În luna iunie: o serie de concursuri, carnavaluri şi festivaluri îi vor antrena, bucura şi încânta pe cei mici. Vezi ce evenimente vor avea loc în Alba
Luna Iunie, luna copilăriei aduce în judeţul Alba o serie de activităţi cu și pentru copii și tineri. „Carnavalul Copiilor”, Festivalul- concurs de interpretare a cântecului popular românesc „Cântec străbun” , Festivalul -concurs de muzică uşoară şi instrumentală „Alba -Star”, recitaluri cu grupurile de copii şi tineri „Primavera junior” şi „Primavera”, expoziţia de artă fotografică „Universuri de lumină” şi „Festivalul Muzicii de fanfară- Alba 2013” sunt doar câteva dintre evenimentele pregătite pentru copii din Alba, şi nu numai.
Prima zi de cireșar, ziua de 1 iunie, este dedicată așa cum era firesc copiilor foarte mici, mai precis grupei mici, grupa rozelor, de la Grădinița nr. 12 din Alba Iulia. Ei vor fi protagoniștii unui proiect comun intitulat ,,Carnavalul copiilor,, proiect coordonat de prof. dr. Ioana Raica de la clasa de pictură și design. Evenimentul va avea loc începând cu ora 18.00, la Alba Mall și va mai cuprinde o paradă a măștilor și a accesoriilor confecționate din hârtie, face-painting, expoziții, recitaluri de muzică ușoară și muzică instrumentală.
Perioada 6-7 iunie este dedicată iubitorilor de folclor, copii și tineri, care vor putea participa ca șți concurenți sau vor putea asista în public la Festivalul- concurs de interpretare a cântecului popular românesc „Cântec străbun” . Proiectul este coordonat de profesoara Leontina Fărcaș, o mare iubitoare și interpretă de folclor autentic românesc dar și un pedagog de excepție ce a reușit an de an să adune în jurul domniei sale cei mai talentați copii din județ dar și din județele limitrofe. Concursul se va încheia în 7 iunie cu Gala Laureaților și cu un spectacol extraordinar susținut de Maria Șalaru, cunoscută interpretă a cântecului moldovenesc și instructorul grupurilor de copii ,,Bobocelul,, și ,,Floricica,, din Bacău, Gelu Voicu, interpret îndrăgit al cântecului teleormănean și coordonatorul grupului ,,Dorulețul,, din Teleorman și Leontina Fărcaș cu grupul de copii ,,Muguri de Tezaur,,. Momentele vor fi ,,condimentate,, cu dansuri populare și cu grupul de fluierași din Șugag coordonat de meșterul popular Ionică Cernat.
Între 18-19 iunie vedeta manifestărilor va fi Festivalul „Alba –Star” aflat la prima ediție, festival ce se adresează copiilor ce iubesc muzica ușoară vocală și instrumentală. Proiectul este coordonat de prof. Marinela Popa, șef serviciu al Școlii de arte și meșteșuguri din cadrul centrului și va cuprinde trei secțiuni: Pitico-Star, Mini-Star și Mega- Star, în funcție de vârsta participanților. Cu acest prilej va debuta pe scenă și formația de muzică ușoară a centrului de Cultură Augustin Bena Alba, formată atât din cursanți cât și din artiști profesioniști ai instituției.
Iubitorii muzicii ușoare vor putea asista atât la concurs cât și la recitalurile pregătite de organizatori în data de 19 iunie, în care vor cânta: grupul de copii ,,Primavera jr.,, și grupul de tineri „Primavera” de la Centrul de Cultură Augustin Bena, interpretul Alin Ignat, format și el la Centrul de Cultură Augustin Bena Alba și laureat al multor concursuri de gen din țară și străinătate, Gheorghe Berghian, cantautor și directorul Casei de Cultură a Studenților, instituție ce se adresează de asemenea copiilor și tinerilor iubitori de cultură și binecunoscutul compozitor și interpret Mihai Constantinescu, cel a cărui melodii au fost interpretate de multe generații de copii din România. La eveniment va participa și compozitorul și realizatorul de emisiuni radiofonice pentru copii Mihai Vanica.
Săptămâna 10-17 iunie se va adresa copiilor puțin mai mari care iubesc artele vizuale, atât pe cele clasice cât și pe cele moderne. „Universuri de lumină” este titlul proiectului coordonat de prof. Marius Moga, proiect ce va aduna în jurul artei iubitorii de artă fotografică. În cadrul expozițiilor prezentate de organizatori veți putea admira lucrări ale cursanților clasei de artă fotografică din cadrul Centrului de cultură. Expozițiile vor fi însoțite de momente de teatru și muzică clasică puse în scenă de cursanții claselor de chitară clasică, prof. Emilian Paraschiv și ai clasei de artă teatrală coordonată de prof. Viorel Cioflică.
Ultima săptămână a lunii iunie este dedicată muzicii de fanfară. În cadrul proiectului aflat la ce-a de-a patra ediție „Festivalul Muzicii de fanfară- Alba 2013 „ prima zi este dedicată fanfarelor de copii, știut fiind că în cadrul centrului de cultură funcționează încă din anul 2008 o clasă de fanfară formată din copii. Fanfara de copii din Petrești condusă de prof. Ioan Mureșan și prietenii lor din țară, vor evolua la Alba Iulia pentru publicul iubitor al acestui gen muzical.
Evenimentele desfășurate în luna copilăriei vor avea loc în cadrul unui program amplu intitulat ,,Zilele Școlii de arte și meșteșuguri,, și vor cuprinde și festivitățile de înmânare a diplomelor de absolvire pentru cursanții ce își finalizează studiile în acest an.
Evenimentele sunt organizate de Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură Augustin Bena Alba în parteneriat cu instituții de cultură şi sponsori privaţi.
În perioada următoare, revenim cu materiale separate cu date referitoare la locul şi ora de desfăşurare a fiecărui eveniment.
FOTO: arhivă
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Doi adolescenți din Blaj, REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc
Doi adolescenți din Blaj, REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc Doi adolescenți din Blaj au fost REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc. Vor fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale. Citește și: Bărbat de 45 de ani, REȚINUT […]