Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

În timp ce angajații de la privat rabdă și așteaptă, aproape toate categoriile bugetare strigă în cor ”vrem salarii şi mai mari” și amenință cu ”închiderea” României

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În timp ce angajații de la privat rabdă și așteaptă, aproape toate categoriile bugetare strigă în cor ”vrem salarii şi mai mari” și amenință cu ”închiderea” României

Legea salarizării, care se află la un pas de a fi adoptată în Camera Deputaților, după ce a trecut de prima cameră decizională – Senatul, este la momentul actual o bombă cu ceas gata să arunce în aer România și să blocheze activitatea în majoritatea instituțiilor publice. Aproape că nu există categorie bugetară care să nu fie nemulțumită și să nu se simtă nedreptățită de această lege, amenințând cu proteste de amploare și cu măsuri radicale menite să afecteze bunul mers al țării. Fie că e vorba despre angajații din primării și consilii județene, de la direcțiile sanitar-veterinare, direcțiile de finanțe, mediu, grefieri și personal auxiliar din justiție, toți vor salarii mai mari. Chiar și profesorii și personalul medical încep să emită pretenții, deși ei sunt considerați privilegiați, beneficiind în ultimii ani de creșteri salariale consistente şi repetate. E adevărat că noua lege cuprinde și multe aberații de genul acordării, în cadrul aceleiași instituții, a unor salarii mai mari unor categorii inferioare ca grad, sau acordării diferențiate în cadrul aceleiași categorii salariale.

Însă, în timp ce bugetarii, vor mai mult, fără să se întrebe de unde vor fi suportate toate aceste creșteri, salariații care muncesc la patron își suportă cu stoicism soarta. Nici eventualitatea că în viitorul apropiat ar putea să scadă impozitul pe venit de la 16 la sută la 10 la sută nu-i poate bucura prea tare atâta vreme cât analiști economici credibili avertizează asupra intrării țării în colaps financiar din cauza atâtor pomeni.

Dar de ce sunt angajații din administrația publică locală, spre exemplu, nemulțumiți de noua lege a salarizării? ”Legea salarizării unice, în forma ei actuală, aduce angajaților din acest domeniu de activitate nenumărate prejudicii. În primul rând, lipsește o grilă de salarizare a angajaților din administrația publică locală, asta însemnând crearea unui haos total în salariile angajaților din primării, consilii județene, direcțiile de asistență socială, de evidență a persoanelor, de taxe și impozite și poliție locală. În lipsa unei grile, salariile urmează a fi stabilite, anual, în limita bugetului alocat de consiliile județene și de consiliile locale.

În ciuda faptului că, la consultări, liderilor sindicali li s-a cerut să pregătească grile de salarizare și amendamente, la discuțiile din 18 mai, din comisia de muncă a Senatului, reprezentanții angajaților au fost efectiv sfidați de politicieni, iar propunerile lor, evident, ignorate. Această situație conduce la reducerea salariilor până la nivelul minim pe economie, asta însemnând tăieri mai mari decât cele decise temporar de Guvernul Boc în perioada de criză. Este inexplicabil cum, într-o perioadă în care creșterea economică este trâmbițată public, veniturile unei întregi categorii de salariați să fie tăiate drastic.

O a doua consecință este lipsa de predictibilitate a veniturilor – motiv pentru care salariații nu pot angaja credite bancare și nu-și pot face planuri mai îndepărtate de un an. Implicit, putem vorbi și despre incertitudinea evoluției în carieră.  Nu în ultimul rând, legea salarizării unitare în actuala formă duce la politizarea totală în administrația publică locală. În absența unei grile, puterea de decizie ajunge, prin intemediul consiliilor locale, în mâna primarilor, de cele mai multe ori subiectivi. Actuala lege a salarizării încalcă flagrant atât principiile legalității, nediscriminării, egalității, principiul importanței sociale a muncii, principiul transparenței, dar și prevederi ale Constițutiei României și ale Directivei Europene 78/CE/2000”, se arată într-un comunicat al sindicatelor reprezentative din administrația publică.
Rolul de a aduce în discuție sursa banilor revine, din păcate, unor analiști economici sau unor ”foști” din Guvernul Grindeanu, în timp ce actualul ministru al Finanțelor pare depășit de situație. ”Dacă se insistă pe aplicarea acestei legi, vom asista la o lipsă de sustenabilitate.

O vom vedea probabil aplicată o jumătate de an, după care nu vor mai exista bani, inflația va crește, rata de îndatorare a statului va crește și probabil la foarte scurt timp vom reveni la situația inițială, lucru care însă nu va fi simplu, pentru că practic se vor tăia salariile“, a precizat Florin Jianu, preluat de Agerpres, reprezentant al Consiliului Național pentru Întreprinderile Private Mici și Mijlocii (CNIPMM) și fost ministru pentru Mediul de Afaceri în Guvernul Grindeanu. ”Ridicăm încă o dată acest semnal de alarmă, pentru că este nevoie de echilibru, este nevoie, dincolo de calculele politice, de calcule economice foarte bine justificate, bazate pe puterile economiei actuale. Și, încă o dată, să introducem întotdeauna sursa banilor”, a făcut apel Florin Jianu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

23 decembrie 1989: Cea mai sângeroasă zi a Revoluției. 40 de soldați veniți să apere Aeroportul Otopeni au fost uciși

Ziarul Unirea

Publicat

în

23 decembrie 1989: Cea mai sângeroasă zi a Revoluției. 40 de soldați veniți să apere Aeroportul Otopeni au fost uciși Soții Ceauşescu au fost arestați pe 22 decembrie 1989 şi toată lumea se aştepta ca revoltele să se încheie, dar sângele a continuat să curgă. În acea zi, România a intrat sub spectrul unei ameninţări […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea