Rămâi conectat

Curier Județean

În timp ce Ministerul Culturii și instituțiile subordonate găsesc scuze pentu distrugerea patrimoniului, 19 tineri voluntari au deprins tainele restaurării la Sebeș

Unirea Ziarul

Publicat

în

URS Construct

În timp ce Ministerul Culturii și instituțiile subordonate găsesc scuze pentu distrugerea patrimoniului, 19 tineri voluntari au deprins tainele restaurării la Sebeș

Despre patrimoniul imobil al țării ministrul Culturii, Raluca Turcan, vorbește frumos. Când vine vorba însă de fapte pentru prezervarea lui, lucrurile nu mai sunt la fel de luminoase.

Dumneaei a participat, recent, la Câlnic la sfințirea Bisericii Evanghelice (Biserica din Deal), restaurată cu fonduri europene, parte a ansamblului monumental UNESCO „Cetatea țărănescă Câlnic”, eveniment cuprins în programul primei întâlniri a sașilor din Câlnic.

La acel eveniment domnia sa a refuzat să răspundă unor întrebări privind modul în care se derulează investigația Ministeruui Culturii și a Direcției Județene pentru Cultură Alba (dechilin de investigația începută, pe care sperăm să o vedem și terminată, de IPJ Alba), privind modul în care au fost distruse zidurile unei construcții romane, în Alba Iulia, în preajma unui sit arheologic recent înscris în Lista Patrimoniului Cultural UNESCO odată cu toate siturile și monumentele frontierei Imperiului Roman de pe teritoriul actual al României.

După constatarea distrugerii, niciuna dintre instituțiile de control (așa spune legea, că lucrările de opresc atunci când se constată nerespectarea autorizației de construcție, iar autorizația de construcție prevedea în cazul nostru conservarea „in situ” a zidurilor acum dispărute) nu a catadicsit ca pe durata investigațiilor să oprească edificarea imobilului pe terenul căruia fuseseră zidurile distruse. Și-or fi însușit comod concluzia DCJ Alba că a poluat prea mult în primăvara asta și aceea este cauza!

Legea spune „instituțiile de control” fără a le nominaliza precis, motiv numai bun pentru ca „instituțiile de control”, inclusiv DJC Alba, subordonata Ministerului Culturii, dar mai sunt și altele, să paseze de la una la alta responsabilitatea faptului că nu s-au oprit lucrările și acum totul este acoperit cu beton. Prea des vedem invocată explicația asta cu fenomenele naturale!

Tot pentru că îi pasă foarte mult de patrimoniul istoric construit, Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului, nu a deschis niciun șantier nou în acest an, ci are în derulare doar două șantiere vechi.

În timp ce de la Ministerul Culturii faptele pentru protejarea și restaurarea monumentelor istorice sunt slăbuțe, la nivelul administrațiilor locale și al oamenilor de rând există un interes real. Altfel nu s-ar fi adunat la Sebeș la un workshop pe teme de restaurare a pietrei 19 tineri interesați.

Desfășurat în perioada 1 – 9 august, workshop-ul (atelierul) „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră” s-a desfășurat al Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, fiind gândit ca un curs practic ce a avut ca principal obiectiv familiarizarea participanților cu principiile, materialele și tehnicile de lucru specifice restaurării și conservării pietrei.

„În cadrul activităților practice, au fost restaurate și conservate șase piese datând din epoca romană (două altare votive, doi lei funerari, un sarcofag de copil și un con de pin funerar) și două din epoca medievală (un fragment de ancadrament și un sarcofag în stare fragmentară). De asemenea, au fost începute lucrări de conservare și restaurare la două monumente funerare, unul al greavului Nicolaus de Câlnic, datând de la sfârșitul secolului al XIII-lea, descoperit recent la biserica evanghelică din Câlnic, iar celălalt al părinților lui Carl Filtsch,  Karoline și Josef, datând din secolul al XIX-lea, și aflat într-o stare avansată de degradare. Lucrările la aceste monumente vor continua, urmând a fi finalizate la ediția de anul viitor.

Toate monumentele au fost tratate împotriva agenților de degradare biologici și, ulterior, curățate. Unele dintre ele au avut nevoie și de consolidări, precum și de îndepărtarea materialelor incompatibile adăugate la reparații din trecut, cum ar fi cazul monumentului funerar al familiei Filtsch, al cărui soclu era acoperit cu o tencuială pe bază de ciment.

Aceste intervenții au fost benefice pentru monumentele asupra cărora s-a intervenit, ducând la stoparea degradărilor și la schimbarea aspectului acestora, ajungând mult mai apropiat de cel inițial. O experiență deosebit de utilă s-a dovedit a fi și deplasarea la Câlnic, unde, pe lângă vizitarea cetății înscrise în patrimoniul mondial UNESCO, cu un ghidaj de înaltă clasă asigurat de acad. Marius Porumb, s-a intervenit pentru stabilizarea lespezii funerare amintite mai sus, consolidându-se întreaga sa suprafață, pentru a se preveni degradări ulterioare, care i-ar fi putut afecta atât valoarea artistică, cât și pe cea documentară”, transmit organizatorii workshop-ului. Acesta a fost coordonat de dr. Sidonia Petronela Olea, expert restaurare bunuri culturale mobile, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, lect. univ. dr. Călin Anghel, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș și dr. Radu Totoianu, Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

27 ianuarie 2025 | Circulație oprită total pe strada Cuză Vodă din Aiud: Lucrări de subtraversare a străzii pentru a realiza conexiunea la magistrala de apă

Ziarul Unirea

Publicat

în

27 ianuarie 2025 | Circulație oprită total pe strada Cuză Vodă din Aiud: Lucrări de subtraversare a străzii pentru a realiza conexiunea la magistrala de apă Circulația va fi oprită total luni, 27 ianuarie 2025, începând cu ora 8:30 și până în jurul orei 00:00, pe strada Cuză Vodă din municipiul Aiud, începând de la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea