Rămâi conectat

Politică Administrație

În premieră, din 2014 agricultorii vor putea să își asigure culturile pentru secetă, inundații și îngheț. Vezi cum!

Bogdan Presecan

Publicat

în

URS Construct

Directorul adjunct al Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Regională și Pescuit (APDRP), albaiulianul Nicolae Popa a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul PNL Alba, un proiect important la care se lucrează în prezent în colaborare cu Comisia Europeană.

Este vorba despre primul Fond Mutual de Asigurare a Riscurilor Majore în Agricultură, care va însemna o salvare pentru agricultorii loviți de calamități naturale majore, precum seceta, inundațiile și înghețul. Astfel de investiții nu sunt asigurate de către societățile de asigurări, decât pentru sume foarte mari, pe care foarte puțini producători agricoli și le permit.

Marele avantaj al acestui fond mutual este faptul că  despăgubirile vor fi plătite din fonduri europene în proporție de 65%, iar restul de 35% din cotizațiile pe care fiecare fermier va trebui să le plătească odată cu semnarea adeziunii la acest fond.

Pentru a beneficia de aceste despăgubiri, fermierii trebuie să facă o adeziune la Fondul Mutual și să plătească o taxă. Câteva dintre condițiile care trebuie îndeplinite pentru punerea în practică a programului se referă la acoperirea a 30% din suprafața agricolă arabilă a țării, a 30% din fermieri, a 30% din efectivul de animale, șamd.

Unul dintre principalii arhitecți ai acestei construcții, Nicolae Popa, a spus că începând din primăvară va începe implementarea acestui program la care se lucrează de mai mulți ani, iar din toamna anului 2014 el trebuie să fie funcțional – pe perioada exercițiului financiar 2014-2020.

Directorul adjunct al APDRP estimează că primul Fond Mutual de Asigurare a Riscurilor Majore în Agricultură va gestiona încă din primul an între 30 și o sută de milioane de euro.

„Va fi un mare avantaj pentru fermieri, pentru că vor beneficia de asigurarea riscurilor majore, lucru ce nu s-a întâmplat până acum. Este vorba despre secetă, inundații, înghețuri. Societățile comerciale de asigurări nu au asigurat niciodată asemenea riscuri.

În urma discuțiilor cu Uniunea Europeană, vom asigura aceste riscuri. 65% din pagubele care se vor produce vor fi acoperite de Uniunea Europeană, prin sume încluse în exercițiul financiar  2014 – 2020”, a precizat  Nicolae Popa.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Efectele „ordonanței trenuleț” la nivelul județului Alba. Marius Hațegan, vicepreședintele CJ: „Lucrurile au fost făcute pe repede înainte și câteva chestiuni au fost omise”

Bera Larisa

Publicat

în

Efectele „ordonanței trenuleț” la nivelul județului Alba. Marius Hațegan, vicepreședintele CJ: „Lucrurile au fost făcute pe repede înainte și câteva chestiuni au fost omise” Prezent într-o emisiune  la Radio Unirea FM, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan, a vorbit printre altele, despre efectele care se resimt la nivelul județului nostru în urma implementării renumitei „ordonanțe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea