În plin sezon al virozelor și gripei este criză de vaccinuri. Ministrul Sănătăţii spune că încearcă să rezolve problema
Criză de vaccinuri, în plin sezon al virozelor şi gripei. Serul anti-pneumococic, care ar fi salvat copiii de infecţii respiratorii grave, nu este încă gratuit. Ministerul Sănătăţii a promis de anul trecut că va fi inclus în lista celor decontate de stat, dar asta nu s-a întâmplat nici până acum. Părinţii care vor să-şi imunizeze copiii trebuie să plătească sute de lei în farmacii pentru o doză. Lipsesc şi alte vaccinuri, contra poliomielitei, difteriei sau hepatitei B. Ministrul Sănătăţii spune că încearcă să rezolve problema.
„Este un vaccin care protejează copiii împotriva unei infecţii frecventa, pneumonia, otita și infecții invazive ca meningita sau pneumonia pneumococica, care sunt boli care au un potențial serios să afecteze, multe țări din Europa îl au introdus în programele naționale”, spune Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.
Unii părinţi nu au mai aşteptat vaccinurile de la stat.
„L-am cumpărat din farmacie pentru că nu exista, pur şi simplu. Iar pe cel de poliomielită l-am aşteptat 3,4 luni că nu era în ţară”, spune o femeie.
Ministrul Sănătăţii spune că procedurile de achiziţie a vaccinului pneumococic au fost începute de anul trecut, dar nu s-au finalizat încă. Şi că totul depinde de fondurile disponibile în acest an. În plus, din cabinetele medicilor de familie şi din maternităţi lipsesc vaccinurile hexavalent, tetravalent şi hepatitic B.
„Vom achiziţiona în regim de urgență și prin Unifarm vaccinurile așa încât să asigurăm populaţia şi copiii, să nu mai fie probleme. Şi când se rezolvă problema? Nu pot să vă dau un orizont de timp, proceduri care trebuie respectate”, afirmă Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.
În acest moment, peste 93 de mii de copii aşteaptă vaccinul hexavalent.
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri Sărbătoarea de pe 20 decembrie, cunoscută în popor sub denumirea de Ignatul porcilor sau Inătoarea, este închinată Sfântului Ignaţie al Antiohiei şi demonstrează îmbinarea practicilor păgâne cu cele creştine. Sfântul Ignaţie Teoforul, episcop de Antiohia şi martir al Bisericii este unul din […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 8 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 13 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 36 de minute
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri