În perioada 3-14 februarie: Constituirea catedrelor vacante pentru noul an şcolar
În conformitate cu Calendarul mobilităţii personalului didactic din învăţământul preuniversitar pentru anul şcolar 2014-2015, în perioada 3-14 februarie 2014 la nivelul unităţilor de învăţământ, pentru anul şcolar 2014-2015 se constituie posturile didactice/catedrele.
Constituirea posturilor didactice/catedrelor se face pe baza normativelor în vigoare privind formaţiunile de studiu, a planurilor de şcolarizare propuse şi a planurilor-cadru de învăţământ aflate în vigoare.
Conform prevederilor schimbarea profilului unui post pentru care există autorizare/acreditare din cluburile sportive şcolare, precum şi din palatele şi cluburile copiilor şi elevilor, se realizează de către consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, conform art. 93 din Legea nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare. Înfiinţarea de noi profiluri se realizează numai cu acordul conducerii inspectoratului şcolar judeţean, de regulă în perioada întocmirii proiectului planului de şcolarizare.
Declararea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate complete/incomplete se stabileşte:
- după asigurarea normelor didactice de predare-învăţare-evaluare a cadrelor didactice titulare, potrivit Metodologiei, în baza documentelor de numire/transfer/repartizare;
- după încadrarea cadrelor didactice prevăzute la art. 21 alin. (4);
- după soluţionarea întregirilor de normă didactică de predare-învăţare-evaluare a titularilor, conform art. 24;
- după soluţionarea completărilor normelor didactice de predare-învăţare-evaluare a titularilor la nivelul unităţilor de învăţământ/consorţiilor şcolare, conform art. 25 alin. (5) şi (6);
- după emiterea deciziilor de transfer în unitatea/unităţile de învăţământ, conform art. 48 alin. (2) şi (3).
Posturile didactice/catedrele vacante/rezervate pentru angajare cu contract de muncă propuse pentru ocuparea prin concurs se publică precizând viabilitatea acestora şi perioada de angajare: „perioadă nedeterminată” sau „perioadă determinată de cel mult un an şcolar”, conform art. 254 alin. (1) din Legea nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare.
În structura catedrelor vacante pentru angajare cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată nu se includ ore din cadrul stagiilor de pregătire practică pentru dobândirea calificării profesionale de nivel 2, ore din disciplinele fundamentale de specialitate care se predau la clasele a IX-a şi a X-a cu profil de arte plastice, decorative, ambientale, arhitectură, design, precum şi orele vacante de la clasele/grupele de elevi cu frecvenţă redusă.
În structura catedrelor vacante pentru angajare cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată pot fi incluse cel mult 4 (patru) ore opţionale.
În situaţia în care unităţile de învăţământ nu se grupează în consorţii şcolare, catedrele vacante pentru angajare cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, prin concurs, se pot constitui din ore existente în 1-2 unităţi de învăţământ de pe raza aceleiaşi localităţi urbane sau rurale ori din localităţi apropiate existente în acelaşi regim de mediu.
În unităţile de învăţământ cu mai multe niveluri de învăţământ, grupuri şcolare, unităţi de învăţământ având clasele I-XII/XIII/XIV posturile didactice/catedrele vacante/rezervate se publică pentru nivelul cel mai înalt corespunzător unităţii de învăţământ şi postului didactic. În mod excepţional, pentru soluţionarea restrângerilor de activitate, în unităţile de învăţământ cu mai multe niveluri de învăţământ pot fi publicate catedre vacante de nivel gimnazial, clasele V-VIII.
Posturile vacante/rezervate de profesor în cabinete de asistenţă psihopedagogică se publică la unităţile de învăţământ la care sunt normate, conform Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea centrelor judeţene/al municipiului Bucureşti de resurse şi asistenţă educaţională, aprobat prin ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 5555/2011.
Toate posturile didactice/catedrele vacante/rezervate se publică în concordanţă cu Centralizatorul.
Cadrele didactice titulare care participă la etapele de transfer pentru restrângere de activitate şi de pretransfer consimţit între unităţile de învăţământ pot ocupa posturi didactice/catedre vacante publicate pentru aceste etape, indiferent de viabilitatea acestora.
La nivelul unităţilor de învăţământ, consiliul de administraţie şi directorul unităţii de învăţământ răspund de constituirea corectă a posturilor didactice/catedrelor, de încadrarea titularilor şi de vacantarea posturilor didactice/catedrelor complete şi incomplete, rămase neocupate.
Nepublicarea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate complete şi incomplete, precum şi publicarea incorectă a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate atrage după sine sancţionarea directorului şi a membrilor consiliului de administraţie unităţii de învăţământ.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Cultură Educație
Sărbătoarea Muzicii 2025 continuă la Alba Iulia: Bărbierul din Sevilla, astăzi, pe scena din Piața Cetății
Sărbătoarea Muzicii 2025 continuă la Alba Iulia: Bărbierul din Sevilla, astăzi, pe scena din Piața Cetății Sărbătoarea Muzicii a început vineri, 11 iulie 2025, la Alba Iulia. În prima seară, pe scena din Piața Cetății din Alba Iulia, a urcat una dintre cele mai notabile voci ale României: Irina Baianț. Sute de persoane au umplut […]
„Tolerance: Accept the Differences!” – Expoziție semnată de artistul egiptean Mohamed Zakaria Soltan, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, până în 7 august 2025
„Tolerance: Accept the Differences!” – Expoziție semnată de artistul egiptean Mohamed Zakaria Soltan, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, până în 7 august 2025 La Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a avut loc, în data de 9 iulie 2025, vernisajul expoziției „Tolerance: Accept the Differences!” semnată de artistul egiptean Mohamed Zakaria Soltan. […]
Proiect educațional: „Ora cu și pentru animale”, predată în toate școlile din România
Proiect educațional: „Ora cu și pentru animale”, predată în toate școlile din România Un proiect educațional inedit, derulat timp de un an în județul Ilfov, ar putea fi extins în toate școlile din România. Este vorba despre materia opțională „Ora cu și pentru animale”, care a avut efecte remarcabile în rândul elevilor și care a […]