Rămâi conectat

Ştirea zilei

În șapte comune din Alba nu există niciun doctor, iar la Spitalul din Abrud, pentru ca secția de Pediatrie să funcționeze, un medic de 78 de ani lucrează zilnic

Dragoş Suciu

Publicat

în

În șapte comune din Alba nu există deloc doctori, iar la secția de Pediatrie a Spitalului Orășenesc Abrud profesează un singur medic, în vârstă de 78 de ani, în vreme ce toate spitalele din județ înregistrează deficit de medici specializați în Terapie Intensivă, Pediatrie, Neonatologie și Urgențe.

mediciNu mai puţin de 13.000 de medici lipsesc din spitalele româneşti, în momentul de faţă, ca efect al plecării doctorilor la muncă în străinătate. Criza se resimte și în Alba, iar la Spitalul Orășenesc Abrud, din Munții Apuseni, patru medici trecuți de 65 de ani (vârsta de pensionare) au renunțat la o bătrânețe liniștită și profesează în continuare.

Singurul medic pediatru are 78 de ani, iar dacă acesta se va pensiona, secția s-ar putea închide, deoarece la concurs nu se înscriu alții, a declarat managerul Spitalului din Abrud, ec. Anca Ionela.

”Vă dați seama ce s-ar întâmpla dacă în toată zona noastră nu ar fi medic pediatru. Domnul doctor lucrează în fiecare zi, face gărzi, are program normal, cum lucrează toți medicii. E un om de lăudat, este un profesionist și tot ce vrei. Scoatem regulat posturile la concurs, conform legii, și bineînțeles că nimeni nu se prezintă. În ultima perioadă a venit doar un chirurg în vârstă de 36 de ani”, a spus ec. Anca Ionela.

Președintele Asociației Medicilor de Familie Alba, medic primar George Haber, a declarat că în șapte comune din județul Alba: Roșia de Secași, Almașu Mare, Ceru Băcăinți, Mogoș, Întregalde, Noșlac și Ponor nu există în prezent niciun medic, iar persoanele care au nevoie de asistență medicală se adresează cadrelor medicale din localitățile învecinate.

”Deficit există și în mediul urban. Avem nevoie de mai mulți medici de familie la Blaj, la Aiud și la Cugir. Sigur, în aceste orașe problema e că, prin lipsa unor cadre medicale, s-au înghesuit, mai multe persoane, la medici de familie care depășesc numărul optim de pacienți înscriși pe listă, adică 1.800”, a spus George Haber.

Acesta a adăugat că deficit există, în special, în mediul rural și e cauzat de interesul scăzut al medicilor de familie pentru aceste zone.

Potrivit DSP Alba, în toate spitalele din județ există deficit de medici specializați în Terapie Intensivă, Pediatrie, Neonatologie și Urgențe.

În prezent, în Alba funcționează nouă spitale: Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, Spitalul Orăşenesc Abrud, Spitalul Municipal Aiud, Spitalul Municipal Blaj, Spitalul Orăşenesc Câmpeni, Spitalul Municipal Sebeş, Spitalul Orăşenesc Cugir, Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud şi Spitalul de Boli Cronice Câmpeni.

“Este o hemoragie de medici, dincolo de orice altceva, vom avea o problemă masivă cu exodul medicilor. În niciun sector omul nu este la fel de important precum este în Medicină. Sunt oraşe în care specialităţi întregi nu sunt reprezentate, pur şi simplu nu au medici”, recunoaşte chiar ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea