% în ianuarie 2015.
Alte trepte de creştere de 10% au fost stabilite pentru iulie 2015, ianuarie şi iulie 2016, ianuarie şi iulie 2017, pentru a se ajunge la 100% în decembrie 2017.
D’Agnese a adăugat că în 2013 şi 2014, pe măsură ce se va liberaliza piaţa, va avea loc o „migrare masivă” a companiilor mici spre piaţa liberă, în timp ce segmentul rezidenţial va creşte în 2017.
„În 2017 liberalizarea pieţei ne aşteptăm să ajungă şi la segmentul rezidenţial, ne aşteptăm la o creştere cam la jumătate de milion de clienţi, iar după acest an la câteva milioane”, potrivit lui D’Agnese.
Pentru finalul acestui an el estimează că factura la electricitate va fi cu 7% mai mică pentru companiile mici, comparativ cu nivelul de preţ de la sfârşitul anului trecut.
Sursa: Mediafax
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Amenzi usturătoare pentru șoferi: Neplata rovinietei poate fi sancționată cu 4.500 de lei. Care sunt tarifele pentru fiecare categorie de vehicul
Amenzi usturătoare pentru șoferi: Neplata rovinietei poate fi sancționată cu 4.500 de lei. Care sunt tarifele pentru fiecare categorie de vehicul Lipsa de vigilență a șoferilor înainte de a ieși în trafic prin evitarea plății unor taxe, poate duce la sancționarea acestora cu amenzi usturătoare. Șoferii români trebuie să cunoască faptul că trebuie să își […]
Care sunt noile limite de retragere la bancomat în 2025: Ce sumă pot să retragă românii pe zi de la bancă
Care sunt noile limite de retragere la bancomat în 2025: Ce sumă pot să retragă românii pe zi de la bancă Plata în numerar este preferată de români, astfel că merg foarte des la bancomat pentru a extrage bani cash. Ei trebuie să știe, totuși, că fiecare bancă are un anumit plafon zilnic de bani […]
Angajații, afectați de inteligența artificială: Aproximativ o treime din locurile de muncă din Europa sunt potenţial automatizabile
Angajații, afectați de inteligența artificială: Aproximativ o treime din locurile de muncă din Europa sunt potenţial automatizabile Aproximativ 32% din locurile de muncă din Europa şi Asia Centrală, respectiv circa 136 milioane, sunt expuse într-un grad mai mare sau mai mic la inteligenţa artificială generativă şi 5,7% sunt potenţial automatizabile, relevă un studiu al Organizaţiei […]