În perioada 25 mai-8 iunie: Expoziția foto-documentară „Asul regăsit…Dan Valentin Vizanty” poposește la Alba Iulia
Cercul Militar Alba Iulia (Calea Moților, nr. 8, Căminul Militar) organizează, în perioada 25 mai – 8 iunie 2018, cu începere de la ora 11.00, expoziţia foto-documentară „Asul regăsit…Dan Valentin Vizanty”, un eveniment de înaltă ținută închinat aviației românești.
Descendent al unei familii de boieri moldoveni, Dan Valentin Vizanty studiază 2 ani la Conservatorul de Artă Dramatică din Iaşi, pregătindu-se să devină actor. Renunţă însă la cariera artistică, descoperindu-şi adevărata vocaţie: zborul. Urmează Şcoala Militară de Ofiţeri Aeronautica – Cotroceni (promoţia 1931). În perioada 1931-1940, ca ofiţer şi comandant de escadrilă în Flotila 1 Aero, zboară pe diverse tipuri de avioane: M.S.35, M.S.230, SET, Potez XXV, Moth, Hawk, PZL-11F, Fleet, Heinkel-112, Nardy etc. În perioada iunie 1941 – august 1942, a efectuat campania de la Odessa, comandând Escadrila 43 Vânătoare, participând la peste 50 de misiuni de război în ţinuturile Fălciu şi Ţiganca.
Între august 1942 şi august 1943, a deţinut funcţia de Şef birou la Subsecretariatul de Stat al Aerului (SSA).
De la 1 august 1943 până la 23 august 1944, a fost comandantul Grupului 6 Vânătoare (format din escadrilele 59, 61, 62, bazat iniţial la Pipera, apoi pe Aerodromul Popeşti-Leordeni şi echipat cu aparate româneşti IAR-80, IAR-81), ce avea ca misiune apărarea Bucureştiului şi a zonei petroliere Ploieşti-Câmpina, principalele ţinte ale bombardamentelor anglo-americane. În timpul raidurilor americane, unităţile sub comanda sa, deşi în inferioritate numerică şi tehnică, au scos din luptă peste 90 avioane de bombardament cu 4 motoare şi 45 avioane de vânătoare, din care personal a doborât 12 avioane cu 4 motoare şi 3 avioane de vânătoare.
Memorabilă rămâne ziua de 10 iunie 1944 în care Grupul 6 Vânătoare a reuşit în 12 minute să doboare 24 avioane americane Lightning P-38. La sfârşitul războiului totalizează peste 4600 ore de zbor, 16 victorii și se clasează, astfel, pe poziţia a patra în topul aşilor români din a doua Conflagraţie mondială.
În august 1947 este trecut în rezervă. Având o atitudine fermă, fără compromisuri, suportă cu demnitate şi curaj consecinţele instaurării noului regim. Este condamnat la 5 ani închisoare pentru „uneltire contra ordinii sociale”. Efectuează aproape 2 ani, între 1961-1963, trecând prin penitenciarele Jilava, Gherla, Cluj. Este pus în libertate printr-un decret de graţiere.
Expoziția foto-documentară itinerantă (pusă la dispoziție de fiica marelui aviator Anamaria Vizanti și care va fi prezentă la eveniment) înfățișează viața și, în special, cariera militară a pilotului de vânătoare Lt. Comandor Dan Valentin Vizanty, Cavaler al Ordinului Mihai Viteazul, reconstituind în mare parte atmosfera epocii. Sunt prezente și câteva Brevete ale decorațiilor, plus câteva reviste prestigioase din presa vremii Aripi Românești și Realitatea Ilustrată.
În cadrul acestui eveniment are loc și o expoziție de machete statice, susținută de AMA-IPMS România (Asociația de Modelism afiliată celei mai mari organizații internaționale a modeliștilor). Machetele expuse, adevărate opere de artă, realizate de membrii ai AMA sunt machete statice construite cât mai fidel, după planul și poze și alte documente istorice, reprezentând cât mai fidel aparatele reale.
Această manifestare omagială este menită a-l aşeza pe Comandorul Dan Valentin Vizanty, considerat asul incontestabil al avionului IAR 80, pe locul ce i se cuvine și anume, în Cartea de Aur a Aviaţiei Române, dar și a arăta încă o dată în plus că Modelismul românesc este de înaltă clasă.
Pentru reușita acestui eveniment ne sprijină Muzeul Național al Unirii, Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, AMA-IPMS România, Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii (ARPIA) Cluj și ARPIA Alba.
Prof. drd. Petruța Dorina Pop, șeful Cercului Militar Alba Iulia
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
6-10 noiembrie 2024: Bazinul Olimpic Alba Iulia, ÎNCHIS pentru agrement și inițiere înot. Se va desfășura Turneul de calificare pentru Cupa Europeană, la polo senioare
6-10 noiembrie 2024: Bazinul Olimpic Alba Iulia, ÎNCHIS pentru agrement și inițiere înot. Se va desfășura Turneul de calificare pentru Cupa Europeană, la polo senioare Bazinul Olimpic Alba Iulia va fi închis pentru agrement și inițiere înot, începând de mâine și până duminică, inclusiv. Citește și: Marți, ora 19.00, Volei Alba Blaj – Rabotnicki Skopje […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum o zi
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba