Rămâi conectat

Politică Administrație

În laboratorul Spitalului din Alba Iulia pot fi determinaţi markerii tumorali şi markeri infecțioși pentru femeile însărcinate

Dragoş Suciu

Publicat

în

aparat-lab-300x223În laboratorul de analize medicale al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia există posibilitatea determinării unor analize complexe cum sunt markeri tumorali sau analizele necesare în sarcină: toxoplasama, rubella sau citomegalovirus. Laboratorul de analize medicale precum şi Laboratorul de anatomie patologică al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia a fost reacreditat RENAR la începutul acestei luni după verificarea comisiei de control a Asociaţia de Acreditare din România.

Rezultatele analizelor realizate în cele două laboratoare sunt concludente și la prețuri accesibile pentru pacienţi datorită dotării cu aparatură modernă și substanțe necesare pentru aceste analize. Reacreditarea RENAR confirmă standardele de performanță și profesionalism practicate de cele două laboratoare.

„Există posibilitatea determinării markerilor tumorali. Pot fi sesizate substanțe a căror apariție sau creștere semnificativă în concentrație indică prezența unei tumori. Rezultatele acestor analize pot fi folosite în diagnosticul și monitorizarea tumorilor, cum sunt cele de sân, ovarian, digestiv și altele. De asemenea, și markeri infecțioși cum sunt cei care indică prezența Hepatitei B sau C, a virusului rubeolic sau toxoplasma, care sunt periculoase în sarcină și pot provoca defecte congenitale”, a explicat medicul primar Mariana Nanu, șeful Laboratorului Spitalului din Alba Iulia.

Tot la începutul acestei luni, a fost reacreditat RENAR și  Laboratorul de anatomie patologică, care de la finele anului 2013 dispune de aparatură modernă, un Microtom în valoare de 32.282 lei și un aparat Criotom, în valoare de 113.998 lei. Aparatele au fost achiziționate din fondurile asigurate de Consiliul Județean Alba.

„Cu noua aparatură se pot realiza investigații imunohistochimice și de asemenea, examen extemporaneu. Acesta din urmă presupune confirmarea intraoperator a unui diagnostic. Mai exact, dacă medicul care operează un organ bolnav are suspiciuni de cancer poate trimite o mostră, care e analizată în timp real, cu pacientul pe masa de operaţie. După aflarea diagnosticului, acesta poate decide să elimine mai mult țesut bolnav”, a explicat medicul primar anatomopatolog Liliana Hăprian.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO | Lucrări de reabilitare a spațiilor verzi la Blaj: Peste 1.000 mp vor fi amenajați cu gazon, arbori, arbuști și plante floricole

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lucrări de reabilitare a spațiilor verzi la Blaj: Peste 1.000 mp vor fi amenajați cu gazon, arbori, arbuști și plante floricole La Blaj au început lucrările de reabilitare a spațiilor verzi din cartierul Eroilor. Peste 1.000 mp vor fi amenajați cu gazon, arbori, arbuști și plante floricole, a anunțat primarul Gheorghe Rotar. ”Au început lucrările […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea